Leefstijltraining: Omgaan met stress

U neemt deel aan de poliklinische hartrevalidatie van het Diakonessenhuis. Als aanvulling op de trainings- en voorlichtingsmodule wordt de leefstijltraining ‘Omgaan met stress’ aangeboden. In deze folder leest u wat u van deze training kunt verwachten.

Over de training 'Omgaan met stress'

Uit onderzoek blijkt dat stress – naast roken, vet eten en weinig bewegen - een risicofactor is voor hart- en vaatziekten. Bij stress kunt u denken aan grote stressvolle gebeurtenissen in het leven, maar ook aan dagelijkse irritaties. Stress zorgt voor een verhoogde bloeddruk en kan leiden tot minder gezonde leefgewoonten. Daarom is het belangrijk om na een hartincident niet alleen gezonder te leven, maar ook om te leren gaan met stress. In het Diakonessenhuis bieden we patiënten daarom een leefstijltraining ‘Omgaan met stress’ aan.

De training is bedoeld voor deelnemers aan de hartrevalidatie die extra hulp willen bij het omgaan met stress, het leren herkennen van stress en/of hulp willen bij het terugvinden van hun balans na een hartincident. De training wordt gegeven in kleine groepen door een psycholoog van het ziekenhuis en een medisch maatschappelijk werker.

De bijeenkomsten vinden plaats in een van de vergaderzalen van locatie Zeist van het Diakonessenhuis.

Programma

Het programma bestaat uit vijf bijeenkomsten van twee uur. Vragen die aan de orde kunnen komen zijn:

  • Hoe leer ik “nee” te zeggen en mijn grenzen te bewaken
  • Hoe ga ik om met de onzekerheid en spanning na het hartincident?
  • Hoe komt het dat ik sneller emotioneel en geïrriteerd reageer?
  • Hoe kan ik omgaan met dagelijkse ergernissen en irritaties?
  • Hoe krijg ik weer de regie over mijn eigen leven?
  • Hoe kan ik mijn stressmomenten eerder leren herkennen en er anders mee omgaan?

De inhoud van de bijeenkomsten wordt zoveel mogelijk afgestemd op de behoeften en vragen van de deelnemers. De onderlinge uitwisseling van ervaringen tussen deelnemers zorgt vaak voor herkenning en wordt door deelnemers als prettig en nuttig ervaren. Indien gewenst kan de medisch maatschappelijk werker na afloop van de training nog een aantal keer telefonisch contact met u opnemen. Dit kan u ondersteunen om het geleerde vast te houden.

Ervaringen van deelnemers

“Allereerst nogmaals bedankt voor de leefstijltraining, ik verwachtte er veel van en ben niet teleurgesteld! Het was voor mij heel fijn om concrete handvatten te krijgen en mijn valkuilen te leren zien. Het was heel leerzaam om te zien hoe iedereen in de groep zijn eigen inbreng had. Het voelde voor mij heel veilig om mezelf te laten zien. Eigenlijk heb ik alles als een spons opgezogen en van een droge zuurpruim veranderde ik in een sappige vrolijke 60’er!”

“Van het begin tot het eind niets dan lof over de leefstijltraining. Ik was blij dat ik ervoor benaderd werd; daaruit spreekt zorg waar ik zelf nog niet zo in de gaten had dat die welkom was. De aanpak was zowel naar inhoud als praktijk helder, bruikbaar en zorgzaam. De impact van het infarct op mijn dagelijks leven drong niet anders door dan dat ik maar zo moe bleef. Door de training kon ik uit de cirkel van frustrerende gedachten stappen en zien hoe ik reageer op stress. Dat was iets wat ik eerder nooit zo doorhad, sterker nog: ik ervoer het nauwelijks. Het is niet zozeer fijn dat dat nu wel zo is, maar het geeft me wel meer mogelijkheden om er iets aan te doen. Meer grip op je situatie is altijd fijn.”

Deelnemen

Als u mee wilt doen aan de leefstijltraining 'Omgaan met stress', laat dit dan weten aan uw behandelend cardioloog, fysiotherapeut en/of coördinator van het hartrevalidatieteam. U kunt zelf ook contact opnemen met de medisch maatschappelijk werker voor meer informatie en/of om u aan te melden. Het kan ook voorkomen dat het hartrevalidatieteam het zinvol vindt dat u aan deze training deelneemt. In dat geval wordt u benaderd door de medisch maatschappelijk werker. Na aanmelding wordt u uitgenodigd voor een intakegesprek. Tijdens dit gesprek licht de medisch maatschappelijk werker het programma toe. Ook stelt u samen uw persoonlijke doelen vast.

Contact

Met vragen over de training kunt u terecht bij Kitty Schraven (medisch maatschappelijk werker) en Michelle Emons (GZ-psycholoog). Zij zijn bereikbaar via e-mail [email protected] en telefonisch via de polikliniek hartrevalidatie: 088 250 9393

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].

Bijgewerkt op: 5 maart 2024

Code: MP.001