Leefregels na een borstreconstructie met de buik-methode (DIEP-mammareconstructie)

U heeft een borstreconstructie ondergaan met de zogenaamde ‘buik’-methode (DIEP). In deze folder vindt u adviezen voor de eerste periode na de operatie.

Nazorg tijdens opname

Na de operatie bent u gemiddeld vijf tot zeven dagen in het ziekenhuis, soms iets korter, soms iets langer. De eerste twee dagen na de ingreep moet u blijven liggen. U draagt dan compressiekousen. Deze mogen af als u langer dan  twee uur uit bed bent.

U wordt wel gestimuleerd om op de rand van het bed of in een stoel te gaan zitten. Daarna zult u voorzichtig gaan wandelen. In het begin heeft u waarschijnlijk een beetje een gebogen rug omdat de buik wat strak aanvoelt. Na vijf tot zes dagen bent u waarschijnlijk voldoende hersteld om naar huis te gaan. De drains (slangetjes die het vocht uit buik en borstregio zuigen) zijn dan meestal allemaal verwijderd. De pleisters/tape op de littekens zijn allemaal vervangen. U mag gewoon douchen.

Nazorg thuis

  • Wondverzorging: De pleisters/tape mogen een paar dagen blijven zitten. Wij adviseren de pleisters/tape eraf te halen in de loop van uw eerste week thuis. De pleisters mogen gewoon nat worden bij het douchen. Controleer de omgeving van de wond dagelijks op roodheid, zwelling, warmte en wondvocht en neem contact op als er iets verontrustends is.
  • Seroomvorming: Er kan vochtophoping (seroom) in de wond van de buik ontstaan. Dat merkt u mogelijk aan wat zwelling onder in de buik. Als u er geen last van heeft en de buik niet gespannen is, kan dit op de polikliniek met een naaldje worden verwijderd.
  • Pijnbestrijding: Beide operatiegebieden kunnen de eerste tijd gevoelig zijn. Wij raden u aan om gedurende de eerste week thuis drie maal per dag twee paracetamol te slikken (’s nacht mag u er eventueel twee extra). U kunt daarnaast nog Ibuprofen, Nerofen, Advil of Diclofenac (NSAID’s) slikken. Deze middelen worden niet vergoed. Gebruik deze middelen naast de paracetamol en stop dan eerst met NSAID’s. Een goede pijnbestrijding kan uw herstel positief beïnvloeden.

Leefregels

  • Emoties: Soms spelen angst, onzekerheid en onrust een rol na een borstoperatie. Als u over deze emoties wilt praten, kunt u terecht bij de verpleegkundig specialist en bij uw huisarts en/of bij lotgenoten (zie de folder van de Borstkanker Vereniging Nederland).  
  • Rustmomenten: ‘Luister’ goed naar uw lichaam en neem rust als dat nodig is. Als u op uw rug ligt kan het prettig zijn om de heupen en de knieën wat gebogen te houden (alsof u in een strandstoel ligt). De arm aan geopereerde zijde kan eventueel iets hoger liggen op een kussen.
  • Douchen: Twee dagen na de operatie mag u weer kortdurend douchen. Zes weken na de operatie én als de wond dicht is, mag u weer in bad en zwemmen.  
  • De eerste vier weken na de operatie mag u geen BH dragen. Na vier weken mag u een BH (zonder beugel) gaan dragen.  
  • Belasting arm: ‘Luister’ goed naar uw lichaam. Na ontslag mag u de eerste twee weken niet meer dan 5 kilogram tillen. De ellenbogen mogen niet boven de schouder uitkomen.
  • Oefeningen: Via de mammacareverpleegkundige kunt u een verwijzing naar de fysiotherapeut krijgen.
  • Gebruik van deodorant en ontharen van de oksel: Als de wond nabij de oksel een paar dagen goed dicht en droog is (vaak na twee weken) mag u weer deodorant gaan gebruiken. Gebruik bij voorkeur een neutrale deodorant (zonder alcohol). Tot die tijd kunt u ongeparfumeerd talkpoeder gebruiken. Ook ontharen van de oksel mag dan weer.
  • Autorijden en fietsen: Wij schatten in dat u na twee tot drie weken weer in staat bent voorzichtig te fietsen of autorijden. Het kan soms wat langer duren. Het blijft uw eigen verantwoordelijk en u moet er toe in staat zijn. U moet pijnloos het stuur van uw auto of fiets kunnen gebruiken, bijvoorbeeld tijdens een uitwijkmanoeuvre.
  • Huishoudelijke activiteiten en tuinieren: Na twee tot vier weken zult u huishoudelijke activiteiten en het tuinieren weer rustig gaan beginnen. Dat geldt ook voor lichte arbeid. Zware lichamelijke arbeid en flink sporten kan pas na zes tot acht weken.

Controle

Een week na ontslag heeft u de eerste poliklinische controle. U kunt natuurlijk eerder bellen als zich een probleem voor doet.

Contact opnemen

In de volgende gevallen moet u contact opnemen met het ziekenhuis.

  • Als u koorts boven de 38,5 graden Celsius heeft of terugkerende koude rillingen. 
  • Als u toenemende pijn heeft die met normale pijnstilling niet verdwijnt.
  • Bij veranderingen aan de wond (forse roodheid, zwelling, warmte en/of vocht uit de wond).
  • Als u vragen heeft.

U kunt een telefonische afspraak maken bij uw arts of verpleegkundig specialist via de polikliniek Plastische chirurgie. Buiten kantooruren neemt u contact op met de Spoedeisende hulp.

Vragen

Met vragen naar aanleiding van deze folder kunt u terecht bij de polikliniek Plastische chirurgie.

Telefoonnummers

Polikliniek Plastische chirurgie
088 250 5981

Spoedeisende hulp Utrecht
088 250 6211

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].

Bijgewerkt op: 17 september 2019

Code: PC15