Navelvenelijn

Uw baby is opgenomen op onze afdeling Neonatologie en krijgt een navelvenelijn. In deze folder leest u wat een navelvenelijn is en hoe we uw baby verzorgen.

Een navelvenelijn is een infuuslijn die we via een van de bloedvaten van de navelstomp inbrengen. Dit kunnen we 12 tot 24 uur na de geboorte van uw baby doen. Een arts brengt de lange dunne lijn onder steriele omstandigheden in. In de navelstomp zitten geen zenuwen waardoor het inbrengen geen pijn doet. Als de lijn ver genoeg is ingebracht, maken we deze met een dun draadje aan de navelstomp vast. Daarna maken we een röntgenfoto om te kijken of de lijn goed zit.

Een navelvenelijn kunnen we inbrengen:

  • om infuusvloeistoffen met voeding en medicatie te geven als dat via een gewoon infuus niet mogelijk is
  • om sterkere glucose-oplossingen te geven
  • om bloed af te nemen, bijvoorbeeld voor een wisselbloedtransfusie
  • bij een acute situatie 
  • als een gewoon infuus inbrengen niet lukt

Mogelijke complicaties

In zeldzame gevallen komen complicaties voor, bijvoorbeeld:

  • ontsteking van de insteekplaats of het bloedvat waar de lijn geplaatst is
  • bloedverlies bij de insteekplaats
  • verschuiven van de navelvenelijn
  • verlies van infuusvloeistof die door de lijn gegeven wordt
  • kortdurende hartritmestoornissen, als de lijn te ver is ingebracht. Dit lossen we op door de lijn iets terug te trekken.

We verzorgen uw baby in een bedje waarin we hem/haar goed kunnen observeren, of in een couveuse. Zolang uw baby een navelvenelijn heeft ligt hij/zij voor controle aan de monitor.

Als de navelvenelijn is ingebracht controleert de kinderverpleegkundige eerst ieder half uur en vervolgens ieder uur of de lijn nog op de goede plek zit en of deze niet lekt. De plek van de navelvenelijn controleren we aan de hand van de centimeters die op de lijn staan. Na 24 uur hoeft de navelvenelijn nog maar 1 keer per 8 uur te worden gecontroleerd. Als deze verschoven is, wordt de arts gewaarschuwd. De navelvenelijn mag maximaal een week blijven zitten.

Uw baby ligt op de rug of zij. Zo kunnen we zien of de navel goed droogt. In overleg met de arts mag uw baby op de buik liggen, maar pas na de eerste 24 uur.

Met een navelvenelijn mag uw baby vanwege de kans op infectie niet in bad. Wassen met een doekje kan wel, als de navel en de pleisters niet nat worden. Na verwijdering van de navelvenelijn mag uw baby na 24 uur in bad.

Als de navel goed gedroogd is mag u, na overleg met de arts, buidelen met uw baby. De kinderverpleegkundige legt uw baby zo bij u neer dat de navelvenelijn zo gunstig mogelijk ligt.

Medicatie

Via de navelvenelijn kunnen we uw baby het volgende geven: 

  • Antibiotica. Bij een infectie kunnen we verschillende soorten antibiotica geven.
  • TPV (Totaal Parenterale Voeding). Dit is vloeistof met voedingsstoffen die via de aderen wordt gegeven zolang een baby nog geen voeding in de maag kan verdragen.

Naar huis

Uw baby mag naar huis als hij/zij geen infuus of monitorbewaking meer nodig heeft, zichzelf warm kan houden in een gewone wieg en volledig zelf kan drinken. Bij ontslag krijgt u een afspraak mee voor een controle bij de kinderarts, enkele weken na opname.

Vragen

Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft, stelt u deze dan gerust aan de kinderarts of kinderverpleegkundige. Ze zijn u graag van dienst.

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].

Bijgewerkt op: 25 juli 2023

Code: K41