Leefregels na een borstsparende operatie

U hebt een borstsparende operatie ondergaan. U zult merken dat na de operatie uw conditie achteruit is gegaan. Dit komt onder andere door de narcose, de wond en eventueel bloedverlies. In deze folder vindt u adviezen voor de eerste periode thuis.

Nazorg

  • Wondverzorging: De huidkleurige pleisters (hechtpleisters) mogen gewoon blijven zitten en nat worden. De pleisters worden bij de eerstvolgende poliklinische controle verwijderd. Controleer de wond dagelijks op roodheid, zwelling, warmte en wondvocht.
  • Pijnbestrijding: De borst kan de eerste dagen gevoelig zijn. Een sport-BH kan verlichting geven, ook tijdens het slapen. Bij pijnklachten raden we u aan, tenzij anders voorgeschreven, om regelmatig paracetamol (maximaal 4 x 1000 mg per dag) te gebruiken. Een goede pijnbestrijding kan uw herstel positief beïnvloeden.  

Leefregels

  • Rustmomenten: ‘Luister’ goed naar uw lichaam en neem rust als dat nodig is. U merkt vanzelf wanneer u activiteiten zoals werken en sporten weer op kunt pakken.
  • Emoties: Angst, onzekerheid en onrust zijn veel voorkomende emoties na een borstoperatie. Als u over deze emoties wilt praten kunt u terecht op de mammapolikliniek, bij uw huisarts en/of bij lotgenoten (zie de folder van de Borstkanker Vereniging Nederland).
  • Douchen: Twee dagen na de operatie mag u weer kortdurend douchen. U mag pas weer in bad of zwemmen als de wond dicht is.
  • Gebruik deodorant en ontharen van de oksel: Indien bij u de schildwachtklier in de oksel is verwijderd adviseren wij u twee of drie weken na de operatie (als de wond goed dicht is) geen deodorant te gebruiken. Gebruik bij voorkeur een neutrale deodorant (zonder alcohol). Tot die tijd kunt u ongeparfumeerd talkpoeder gebruiken. Ook ontharen van de oksel mag weer na twee of drie weken. Gebruik bij voorkeur een ladyshave.
  • Sporten: Een week na de operatie kunt u het sporten geleidelijk aan proberen op te bouwen. Een goed ondersteunende (sport) BH is aan te bevelen.
  • Autorijden en fietsen: De eerste 48 uur na de operatie raden wij u aan om zelf geen auto te gaan rijden en niet te fietsen.  

Controleafspraak

Zeven tot tien dagen na de operatie heeft u de eerste poliklinische controle en krijgt u de uitslag van het weefselonderzoek van de medisch en/of verpleegkundig specialist

Follow-up-gesprek

Na ongeveer vijf weken heeft u een afrondend gesprek (een follow-up-gesprek) met de mammacareverpleegkundige. Dit kan afhankelijk van uw wens op de polikliniek of telefonisch plaatsvinden. De verpleegkundige bespreekt met u hoe het met u gaat en kan u adviseren over ondersteuning.

Zij zal u ook vragen naar uw ervaringen tijdens de opname in het ziekenhuis en de periode erna. Onderwerpen die in het gesprek ook aan de orde komen zijn: de uitslag van het onderzoek, eventuele nabehandelingen, de wondgenezing, pijnklachten, moeheid en emoties. Natuurlijk is er ruimte voor het stellen van vragen.

Contact opnemen

In de volgende gevallen moet u contact opnemen met het ziekenhuis:

  • Als u koorts boven de 38,5 graden Celsius heeft.
  • Als u toenemende pijn heeft die met paracetamol niet verdwijnt.
  • Bij veranderingen aan de wond (roodheid, zwelling, warmte en/of vocht uit de wond). 

U kunt een telefonische afspraak maken bij uw arts of verpleegkundig specialist via de mammapolikliniek. Buiten kantoortijden neemt u contact op met de Spoedeisende hulp.

Vragen

In geval van vragen kunt u contact opnemen met de mammacareverpleegkundige of de mammapolikliniek.

Telefoonnummers

Mammapolikliniek
088 250 5030

Spoedeisende hulp Utrecht
088 250 6211

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].

Bijgewerkt op: 15 december 2023

Code: M12