Medicijnen inhaleren met een voorzetkamer, voor kinderen
De arts heeft met u afgesproken dat uw kind medicijnen krijgt om benauwdheid (astma) te behandelen. Deze medicijnen moet uw kind inademen (inhaleren) met een zogenaamde voorzetkamer. In deze folder vindt u informatie over de medicijnen en instructies voor het inhaleren.
Medicijnen bij astma
Soorten medicijnen
Er zijn twee soorten medicijnen bij astma:
- Luchtwegverwijdende medicijnen Deze medicijnen zorgen ervoor dat de spieren die in de luchtwegen zitten zich minder samentrekken. Ze worden vooral gebruikt bij acute benauwdheid. De werkzame stof is Salbutamol, ook wel bekend als Ventolin of Airomir.
- Ontstekingsremmende medicijnen (corticosteroïden) Deze medicijnen remmen de ontsteking en zorgen ervoor dat de luchtwegen minder gevoelig zijn voor prikkels. Deze medicijnen moet uw kind dagelijks innemen. Voorbeelden zijn: Flixotide, Pulmicort en Qvar.
Uw arts schrijft voor wanneer uw kind welk medicijn moet gebruiken. Het is niet verstandig om zonder overleg met de arts te stoppen met de inname van medicijnen omdat dit kan zorgen voor verergering of het weer opnieuw terugkomen van de klachten.
Volgorde van de medicijnen
Als uw kind op hetzelfde tijdstip meerdere soorten medicijnen moet inhaleren, dan kunt u het beste eerst het luchtwegverwijdende medicijn geven en daarna het ontstekingsremmende medicijn. Het luchtwegverwijdende medicijn zorgt er namelijk voor dat de luchtwegen wijder worden. Hierdoor kan het ontstekingsremmende medicijn dieper en op de juiste plaats in de longen komen. Als uw kind last heeft van benauwdheidsklachten moet er vijf minuten zitten tussen het inhaleren van de twee soorten medicijnen.
Bijwerkingen
Bij het gebruik van corticosteroïden (ontstekingsremmers) bestaat de kans op heesheid en het krijgen van een schimmel in de mond. Daarom wordt geadviseerd om na het inhaleren met een masker/kapje, het gezicht te wassen en de mond te spoelen. Bij het gebruik van een mondstuk adviseren wij de mond te spoelen. Bij kleine kinderen lukt het niet altijd om de mond te spoelen. Laat uw kind dan de medicijnen inhaleren voor het eten of voor het tandenpoetsen. Voor de verdere bijwerkingen van de medicijnen verwijzen wij u naar de bijsluiter en/of de kinderlongarts.
Toedienen van medicatie met de voorzetkamer
Verschillende soorten voorzetkamers
De voorzetkamer is een soort 'toeter', waarin het medicijn vanuit een verstuiver wordt ingespoten. Er zijn verschillende soorten voorzetkamers. In het Diakonessenhuis maken we gebruik van de aerochamber. We kiezen een voorzetkamer die het beste past bij uw kind en bij de voorgeschreven (dosis-aerosol) verstuiver.
Medicijnen inhaleren
Inhaleren is het inademen van medicijnen met een verstuiver. Uw kind kan het medicijn via een kapje (dat tegen de neus en mond wordt gehouden) of via een mondstuk inademen. Hierdoor komt het medicijn direct waar het moet zijn, namelijk in de luchtwegen. Zonder voorzetkamer ademt uw kind de puffen maar gedeeltelijk in en hebben deze dus minder effect.
Het toedienen van het medicijn
In deze paragraaf leggen wij stap voor stap uit hoe u het medicijn met een voorzetkamer kunt toedienen. Op de foto’s staan misschien andere soorten voorzetkamers dan uw kind gebruikt. De stappen zijn voor alle voorzetkamers hetzelfde. U kunt dus altijd de volgende handelingen volgen.
Stap 1: Laat uw kind rustig zitten.
Stap 2: Pak de verstuiver en de voorzetkamer:
- Controleer of de kleppen van de voorzetkamer er goed op/in zitten.
- Haal het beschermdopje van de verstuiver af.
- Schudt de verstuiver 10 keer goed. Dit is belangrijk omdat de inhoud van de verstuiver uit drijfgas en medicijn bestaat. Als u deze niet goed schud dan komt er alleen een pufje drijfgas uit en krijgt het kind dus geen medicijn binnen.
Stap 3: Plaats de verstuiver op de voorzetkamer.
Stap 4: Plaats het masker of het mondstuk.
- Bij een masker: Plaats het masker/kapje over de neus en mond van uw kind. (zorg dat het masker goed tegen het gezicht aan zit)
- Zorg dat uw kind goed rechtop zit, ook als het slaapt!
- Bij het inhaleren mag uw kind geen speen in de mond hebben.
- Bij een mondstuk: Plaats het mondstuk tussen de tanden van uw kind en zorg ervoor dat de lippen goed om het mondstuk heen sluiten.
Stap 5: Spuit één pufje van de verstuiver in de voorzetkamer, door één keer op de verstuiver te drukken. Druk nooit twee pufjes tegelijk in de voorzetkamer.
Stap 6: Laat uw kind nu rustig 5 keer in- en uitademen
NB: bij de aerochamber volumatic laat u uw kind vijf keer in- en uitademen
- Hoort u bij gebruik van een aerochamber met mondstuk een fluittoon, laat uw kind dan minder krachtig inhaleren.
- Als de klep bij in- en uitademing zichtbaar beweegt, dan is het goed.
Stap 7: Als uw kind meerdere pufjes nodig heeft, herhaalt u de stappen weer vanaf stap twee.
Stap 8: Spoel na het gebruik van medicijnen met corticosteroïden de mond met water.
De hoeveelheid medicijnen in de verstuiver
U kunt aan de verstuiver niet altijd zien hoeveel medicatie er nog in zit. Het aantal doses dat in de verstuiver zit, vindt u op de verpakking van het medicijn. U kunt op de kalender zetten wanneer uw kind met een nieuwe verstuiver begint. Als uw kind met een vaste regelmaat gebruik maakt van de medicijnen, kunt u uitrekenen wanneer de verstuiver op is. Als uw kind niet regelmatig de verstuiver gebruikt of als u twijfelt of er nog medicijn in de verstuiver zit, kunt u dit controleren door een pufje tegen een spiegel te spuiten. Als er nog iets in zit, blijft er een witte waas achter op de spiegel.
Het schoonmaken van de voorzetkamer
Als uw kind een nieuwe voorzetkamer gaat gebruiken, moet u deze eerst schoonmaken. Hierna moet u de voorzetkamer één keer per week schoonmaken. U maakt de voorzetkamer als volgt schoon:
- Verwijder de verstuiver.
- Haal de voorzetkamer uit elkaar (voor zover mogelijk).
- Maak de voorzetkamer schoon met lauwwarm water en afwasmiddel.
- Spoel alleen het mondstuk en het masker af met water.
Laat de overige onderdelen van de voorzetkamer (dus zonder af te spoelen) op een theedoek aan de lucht drogen. Het afwasmiddel zorgt voor een beschermlaagje in de voorzetkamer, zodat het medicijn niet aan de wanden vastplakt. Ook de voorzetkamer moet u aan de lucht laten drogen.
(Patiënten)organisaties
Voor meer informatie kunt u ook terecht bij:
Astmafonds advieslijn: 0900 - 2272596
Instructiefilms van Astmaproject of aerochamber.
Opmerkingen over de tekst
Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].
Bijgewerkt op: 29 april 2020
Code: K28