Leefregels na een borstsparende operatie met directe reconstructie

U heeft een borstsparende operatie met een directe reconstructie ondergaan. U zult merken dat na de operatie uw conditie achteruit is gegaan. Dit komt onder andere door de narcose, bloedverlies en de wond. In deze folder vindt u adviezen voor de eerste periode thuis.

Nazorg

  • Wondverzorging: De huidkleurige pleisters (hechtpleisters) mogen gewoon blijven zitten tot aan de eerste controle op de polikliniek. De pleisters mogen nat worden onder de douche maar niet in bad. Controleer de wond dagelijks op roodheid, zwelling, warmte en wondvocht.
  • Pijnbestrijding: De borst kan de eerste tijd gevoelig zijn. We raden u aan, tenzij anders voorgeschreven, om minimaal gedurende drie weken paracetamol (maximaal 4 x 1000 mg per dag) te gebruiken. Een goede pijnbestrijding kan uw herstel positief beïnvloeden.
  • U mag de eerste vier weken na de operatie geen BH dragen. Daarna kunt weer een BH (zonder beugel) gaan dragen.

Leefregels

  • Emoties: Angst, onzekerheid en onrust zijn veel voorkomende emoties na een borstoperatie. Als u over deze emoties wilt praten, kunt u terecht op de mammapolikliniek, bij uw huisarts en/of bij lotgenoten (zie de folder van de Borstkanker Vereniging Nederland).
  • Rustmomenten: ‘Luister’ goed naar uw lichaam en neem rust als dat nodig is. Laat uw arm in bed zo hoog mogelijk rusten op een kussen.
  • Douchen: Twee dagen na de operatie mag u weer kortdurend douchen. Zes weken na de operatie én als de wond dicht is, mag u weer in bad en zwemmen.
  • Gebruik deodorant en ontharen van de oksel: Twee of drie weken na de operatie (als de wond goed dicht is) mag u weer deodorant gaan gebruiken.Gebruik bij voorkeur een neutrale deodorant (zonder alcohol). Tot die tijd kunt u ongeparfumeerd talkpoeder gebruiken. Ook ontharen van de oksel mag weer na twee of drie weken. Gebruik bij voorkeur een ladyshave.
  • Autorijden en fietsen: Wij schatten in dat u na twee tot drie weken weer in staat bent voorzichtig te fietsen of autorijden. Het kan soms wat langer duren. Het blijft uw eigen verantwoordelijk en u moet er toe in staat zijn. U moet pijnloos het stuur van uw auto of fiets kunnen gebruiken, bijvoorbeeld tijdens een uitwijkmanoeuvre.

Controle

Vijf tot zeven dagen na de operatie heeft u de eerste poliklinische controle bij de verpleegkundig specialist en krijgt u de uitslag van het weefselonderzoek. De week daarna (twee weken na de operatie) heeft u een afspraak bij de plastisch chirurg.

Follow up gesprek

Na ongeveer vijf weken heeft u een afrondend gesprek (follow up) met de verpleegkundig specialist. Zij bespreekt met u hoe het met u gaat en kan u adviseren over ondersteuning. Zij zal u ook vragen naar uw ervaringen tijdens de opname in het ziekenhuis en de periode erna. Onderwerpen die in het gesprek aan de orde komen zijn de uitslag van het onderzoek, eventuele nabehandelingen, de wondgenezing, pijnklachten, armfunctie, moeheid en emoties. Natuurlijk is er ruimte voor het stellen van uw vragen.

Contact opnemen

In de volgende gevallen moet u contact opnemen met de chirurg of verpleegkundig specialist via de mammapolikliniek of met de plastisch chirurg via de polikliniek Plastische chirurgie. Buiten kantooruren neemt u contact op met de Spoedeisende hulp:

  • als u koorts boven de 38,5 graden Celsius heeft
  • als u toenemende pijn heeft die met paracetamol niet verdwijnt
  • bij veranderingen aan de wond (roodheid, zwelling, warmte en/of vocht uit de wond)
  • als u vragen heeft

Vragen

Met vragen naar aanleiding van deze folder kunt u terecht bij de mammapolikliniek of Plastische chirurgie.

Contact

Mammapolikliniek
088 250 5030

Polikliniek Plastische chirurgie
088 250 5981

Spoedeisende hulp Utrecht
088 250 6211

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].

Bijgewerkt op: 9 januari 2024

Code: PC13