Lopen met elleboogkrukken
U heeft uw been geblesseerd. Uw arts adviseert u daarom tijdelijk krukken te gebruiken. In deze folder leest u hoe u de krukken kunt gebruiken.
Algemeen
Krukken zijn bestemd voor mensen die een of beide benen niet volledig mogen of kunnen belasten. De krukken hebben anatomisch gevormde handvatten voor meer steun. Er is een aparte handgreep voor zowel de linker- als de rechterhand. Dit zorgt voor een optimale ondersteuning van de handpalm. Aan de kruk bevindt zich een manchet, dat uw onderarm ondersteunt tijdens het lopen.
Hoogteverstelling
Voor gebruik dient u de krukken goed af te stellen. De krukken zijn op elf verschillende hoogtes instelbaar. Voor de juiste instelling draait u de antirammelverstelling los en verwijdert u de horseshoeclip. Schuif de insteekbuis heen en weer tot de gewenste lengte. Plaats de horseshoeclip terug in het gewenste gat. Draai daarna de antirammelverstelling weer vast. De instelling van de bovenbuis dient op dezelfde manier te gebeuren. Ook hier is een antirammelverstelling aangebracht aan de bovenkant van de krukbuis. Let er ook hier goed op dat u na het instellen van de juiste hoogte de antirammelverstelling weer goed vastdraait.
Er zijn ook krukken waarmee u de hoogte kunt verstellen met pinnen. U drukt de pin dan in en verstelt de hoogte van de krukken.
Voor het instellen van de juiste hoogte van het onderste deel van de kruk geldt de volgende regel: ga rechtop staan met de handen langs het lichaam. De handgreep van de kruk hoort dan ter hoogte van de pols te zitten. De manchet moet net onder het ellebooggewricht zitten.
Zitten en opstaan
Neem bij voorkeur plaats op een hoge stoel met armleuningen. Dit maakt zitten en opstaan gemakkelijker. Is een hoge stoel niet aanwezig, vraag dan of iemand u kan ondersteunen.
Zitten
- Ga tegen de stoel staan.
- Pak eerst de leuning (indien aanwezig) aan de ‘gezonde kant’, daarna de andere kant.
- Nu kunt u zich in de stoel laten zakken. Houd hierbij uw geblesseerde voet naar voren en van de grond.
Opstaan
- Zet uw gezonde been/voet onder de stoel (indien mogelijk) en houd uw geblesseerde been naar voren en los van de grond.
- Steek uw armen alvast door de manchetten. Uw krukken ‘hangen’ nu aan uw armen. Sta op met behulp van de stoelleuningen (indien aanwezig). Zodra u staat, kunt u op de krukken steunen.
Lopen met krukken
U neemt de krukken in de handen. De handgrepen zijn ergonomisch gevormd voor rechts- en linkshandig gebruik. Gebruik de juiste handgreep voor de juiste hand.
- Zet uw gewicht op het gezonde been en houd uw geblesseerde voet/been volledig los van de grond (indien toegestaan mag het geblesseerde been de grond licht raken).
- Plaats de krukken een stukje naar voren en steun zoveel mogelijk op beide handgrepen. U kunt nu een sprongetje vooruit maken.
- U zet de krukken tegelijkertijd weer naar voren en u herhaalt voorgaande handeling.
Traplopen
Traplopen met krukken is lastig. Steun bij traplopen altijd op de trapleuning en op één kruk.
Trap op
- Houd de leuning vast.
- Zet het goede been op de eerste trede.
- Zet dan het geblesseerde been tegelijk met de kruk ernaast.
Trap af
- Houd de leuning vast.
- Zet de kruk op de eerste trede. Als u het geblesseerde been gedeeltelijk mag gebruiken, verplaatst u dit been tegelijk met de kruk.
- Zet dan het goede been ernaast.
Mocht u traplopen moeilijk of eng vinden, dan kunt u ook zittend de trap op en af gaan.
Onderhoud
De kruk kan met een gewoon schoonmaakmiddel (zonder schuurmiddel of bijtende bestanddelen) gereinigd worden. U kunt hiervoor een vochtige doek gebruiken. Droog de krukken met een schone, droge doek. Gebruik geen oplosmiddel of chloor.
Controleer af en toe de doppen van de krukken. Na langdurig gebruik kunnen deze slijten en zeer glad worden. Controleer ook regelmatig op beschadigingen van de bevestigingsonderdelen (horseshoeclips en antirammelverstelling), handgrepen en manchet.
Als de krukken defect zijn, kunt u contact opnemen met Medipoint (telefoon 088 1020100).
Adviezen
- Gebruik de krukken uitsluitend als ondersteuning bij het lopen of staan. Gebruik de krukken niet als hefboom. Dit kan ernstige schade aan de krukken toebrengen.
- Controleer regelmatig of de antirammelverstelling goed vast zit en of de pinnen van de hoogteverstelling goed naar buiten steken.
- De krukken niet voor langere tijd blootstellen aan hoge temperaturen. Laat de krukken bijvoorbeeld niet in een warme auto liggen en zet ze niet tegen een warme radiator aan. Dit kan invloed hebben op de sterkte van de plastic onderdelen.
- De krukken kunnen een gewicht van maximaal 160 kg dragen.
- Gooi de krukken niet neer, maar leg of zet ze zorgvuldig weg. Dit voorkomt beschadiging aan de bevestigingsonderdelen van de krukken.
Krukken inleveren
U kunt de krukken inleveren bij Medipoint. U dient dan ook het ondertekende formulier mee te nemen dat u tijdens het uitlenen van de krukken heeft ontvangen. De inleveradressen vindt u op de site van Medipoint. Of bel met met de Medipoint klantenservice via 088 1020100.
Let op: het is niet mogelijk de krukken in het ziekenhuis in te leveren.
Krukken houden
Als u de krukken wilt houden, dan kunt u deze overnemen. Hiervoor kunt u telefonisch contact opnemen met Medipoint.
Opmerkingen over de tekst
Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].
Bijgewerkt op: 4 maart 2021
Code: SEH01