Lumbale punctie
U heeft een afspraak voor een lumbale punctie. Dit onderzoek vindt plaats op de afdeling Neurologie op locatie Utrecht van het Diakonessenhuis. In deze folder vindt u informatie over de gang van zaken rondom het onderzoek.
Wat is een lumbale punctie?
Rondom de hersenen en het ruggenmerg zit hersenvocht. Dit hersenvocht dient als beschermend stootkussen. In dit vocht bevinden zich onder andere witte bloedlichaampjes, eiwitten en suiker. Als gevolg van een aandoening van de hersenen of het ruggenmerg kan de samenstelling of de druk van het hersenvocht veranderd zijn. Onderzoek van dit hersenvocht kan bijdragen aan het vaststellen van de aandoening. Het hersenvocht wordt met een dunne naald afgenomen uit uw ruggemerg. Voor het onderzoek wordt u enkele uren opgenomen in het ziekenhuis.
Voorbereidingen
Voorbereidingen thuis
- In verband met het onderzoek, adviseren wij u om makkelijke kleding aan te doen.
- Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen? Geef dit dan door aan uw behandelend arts.
Meenemen naar het ziekenhuis
Neem op de dag van het onderzoek uw identiteitsbewijs mee naar het ziekenhuis.
Verhinderd
Bent u verhinderd voor het onderzoek? Meld dit dan zo spoedig mogelijk (uiterlijk 24 uur voor de opname) aan de afdeling Neurologie.
Opname en onderzoek
Melden
U meldt zich op het met u afgesproken tijdstip op de afdeling Neurologie locatie Utrecht.
Voorbereidingen in het ziekenhuis
Het is raadzaam om voor het onderzoek goed uit te plassen.
Gang van zaken tijdens het onderzoek
U gaat op uw zij liggen en trekt de knieën zover mogelijk op of gaat op de rand van het bed zitten met de voeten op een stoel(zitting). Vervolgens maakt u uw rug zo bol mogelijk. De neuroloog bepaalt vervolgens de plaats waar geprikt gaat worden. Hij/zij desinfecteert de rug, waarna hij/zij een dunne naald tussen de lendenwervels inbrengt (deze bevinden zich in de onderrug). Meestal is alleen de prik door de huid pijnlijk. Vervolgens neemt de neuroloog hersenvocht af. Soms wordt ook de druk van het hersenvocht bepaald. Gedurende het onderzoek moet u in dezelfde houding blijven liggen. Het hersenvocht wordt in het laboratorium onderzocht.
Duur van het onderzoek
Het prikken en afnemen van het vocht duurt ongeveer tien minuten.
Na het onderzoek
Na de lumbale punctie moet u soms na een half uur bloed af laten nemen bij het laboratorium. U mag direct na het onderzoek weer bewegen. Als de ingreep pijnlijk was of als u gespannen bent, kunt u beter even (5 minuten) blijven liggen. Hiermee voorkomt u dat u flauwvalt. U mag gewoon eten en drinken.
Afhankelijk van de reden voor het onderzoek, kan het zijn dat u moet wachten op de eerste uitslagen van het onderzoek. Dit geldt bijvoorbeeld bij verdenking op een ontsteking of een bloeding in de hersenen.
Ontslag
Naar huis
Als u weer goed in beweging kunt komen mag u naar huis. Houd er rekening mee dat u na het onderzoek niet zelf naar huis mag rijden. Regel daarom vooraf een taxi of iemand die u naar huis brengt.
Bij/ nawerkingen en adviezen voor thuis
Zorg dat u op de dag van de punctie voldoende drinkt. Verricht geen zware inspanning en ga niet werken. Platte bedrust is alleen nodig als u hoofdpijn heeft. Ook een paar dagen na de punctie kunt u het beste rustig aan doen en niet teveel bukken en tillen.
Problemen thuis
- Als u na het onderzoek hoofdpijn krijgt bij het overeind komen dat verdwijnt als u weer gaat liggen, neem dan enkele dagen pijnstillers in en drink voldoende cafeïne-houdende dranken. Meestal herstellen uw klachten dan binnen vijf dagen. Als uw klachten langer aanhouden, neem dan weer contact op met uw neuroloog.
- Krijgt u koorts of hoofdpijn die niet overgaat als u gaat liggen, neem dan direct contact op met uw huisarts of huisartsenpost.
Uitslag van het onderzoek
Meestal krijgt u enkele dagen na het onderzoek de uitslag van uw neuroloog tijdens een bezoek aan de polikliniek.
Opmerkingen over de tekst
Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].
Bijgewerkt op: 22 juli 2022
Code: NEU19