Translate website
Disclaimer
Nederlands: U vraagt Google Translate Services om onze teksten te vertalen. Daardoor kunnen er fouten in de teksten zitten. Automatische vertalingen zijn niet perfect, ons ziekenhuis is niet verantwoordelijk voor mogelijke vertaalfouten. Heeft u vragen over uw gezondheid? Neem dan altijd contact op met uw arts.
Meer weten? Lees de toelichting vertaalbeleid
English: You ask Google Translate Services to actively translate our texts. Therefore they may contain errors. Automatic translations are not perfect. Diakonessenhuis is not responsible for possible translation errors. Do you have questions about your health? Then always contact your doctor.
Want to know more? Read the explanation of translation policy
Lisexcisie
Binnenkort komt u naar de polikliniek gynaecologie voor een diathermische lisexcisie. Dit betekent dat met een speciaal instrument een deel van het slijmvlies van de baarmoedermond wordt verwijderd. De reden voor de lisexcisie is de aanwezigheid van afwijkende cellen op de baarmoedermond.
Voorbereiding
De lisexcisie vindt plaats op de polikliniek Gynaecologie. Wij adviseren u iemand mee te nemen die u tijdens of na de behandeling kan steunen en/of begeleiden. Het is belangrijk dat u op de dag dat de behandeling plaatsvindt niet menstrueert. Is dit wel het geval, neem dan contact op met de polikliniek Gynaecologie.
Gang van zaken tijdens de behandeling
Bij de behandeling zijn een gynaecoloog of gynaecoloog in opleiding, een verpleegkundige en soms een co-assistent aanwezig.
Tijdens de behandeling ligt u op een gynaecologische stoel. De arts brengt een speculum (eendenbek) in. Dit is een instrument dat de schede openhoudt. Vervolgens wordt met een gaasje de baarmoedermond gereinigd. De arts stipt daarna de baarmoedermond aan met een speciale vloeistof, waardoor het afwijkende slijmvlies door de colposcoop (een soort microscoop) goed zichtbaar wordt.
Met een aantal injecties verdooft de arts de baarmoedermond. Hiervoor vraagt de arts u een paar keer flink te hoesten. Tijdens het hoesten krijgt u de injecties. Door de injecties op deze manier te geven, voelt u er weinig van. De verdoving werkt vrijwel direct. Met een speciale ‘lis’ (zie afbeelding 1) verwijdert de arts het afwijkende slijmvlies. Omdat dit gebeurt door het weefsel weg te branden, kan er een onaangename geur ontstaan.
Door de behandeling ontstaat een wondje op de baarmoedermond. De arts maakt het wondje dicht door de bloedvaatjes dicht te branden. Dit voorkomt nabloedingen. Soms wordt er ook nog een tampon van sponsachtig materiaal ingebracht om het bloedverlies te beperken. Deze tampon lost vanzelf op en hoeft daarom niet verwijderd te worden.
De behandeling duurt ongeveer een half uur en is niet pijnlijk. Na de lisexcisie kunt u gewoon weer naar huis.
Figuur 1. De lis
Adviezen na de behandeling
- Houdt u er rekening mee dat u nog twee weken na de behandeling afscheiding (bloederig vocht) kunt hebben. Wij adviseren u tijdens die eerste weken maandverband te dragen.
- Bij een onaangenaam geurende afscheiding of bij veel bloedverlies (dat wil zeggen: meer dan tijdens een normale menstruatie) moet u contact opnemen met de polikliniek Gynaecologie.
- Het is beter dat u de eerste twee weken na de behandeling geen geslachtsgemeenschap hebt.
Opmerkingen over de tekst
Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected]
Bijgewerkt op: 13 maart 2019
Code: GYN34