Negatieve druktherapie thuis
Uw medisch specialist heeft u negatieve druktherapie voorgeschreven. In deze folder leest u wat negatieve druktherapie is en hoe u deze thuis toepast. Ook geven we u een aantal tips bij de toepassing.
Wat is negatieve druktherapie?
Negatieve druktherapie is een behandeling om wonden sneller te laten genezen. De therapie kan thuis worden toegepast.
Hoe werkt negatieve druktherapie?
Het materiaal voor de therapie bestaat uit:
- een pomp
- verbandmateriaal met foam en folie
- een opvangbeker
Uw behandelaar vult uw wond op met foam en dekt deze daarna af met doorzichtige folie. In de folie wordt een gaatje geknipt, waarop een zuignap geplaatst wordt. De zuignap wordt aangesloten op de pomp en oefent negatieve druk op de wond uit. Er wordt zachtjes aan de wond gezogen. Hierdoor wordt overtollig wondvocht afgevoerd naar de opvangbeker.
Als de pomp wordt ingeschakeld, kunt u een licht trekkend, iets pijnlijk gevoel ervaren. Dit gevoel verdwijnt meestal na 15 minuten.
Wondbehandeling thuis
Een thuiszorgverpleegkundige komt bij u thuis om u te behandelen. Het verband wordt 2 of 3 keer per week vervangen. Meestal krijgt u telefonisch bericht van de thuiszorgorganisatie wanneer dat gebeurt. De opvangbeker wordt 1 keer per week vervangen of vaker als deze vol is.
- Overleg met uw thuiszorgverpleegkundige wanneer u kunt douchen.
Materialen
De pomp
De pomp heeft een accu. U kunt deze 's nachts opladen met de bijgeleverde adapter. Met een opgeladen accu kunt u overal heen, u bent dan niet gebonden aan een stopcontact.
U heeft de pomp in bruikleen. Als u stopt met de therapie, haalt Excen de pomp bij u op. U hoeft daarvoor zelf niets te doen. Excen neemt contact met u op om de pomp op te halen.
- Wees zuinig op de pomp. Hang hem om uw schouder met de bijgeleverde band, draag hem mee in een tas of zet hem rechtop op een stabiele ondergrond.
- Voorkom dat de pomp in aanraking komt met water of andere vloeistoffen.
Verbandmaterialen
De verbandmaterialen (foam/gaas/opvangbekers) voor thuis krijgt u vanuit het ziekenhuis mee. Meestal ontvangt u een aanvullend pakket met materialen zoals reinigingsvloeistof en gaasjes thuis via PostNL.
- De volle opvangbeker kunt u met uw huisafval afvoeren.
Polikliniekbezoek
U krijgt een vervolgafspraak voor het Wond Expertisecentrum mee, na ongeveer 2 weken. De duur van de behandeling is lastig te voorspellen. De arts en de wondconsulent kijken hoe het met de wond gaat en verzorgen de wond.
- Neem altijd de koffer met de bijbehorende onderdelen (adapter, snoer, draagtas) mee naar uw afspraak. Dit voorkomt dat u de koffer bij beëindiging van de therapie later naar het ziekenhuis moet brengen.
- Geef uw poliafspraken door de thuiszorg. Dan kunnen zij hun zorgmoment met u afstemmen.
Alarm
De pomp heeft een alarm. U kunt op audiopauze drukken om het geluidssignaal te stoppen. Als u de oorzaak van het alarm niet oplost , hoort u het signaal na 2 minuten weer. Het alarm gaat af bij een (bijna) lege accu, een volle opvangbeker en luchtlekkage. Op het scherm (display) van de pomp ziet u welk probleem er speelt.
- (Bijna) lege accu
De (bijna) lege accu kunt u zelf oplossen door de accu op te laden via de adapter. - Volle opvangbeker
Als de opvangbeker vol is kunt u deze zelf wisselen, als u dat geoefend hebt in het ziekenhuis of met uw thuiszorgverpleegkundige. Als u het zelf niet kunt, moet u de thuiszorg bellen. - Luchtlekkage
Als er luchtlekkage optreedt kunt u proberen het lek te zoeken. Met de bijgeleverde folie kunt u de wond opnieuw luchtdicht afplakken. Het foam moet vast aanvoelen. Als het u niet lukt het lek te dichten of als u twijfelt, neem dan contact op met uw thuiszorgorganisatie.
In het bijgeleverde boekje leest u meer over het alarm.
Problemen
Neem contact op met de thuiszorgorganisatie:
- als de wond meer pijn gaat doen
- bij roodheid, zwelling, oedeem of geur
- als u koorts krijgt
- als de kleur en samenstelling van het wondvocht verandert, bijvoorbeeld als het wondvocht eerst helder was en nu troebel wordt.
- als er een bloeding ontstaat onder de folie of als er veel helderrood bloed in de slang of opvangbeker zit
- als er vocht onder de folie uitkomt
- als het u niet lukt de alarmmelding af te zetten.
- als u te kort aan materialen heeft
- als u vragen heeft
De thuiszorgorganisatie kan zo nodig contact opnemen met ons Wond Expertisecentrum.
Vragen
Heeft u vragen? Neem dan contact op met het Wond Expertisecentrum. Het telefoonnummer vindt u onder aan deze folder.
Telefoonnummers en e-mailadres
Wond Expertisecentrum
088 250 9826
088 250 5333
Naam en telefoonnummer thuiszorgorganisatie
Naam: ...........................................................................
Telefoonnummer: ..........................................................
Opmerkingen over de tekst
Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].
Bijgewerkt op: 16 maart 2021
Code: CH86