Octreotidescintigrafie

U heeft een afspraak gemaakt voor een octreotidescintigrafie. Dit onderzoek vindt plaats op de afdeling Nucleaire geneeskunde van het Diakonessenhuis, locatie Utrecht. In deze folder vindt u informatie over de gang van zaken rond het onderzoek. Het is belangrijk dat u zich realiseert dat de situatie voor u anders kan zijn dan beschreven.

Uw afspraken
Datum onderzoek:
Dag 1:tijd:
Dag 2:tijd:
Dag 3:tijd:

Doel van het onderzoek

Een octreotidescintigram wordt gedaan om te kijken of er afwijkingen zijn aan organen waarbij het hormoon somatostatine betrokken is.

Voorbereidingen

Sandostatine dient bij voorkeur 24 uur voor het onderzoek gestaakt te worden, maar minimaal 12 uur voor het onderzoek.

Meenemen naar het ziekenhuis

Neem op de dag van het onderzoek uw identiteitsbewijs mee naar het ziekenhuis.

Het onderzoek

Het onderzoek is verdeeld over drie dagen.

Dag 1
’s Morgens krijgt u een injectie in een ader van uw arm met de radioactieve stof 111In-octreotide. Deze stof moet 24 uur inwerken. U kunt na de injectie naar huis gaan.

Dag 2
De volgende ochtend komt u op het afgesproken tijdstip terug. U gaat op een onderzoekstafel liggen. Met behulp van een grote camera (gammacamera) wordt een aantal foto's gemaakt. Het onderzoek duurt ongeveer een half uur. Zo nodig worden er ook doorsnedenfoto's gemaakt. Hierbij draait de camera om u heen terwijl u op uw rug op de onderzoekstafel ligt. Deze zogenaamde SPECT-CT duurt ongeveer nog 45 minuten.

Dag 3
U komt ’s morgens weer terug. U gaat op een onderzoektafel liggen. Er wordt weer een aantal foto’s gemaakt. Dit duurt ongeveer een half uur. Ook op dag 3 wordt er zo nodig een SPECT-CT gemaakt van 45 minuten.

Afbeelding van een onderzoekstafel met een grammacamera

Onderzoekstafel met gammacamera

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u te horen van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.

Aandachtspunten

Zwanger?

Bestaat de mogelijkheid dat u zwanger bent op het moment van onderzoek of geeft u borstvoeding? Meld dit dan vóór het onderzoek aan de afdeling Nucleaire geneeskunde.

Bij verhindering

De radioactieve stof die voor dit onderzoek nodig is, wordt speciaal voor u besteld. Wij verzoeken u dan ook wanneer u verhinderd bent, dit zo spoedig mogelijk (uiterlijk 48 uur voor het onderzoek) door te geven aan de afdeling Nucleaire geneeskunde.

Kinderen

Het is aan te raden om geen kleine kinderen mee te nemen als u voor onderzoek komt op de afdeling Nucleaire geneeskunde. In de wachtkamer zitten namelijk mensen die zijn ingespoten met een radioactieve stof. Het is voor kinderen beter om geen straling te ontvangen als dat niet nodig is.

Vragen

Als u nog vragen heeft, kunt u contact opnemen met de afdeling Nucleaire geneeskunde, telefoonnummer 088 250 6263. De afdeling is op werkdagen bereikbaar van 8.30 uur tot 16.30 uur.

Telefoonnummers

Polikliniek Nucleaire geneeskunde Utrecht
088 250 6263

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].

Bijgewerkt op: 14 augustus 2018

Code: NG15