Leefregels na een borstamputatie met okselkliertoilet

U heeft een borstamputatie met een okselkliertoilet ondergaan. U zult merken dat na de operatie uw conditie achteruit is gegaan. Dit komt onder andere door de narcose, bloedverlies en de wond. In deze folder vindt u adviezen voor de eerste periode thuis.

Nazorg

  • Wondverzorging: De huidkleurige pleisters (hechtpleisters) mogen gewoon blijven zitten. De pleisters worden bij de eerstvolgende poliklinische controle verwijderd. De pleisters mogen nat worden. Controleer de wond dagelijks op roodheid, zwelling, warmte en wondvocht.
  • Seroomvorming: Er kan vochtophoping (seroom) op de plaats van de wond en in de oksel ontstaan. Dit kan op de polikliniek met een naald verwijderd worden. Meestal is dit pijnloos.
  • Pijnbestrijding: Het wondgebied kan de eerste tijd gevoelig zijn en het dragen van een bh kan vervelend zijn. Bij voorkeur raden we u aan, tenzij anders voorgeschreven, om minimaal gedurende 3 weken paracetamol (maximaal 4 x 1000 mg per dag) te gebruiken. Een goede pijnbestrijding kan uw herstel positief beïnvloeden.

Leefregels

Algemeen

  • Emoties: Angst, onzekerheid en onrust zijn veel voorkomende emoties na een borstoperatie. Als u over deze emoties wilt praten, kunt u terecht op de mammapolikliniek, bij uw huisarts en/of bij lotgenoten (zie de folder van de Borstkanker Vereniging Nederland).
  • Fysiotherapie: U krijgt bij ontslag één poliklinische afspraak mee voor de oefeninstructie en de voorlichtingsbijeenkomst bij de afdeling fysiotherapie locatie Zeist en Utrecht. Wij adviseren u om de arm de eerste 6 weken niet zwaar te belasten zoals in onderstaande leefregels wordt beschreven.

De eerste week na de operatie

  • Rustmomenten: ‘Luister’ goed naar uw lichaam en neem rust als dat nodig is. Laat uw arm in bed zo hoog mogelijk rusten op een kussen.
  • Douchen: Twee dagen na de operatie mag u weer kort douchen. U mag pas weer in bad of zwemmen als de wond dicht is.
  • Belasting arm: U mag maximaal 1 kilogram tillen, dit geldt ook voor de niet geopereerde zijde. Wij adviseren u om geen huishoudelijke activiteiten te ondernemen zoals stofzuigen, ramen zemen en strijken. Wel mag u eten koken voor u zelf. Activiteiten waarbij u boven uw hoofd moet reiken, zoals spullen boven uit een kastje pakken, zijn niet toegestaan.
  • Oefeningen: Volg de instructies in de folder ‘Oefentherapie na een okselkliertoilet met/ of zonder borstoperatie. In de periode tot de oefeninstructie mag u alleen de oefeningen 1 t/m 6 zelfstandig uitvoeren. Probeer deze oefeningen vier keer per dag uit te voeren. Luister hierbij goed naar uw lichaam en forceer niets.

De tweede, derde en vierde week na de operatie

  • Rustmomenten: Leg bij vermoeidheid uw arm, ook als u zit, hoog op een kussen.
  • Belasting arm: U mag maximaal 2 kilogram tillen, dit geldt ook voor de niet geopereerde zijde. Wij adviseren u geen huishoudelijke activiteiten te ondernemen. De vierde week na de operatie mag u ook weer boven uw hoofd reiken.
  • Oefeningen: Na de poliklinische oefeninstructie mag u naast de andere oefeningen, de oefeningen 7 t/m 10 zelfstandig uitvoeren. Probeer deze oefeningen twee keer per dag uit te voeren. Luister hierbij goed naar uw lichaam en forceer niet.
  • Het gebruik van deodorant en ontharen van de oksel: Twee of drie weken na de operatie (als de wond goed dicht is) mag u weer deodorant gaan gebruiken. Gebruik bij voorkeur een neutrale deodorant (zonder alcohol). Tot die tijd kunt u ongeparfumeerd talkpoeder gebruiken. Ook ontharen van de oksel mag weer na twee of drie weken. Gebruik bij voorkeur een ladyshave.

De vijfde en zesde week na de operatie

  • Autorijden en fietsen: U mag het autorijden en het fietsen weer langzaam opbouwen.

Na de zesde week

  • Huishoudelijke activiteiten en tuinieren: U mag de huishoudelijke activiteiten en het tuinieren weer rustig opbouwen. U merkt vanzelf wanneer u activiteiten zoals werken en sporten weer op kunt pakken.
  • Belasting arm: U mag het tillen van gewichten van meer dan 2 kilogram weer opbouwen.
  • Dikke arm: Om te voorkomen dat er extra lymfevocht ontstaat, is het belangrijk dat u uw arm ontziet en bij ruwe karweitjes (zoals huishoudelijk werk en tuinieren) handschoenen draagt. Bescherm ook uw onderarmen. De kans op een hinderlijk dikke arm na verwijdering van de okselklieren is 10 tot15%. Dat wil zeggen dat meer dan 85% van alle geopereerde vrouwen geen dikke arm krijgt. Als uw arm dikker wordt, neem dan contact op met uw specialist, de nurse practitioner of uw huisarts. Voor uitleg lymfoedeem zie de folder ‘Lymfoedeem’.

Controle

Zeven tot tien dagen na de operatie heeft u de eerste poliklinische controle en krijgt u de uitslag van het weefselonderzoek.

Follow up gesprek

Na ongeveer vijf weken heeft u een afrondend gesprek (follow up) met de mammacareverpleegkundige. Zij bespreekt met u hoe het met u gaat en kan u adviseren over ondersteuning. Zij zal u ook vragen naar uw ervaringen tijdens de opname in het ziekenhuis en de periode erna. Onderwerpen die in het gesprek aan de orde komen zijn de uitslag van het onderzoek, eventuele nabehandelingen, de wondgenezing, pijnklachten, het dragen van de tijdelijke prothese, armfunctie, moeheid en emoties. Ook informeert zij u over een blijvende prothese. Natuurlijk is er ruimte voor het stellen van uw vragen.

Contact opnemen

Neem in de onderstaande gevallen contact op met het ziekenhuis. U kunt een afspraak maken bij uw arts of verpleegkundig specialist via de mammapolikliniek. Buiten kantoortijden neemt u contact op met de Spoedeisende hulp:

  • Als u koorts boven de 38,5 graden Celsius heeft.
  • Als u toenemende pijn heeft die met paracetamol niet verdwijnt.
  • Bij veranderingen aan de wond (roodheid, zwelling, warmte en/of vocht uit de wond).
  • Als u vragen heeft.

Vragen

In geval van vragen kunt u contact opnemen met de mammapolikliniek.

Telefoonnummers

Mammapolikliniek
088 250 5030

Spoedeisende hulp Utrecht
088 250 6211

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].

Bijgewerkt op: 15 december 2023

Code: M16