Leefregels na een borstsparende operatie

U hebt een borstsparende operatie ondergaan. U zult merken dat na de operatie uw conditie achteruit is gegaan. Dit komt onder andere door de narcose, de wond en eventueel bloedverlies. In deze folder vindt u adviezen voor de eerste periode thuis.

Nazorg

 • Wondverzorging: De huidkleurige pleisters (hechtpleisters) mogen gewoon blijven zitten en nat worden. De pleisters worden bij de eerstvolgende poliklinische controle verwijderd. Controleer de wond dagelijks op roodheid, zwelling, warmte en wondvocht.
 • Pijnbestrijding: De borst kan de eerste dagen gevoelig zijn. Een sport-BH kan verlichting geven, ook tijdens het slapen. Bij pijnklachten raden we u aan, tenzij anders voorgeschreven, om regelmatig paracetamol (maximaal 4 x 1000 mg per dag) te gebruiken. Een goede pijnbestrijding kan uw herstel positief beïnvloeden.  

Leefregels

 • Rustmomenten: ‘Luister’ goed naar uw lichaam en neem rust als dat nodig is. U merkt vanzelf wanneer u activiteiten zoals werken en sporten weer op kunt pakken.
 • Emoties: Angst, onzekerheid en onrust zijn veel voorkomende emoties na een borstoperatie. Als u over deze emoties wilt praten kunt u terecht op de mammapolikliniek, bij uw huisarts en/of bij lotgenoten (zie de folder van de Borstkanker Vereniging Nederland).
 • Douchen: Twee dagen na de operatie mag u weer kortdurend douchen. U mag pas weer in bad of zwemmen als de wond dicht is.
 • Gebruik deodorant en ontharen van de oksel: Indien bij u de schildwachtklier in de oksel is verwijderd adviseren wij u twee of drie weken na de operatie (als de wond goed dicht is) geen deodorant te gebruiken. Gebruik bij voorkeur een neutrale deodorant (zonder alcohol). Tot die tijd kunt u ongeparfumeerd talkpoeder gebruiken. Ook ontharen van de oksel mag weer na twee of drie weken. Gebruik bij voorkeur een ladyshave.
 • Sporten: Een week na de operatie kunt u het sporten geleidelijk aan proberen op te bouwen. Een goed ondersteunende (sport) BH is aan te bevelen.
 • Autorijden en fietsen: De eerste 48 uur na de operatie raden wij u aan om zelf geen auto te gaan rijden en niet te fietsen.  

Controleafspraak

Vijf tot zeven dagen na de operatie heeft u de eerste poliklinische controle en krijgt u de uitslag van het weefselonderzoek van de medisch en/of verpleegkundig specialist.

Lastmeter

U krijgt bij ontslag een lastmeter en de folder ‘De lastmeter, screening bij psychosociale zorg bij kanker’ mee. Het is de bedoeling dat u de lastmeter een dag voorafgaand aan het follow-up-gesprek thuis invult en meeneemt naar het follow-up-gesprek met de mammacareverpleegkundige. Als u een telefonische afspraak heeft, stuur de ingevulde lastmeter dan vooraf naar:

Diakonessenhuis Utrecht
secretariaat Chirurgie (postvak 903)
antwoordnummer 96
3500 WB Utrecht

Follow-up-gesprek

Na ongeveer vijf weken heeft u een afrondend gesprek (een follow-up-gesprek) met de mammacareverpleegkundige. Dit kan afhankelijk van uw wens op de polikliniek of telefonisch plaatsvinden. De verpleegkundige bespreekt met u de uitkomsten van de lastmeter en kan u adviseren over ondersteuning.

Zij zal u ook vragen naar uw ervaringen tijdens de opname in het ziekenhuis en de periode erna. Onderwerpen die in het gesprek ook aan de orde komen zijn: de uitslag van het onderzoek, eventuele nabehandelingen, de wondgenezing, pijnklachten, moeheid en emoties. Natuurlijk is er ruimte voor het stellen van vragen.

Contact opnemen

In de volgende gevallen moet u contact opnemen met het ziekenhuis:

 • Als u koorts boven de 38,5 graden Celsius heeft.
 • Als u toenemende pijn heeft die met paracetamol niet verdwijnt.
 • Bij veranderingen aan de wond (roodheid, zwelling, warmte en/of vocht uit de wond). 

U kunt een telefonische afspraak maken bij uw arts of verpleegkundig specialist via de polikliniek Chirurgie. Buiten kantoortijden neemt u contact op met de Spoedeisende hulp.

Vragen

In geval van vragen kunt u contact opnemen met de mammacareverpleegkundige of de polikliniek Chirurgie.

Telefoonnummers

Polikliniek Chirurgie
088 250 5333

 • toets 1 voor het maken / verzetten van afspraken op de polikliniek in Utrecht en Zeist
 • toets 2 voor vragen rond opname
 • toets 3 voor medisch inhoudelijke vragen
 • toets 4 voor overige vragen

Mammacareverpleegkundige Utrecht (bereikbaar op woensdag en vrijdag) 
088 250 6786

Mammacareverpleegkundige Zeist (bereikbaar op donderdag) 
088 250 9359

Spoedeisende hulp Utrecht
088 250 6211

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].

Bijgewerkt op: 18 oktober 2019

Code: M12