Lymfklierscintigram

U heeft een afspraak gemaakt voor een lymfklierscintigram. Dit onderzoek vindt plaats op de afdeling Nucleaire geneeskunde van het Diakonessenhuis, locatie Utrecht. In deze folder vindt u informatie over de gang van zaken rond het onderzoek. Het is belangrijk dat u zich realiseert dat de situatie voor u anders kan zijn dan beschreven is.

Doel van het onderzoek

Een lymfklierscintigram is een onderzoek waarbij met een radioactieve stof de lymfklieren zichtbaar worden gemaakt. Dit kunnen de lymfklieren van de benen of de armen zijn. Voor u geldt één van beide onderzoeken.

Voorbereidingen

Indien uw been/benen ingezwachteld zijn, dienen de zwachtels voor het onderzoek verwijderd te worden. Steunkousen mogen op de dag van het onderzoek niet aangetrokken worden.

Meenemen naar het ziekenhuis

Neem op de dag van het onderzoek uw identiteitsbewijs mee naar het ziekenhuis.

Het onderzoek

Lymfklieronderzoek van de benen

U krijgt in totaal vier prikjes tussen de tenen, twee prikjes in elke voet, waarbij radioactieve stof onder de huid wordt ingespoten. Een grote camera (gammacamera) wordt boven de liezen geplaatst. Nu wordt gewacht tot de lymfklieren in de liezen zichtbaar worden. Vervolgens worden er foto’s gemaakt van de benen. Dit onderzoek duurt ongeveer drie kwartier. Na dit eerste gedeelte van het onderzoek is het belangrijk dat u minstens een half uur de benen in beweging houdt door te lopen of vanuit zittende houding de benen te bewegen.

Twee uur later worden er nogmaals foto’s van de benen gemaakt. Dit duurt ongeveer 20 minuten.

Afbeelding van een onderzoekskamer voor een lymfklieronderzoek

Lymfklieronderzoek van de armen

U krijgt in totaal vier prikjes tussen de vingers, twee in elke hand, waarbij radioactieve stof onder de huid wordt ingespoten. Een grote camera (gammacamera) wordt boven de armen en de oksels geplaatst. Nu wordt gewacht tot de lymfklieren in de oksels zichtbaar worden. Vervolgens worden er foto's gemaakt. Dit onderzoek duurt ongeveer drie kwartier. Na dit eerste gedeelte van het onderzoek is het belangrijk dat u minstens een half uur de handen/armen in beweging houdt. Dit kan door middel van  het knijpen in stressballetjes die u van ons meekrijgt.  Twee uur later worden er nogmaals foto’s van de arm gemaakt. Dit duurt ongeveer 20 minuten.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u te horen van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.

Aandachtspunten

Zwanger?

Bestaat de mogelijkheid dat u zwanger bent op het moment van het onderzoek of geeft u borstvoeding? Meld dit dan vóór het onderzoek aan de afdeling Nucleaire geneeskunde.

Bij verhindering

De radioactieve stof die voor dit onderzoek nodig is, wordt speciaal voor u besteld. Wij verzoeken u dan ook, wanneer u verhinderd bent om dit zo spoedig mogelijk (uiterlijk 48 uur voor het onderzoek) door te geven aan de afdeling Nucleaire geneeskunde.

Kinderen

Het is aan te raden om geen kleine kinderen mee te nemen als u voor onderzoek komt op de afdeling Nucleaire geneeskunde. In de wachtkamer zitten namelijk mensen die zijn ingespoten met een radioactieve stof. Het is voor kinderen beter om geen straling te ontvangen als dat niet nodig is.

Vragen

Als u nog vragen heeft, kunt u contact opnemen met de afdeling Nucleaire geneeskunde, telefoonnummer 088 250 6263. De afdeling is op werkdagen bereikbaar van 8.30 uur tot 16.30 uur.

Telefoonnummers

Polikliniek Nucleaire geneeskunde Utrecht
088 250 6263

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].

Bijgewerkt op: 14 augustus 2018

Code: NG7