Müllerse flebectomie bij spataderen

Uw behandelaar heeft een behandeling van uw spataderen met Müllerse flebectomie voorgesteld. Deze behandeling vindt plaats op de polikliniek Dermatologie van het Diakonessenhuis locatie Utrecht en Zeist. U gaat dezelfde dag weer naar huis. In deze folder leest u wat de behandeling inhoudt.

Wat is Müllerse Flebectomie?

Bij Müllerse flebectomie wordt de spatader onder locale verdoving, via kleine sneetjes in de huid, weggehaald. Deze behandeling is geschikt voor grote, kronkelig verlopende spataderen.

Voor deze behandeling is opname in het ziekenhuis niet nodig: u gaat dezelfde dag weer naar huis.

Voorbereiding

Voorbereiding thuis

  • Op de dag van de behandeling en de dag ervoor, mag u geen crème of zalf op de benen smeren.
  • U wordt verzocht op de dag van de behandeling ruime schoenen en ruime kleding te dragen. Door de steunkous(en) die u na de behandeling moet dragen, zal een strakke broek of schoen waarschijnlijk niet passen.
  • Tijdens de behandeling worden steriele doeken met kleefstrips op uw been geplakt. Het verwijderen van deze kleefstrips kan bij beharing pijnlijk zijn. Daarom adviseren wij u om het been - indien nodig -  thuis te scheren.
  • Als u tijdens een eerder consult of behandeling al een bruine elastische kous tot aan de lies heeft meegekregen, moet u deze meenemen op de dag van de behandeling. Als u geen elastische kous heeft meegekregen, is deze voor u beschikbaar op de dag van de behandeling.
  • Autorijden na de ingreep kan door het verband bemoeilijkt zijn. Daarom raden wij u aan om iemand mee te nemen die u naar huis kan brengen.

Verhinderd?

Als u verhinderd bent voor de behandeling, bel dan zo spoedig mogelijk met de polikliniek Dermatologie om uw afspraak af te zeggen. U kunt dan meteen een nieuwe afspraak maken en wij kunnen in de vrijgekomen tijd een andere patiënt helpen.

De behandeling

Melden

Op de dag van de behandeling meldt u zich op de polikliniek Dermatologie.

Gang van zaken tijdens de behandeling

In de behandelkamer wordt - terwijl u staat -  de spatader die verwijderd gaat worden, met stift afgetekend. Daarna kunt u op de behandeltafel plaatsnemen.

Het te behandelen been wordt ontsmet en bedekt met steriele doeken. Uw hoofd wordt niet bedekt en u kunt gewoon met de arts en de assistentes praten. Vervolgens wordt er op verschillende plaatsen, net naast de spatader, verdovingsvloeistof ingespoten. Op die plaatsen maakt de arts daarna sneetjes van enkele millimeters. Via deze sneetjes wordt de spatader met een klein haakje naar buiten getrokken en verwijderd.

Na de behandeling

Wij adviseren u om na de behandeling 15 tot 20 minuten in de buurt van de wachtkamer rond te lopen omdat er een enkele keer misselijkheid en/of duizeligheid kan optreden na de behandeling.

Om extra druk te geven, worden er soms wattenbollen aangebracht op het behandelde gebied. Hier overheen wordt de bruine elastische kous gedaan. Als er wattenbollen zijn aangebracht, blijven die bij voorkeur 1 week zitten. Als ze te veel last (pijn) geven mag u ze na 48 uur zelf verwijderen.

De bruine kous moet u 1 week dag en nacht aanhouden. U kunt deze week niet douchen. Als de kous 's nachts te veel klachten geeft (afknellen) mag u de kous voor de nacht uitdoen. Als u ’s nachts uit bed gaat om bijvoorbeeld naar het toilet te gaan, moet u de kous weer aantrekken. Soms ontstaan er klachten na het uittrekken van de kous. Als u het prettig vindt, mag u de kous langer dan een week aanhouden.

Mogelijke bijwerkingen

  • Er ontstaat vaak een bloeduitstorting (blauwe plek) rond de plaats waar het sneetje is gemaakt en in het verloop van de behandelde aderen. Dit trekt vanzelf weg na verloop van enkele weken.
  • De sneetjes kunnen een (3 millimeter lang) littekentje achterlaten.
  • U kunt tijdelijk een trekkend of doof gevoel hebben in het behandelde gebied. - Pijn na de ingreep treedt soms gedurende enkele dagen op. Hiervoor kunt u pijnstillers (bijvoorbeeld paracetamol) innemen.
  • Er kan een nabloeding ontstaan. U kunt dan het beste rustig gaan zitten met de benen omhoog. Laat de kousen aan en druk een kwartier met een schone theedoek op de bloedende plek. Als het daarna niet vermindert, kunt u contact opnemen met de polikliniek Dermatologie.
  • Er bestaat een zeer kleine kans op een diepe veneuze trombose. Wanneer na de behandeling uw hele been of onderbeen zeer dik en rood wordt met een gespannen, pijnlijk gevoel dient u contact op te nemen met de polikliniek Dermatologie (en niet te wachten tot uw controleafspraak). Regelmatig bewegen na de behandeling is de belangrijkste preventieve maatregel.
  • Een zeer zeldzame complicatie is dat een gevoelszenuw in het behandelde gebied permanente schade kan oplopen waardoor er een doof gevoel van de huid ontstaat.

Adviezen voor thuis

  • Wij raden u aan na de behandeling regelmatig te bewegen. Vermijd langdurig stilstaan en stilzitten. U mag rustig wandelen en fietsen.
  • Duurloop, trimmen en intensief sporten zijn de eerste weken niet toegestaan.
  • U mag de eerste week niet douchen. Uzelf wassen met een washandje kan wel.
  • Als u aanleg heeft voor spataderen, is het goed mogelijk dat weer nieuwe spataderen ontstaan. In de algemene folder over spataderen kunt u lezen wat u er zelf aan kunt doen om de kans hierop te verkleinen.

Onderhoud van de kousen

  • U kunt de kousen wassen in een lauw sopje met een fijnwasmiddel of groene zeep. Drogen mag niet op de verwarming of in de droogtrommel. Zie verder het wasvoorschrift.
  • Als u  zalf op uw benen wilt aanbrengen, kan dit alleen ’s avonds als u in bed ligt. Het rubber in de bruine kousen is namelijk niet bestand tegen zalf of crème.

Controleafspraak

U krijgt een controleafspraak een tot vier weken na de behandeling en zo nodig na ongeveer zes maanden. Tijdens deze  afspraken zal het effect van de behandeling worden bekeken. Ook wordt dan bekeken of er nog aanvullende therapie voor de kleinere resterende vaten gewenst is. Neem bij elke controleafspraak de bruine kous weer mee.

Problemen thuis

Als zich na de ingreep problemen voordoen, zoals langdurig nabloeden, koorts of een pijnlijk geheel gezwollen been kunt u op werkdagen contact opnemen met de polikliniek Dermatologie van het Diakonessenhuis. Het telefoonnummer vindt u achter in deze folder. Buiten kantoortijden kunt u bellen met de receptie (088 250 5000) en vragen naar de dienstdoend dermatoloog.

Vragen

Met vragen over de behandeling kunt u terecht bij de polikliniek Dermatologie. Het telefoonnummer vindt u achter in deze folder.

Telefoonnummers

Polikliniek Dermatologie
088 250 6433

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].

Bijgewerkt op: 7 september 2021

Code: DERM13