Mictiecystogram bij kinderen

Uw kind heeft binnenkort een afspraak voor een mictiecystogram. Bij dit onderzoek worden röntgenfoto’s gemaakt van de blaas en de plasbuis. Uw kind wordt voor het onderzoek verwacht op de kinderdagbehandeling van het Diakonessenhuis locatie Utrecht. Het onderzoek vindt plaats op de afdeling Radiologie. In deze folder vindt u informatie over de gang van zaken rond het onderzoek.

Wat is een mictiecystogram?

Bij een mictiecystogram worden röntgenfoto’s gemaakt van de blaas en de plasbuis. Uw kind krijgt hiervoor een dun slangetje (katheter) via de plasbuis ingebracht. Het doel van het onderzoek is om na te gaan of er urine van de blaas naar de nieren terugstroomt.

Voorbereidingen

Voorbereidingen thuis

Het kan zijn dat de arts die het onderzoek aanvraagt uw kind een recept geeft voor antibiotica. Dit is om een infectie door het inbrengen van de katheter te voorkomen. Uw arts vertelt u wanneer u moet starten met het toedienen van de antibiotica.

Trek uw kind op de dag van het onderzoek een ruimvallende broek (bijvoorbeeld een joggingbroek) aan.

Meenemen

Neem op de dag van het onderzoek het identiteitsbewijs van uw kind mee naar het ziekenhuis.

Broertjes en zusjes

Het is beter dat u geen andere kinderen meeneemt naar het ziekenhuis. Er is geen opvang en het is belangrijk dat u uw aandacht volledig kunt richten op uw kind dat het onderzoek ondergaat.

Verhinderd

Is uw kind verhinderd voor de ingreep, meld dit dan zo spoedig mogelijk (uiterlijk 48 uur voor het onderzoek) aan de opnameplanner. Ook als uw kind koorts heeft of de afgelopen dagen in aanraking is geweest met een besmettelijke kinderziekte (zoals de waterpokken), moet u zich afmelden voor het onderzoek. Er kan dan iemand anders in de plaats van uw kind komen. Bovendien kunt u meteen een nieuwe afspraak maken.

De opname

Melden

U meldt zich op het afgesproken tijdstip op de kinderdagbehandeling in Utrecht.

Voorbereidingen in het ziekenhuis

Een medisch pedagogisch zorgverlener bereidt u en uw kind voor aan de hand van een fotoboek. Vervolgens gaan u en uw kind naar de behandelkamer. Hier brengt een verpleegkundige of kinderarts de katheter via de plasbuis in de blaas. De medisch pedagogisch zorgverlener zorgt (als daar behoefte aan is) voor afleiding. Het inbrengen van de katheter kan even pijnlijk zijn.Tijdens het inbrengen van de katheter wordt urine opgevangen voor onderzoek. Als de katheter is ingebracht, gaat u met uw kind naar de afdeling Radiologie. Daar vindt het onderzoek plaats.

Het onderzoek

Gang van zaken

Tijdens het onderzoek ligt uw kind op een onderzoekstafel. Boven deze tafel staat een röntgenapparaat waarmee de foto’s worden gemaakt. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de radioloog en de röntgenlaborant. De kinderarts is niet bij het onderzoek aanwezig. De röntgenlaborant of radioloog laat via de katheter contrastvloeistof in de blaas lopen. Vervolgens worden er foto’s gemaakt. Daarna wordt het slangetje uit de blaas verwijderd. Dit geeft even een vervelend gevoel maar is niet pijnlijk. Vervolgens moet uw kind staand of (als uw kind niet kan staan) liggend op de onderzoekstafel een plas doen. Tijdens het plassen worden nog een paar foto’s gemaakt.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer een half uur.

Aanwezigheid ouders

U kunt als ouders/verzorgers bij het onderzoek aanwezig zijn. U krijgt dan een loodschort aan. U kunt uw kind geruststellen en proberen van het onderzoek af te leiden. Als u zwanger bent, adviseren wij u om niet bij het onderzoek aanwezig te zijn. Zorg dan dat iemand anders uw kind begeleidt.

Na het onderzoek

Naar huis

Na het onderzoek kan uw kind meteen naar huis.

Bij- en nawerkingen

De eerste uren na het onderzoek is een branderig gevoel in de plasbuis normaal. Dit is het gevolg van een lichte irritatie door de katheter. Als deze klachten langer aanhouden, neem dan contact op met uw huisarts. Er kan sprake zijn van een blaasontsteking. Deze moet dan behandeld worden.

Adviezen

Om een blaasontsteking te voorkomen is het belangrijk dat uw kind veel drinkt en vaak plast. Stimuleer uw kind – indien mogelijk – om goed uit te plassen.

De uitslag

De behandelend arts bespreekt de uitslag van het onderzoek zo snel mogelijk met u.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stel ze dan gerust. U kunt op werkdagen tussen 13.30 en 15.00 uur bellen met de kinderdagbehandeling en tijdens kantoortijden met de polikliniek Kindergeneeskunde. Tijdens het onderzoek zullen de radioloog en de röntgenlaborant uw vragen ook graag beantwoorden. Heeft u vragen over de voorbereiding van uw kind op het onderzoek, bel dan met de medisch pedagogisch zorgverlener. U vindt de telefoonnummers hieronder.

Telefoonnummers

Polikliniek Kindergeneeskunde
088 250 6326

Opnameplanner kinderafdeling/kinderdagbehandeling
088 250 6966

Kinderdagbehandeling Utrecht (5 A)
088 250 6129

Radiologie Utrecht
088 250 6542

Medisch pedagogisch zorgverleners
088 250 5395

 

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].

Bijgewerkt op: 30 april 2021

Code: RAD32