Maagontledigingsonderzoek

U heeft een afspraak gemaakt voor een maagontledigingsonderzoek. Dit onderzoek vindt plaats op de afdeling Nucleaire geneeskunde van het Diakonessenhuis, locatie Utrecht. In deze folder vindt u informatie over de gang van zaken rond het onderzoek. Het is belangrijk dat u zich realiseert dat de situatie voor u anders kan zijn dan beschreven is.

Doel van het onderzoek

Een maagontledigingsonderzoek wordt verricht om te bepalen hoe snel en hoeveel voedsel vanuit de maag naar de darm gaat.

Voorbereidingen

Nuchter

Voor dit onderzoek moet u nuchter komen. U mag vanaf twaalf uur ’s nachts niets meer eten en/of drinken en ook niet roken.

Medicijnen

Mogelijk dient u medicijnen te staken voor het onderzoek. Bij het maken van de afspraak wordt dit met u besproken. Is dit niet besproken? Neem hierover dan contact op met de afdeling Nucleaire geneeskunde.

Meenemen naar het ziekenhuis

Neem op de dag van het onderzoek uw identiteitsbewijs mee naar het ziekenhuis.

Het onderzoek

Voor het onderzoek krijgt u een pannenkoek met suiker te eten. In de pannenkoek zit de radioactieve stof 99mTc-colloïd.

Zodra u de pannenkoek heeft opgegeten (in maximaal 15 minuten), wordt de eerste foto gemaakt. De foto’s worden staand gemaakt van de voor en de achterzijde met behulp van een gammacamera. In totaal worden zes foto’s gemaakt van 1 minuut per stuk. De eerste foto wordt meteen na het nuttigen van de maaltijd gemaakt. De volgende twee foto’s om het half uur en de laatste drie foto’s om het uur. Tussen de foto’s door mag u niets eten en/of drinken.

Het onderzoek duurt vier uur en een kwartier.

Afbeelding van de onderzoekskamer voor een Maagontledigingsonderzoek

Onderzoekskamer met gammacamera

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u te horen van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.

Aandachtspunten

Zwanger?

Bestaat de mogelijkheid dat u zwanger bent op het moment van het onderzoek of geeft u borstvoeding? Meld dit dan vóór het onderzoek aan de afdeling Nucleaire geneeskunde.

Bij verhindering

De radioactieve stof die voor dit onderzoek nodig is, wordt speciaal voor u besteld. Wij verzoeken u dan ook, wanneer u verhinderd bent om dit zo spoedig mogelijk (uiterlijk 24 uur voor het onderzoek) door te geven aan de afdeling Nucleaire geneeskunde.

Kinderen

Het is aan te raden om geen kleine kinderen mee te nemen als u voor onderzoek komt op de afdeling Nucleaire geneeskunde. In de wachtkamer zitten namelijk mensen die zijn ingespoten met een radioactieve stof. Het is voor kinderen beter om geen straling te ontvangen als dat niet nodig is.

Vragen

Als u nog vragen heeft, kunt u contact opnemen met de afdeling Nucleaire geneeskunde. De afdeling is op werkdagen bereikbaar van 8.30 uur tot 16.30 uur.

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].

Bijgewerkt op: 11 februari 2020

Code: NG4