Ooginjecties
U heeft bij ons een afspraak voor een ooginjectie. In deze folder vindt u informatie over de gang van zaken rond de behandeling.
Deze behandeling vindt plaats in de Diak Clinic, onderdeel van het Diakonessenhuis. Meestal is dat op locatie Zeist. Soms wordt de behandeling om medische redenen in Utrecht gepland. Uw polikliniekafspraken kunnen op een locatie naar keuze.
Waarom een ooginjectie?
Met ooginjecties kunnen we verschillende netvliesziekten behandelen. De meest voorkomende netvliesziekten waarbij injecties worden gegeven, zijn:
- Natte maculadegeneratie
- Diabetische netvliesafwijkingen
- Bloedvatafsluiting in het netvlies
- Netvliesafwijkingen bij hoge bijziendheid
- Neovasculair glaucoom
Het doel van de behandeling is de gezichtsscherpte te behouden of te verbeteren. Soms blijven mensen even scherp zien, maar wordt de vervorming van het beeld of de centrale vlek minder, waardoor het zicht beter wordt. Helaas komt het ook voor dat de gezichtsscherpte minder wordt, ondanks de behandeling. Dat komt vaak doordat de ziekte erger wordt. Bij veel mensen blijft de gezichtsscherpte hetzelfde na de behandeling en sommigen gaan zelfs scherper zien. Hoe eerder u begint met de behandeling, hoe groter de kans dat u er voordeel van hebt. Niet iedereen zal beter gaan zien door de behandeling, maar zonder behandeling kan het zicht wel sneller achteruitgaan.
Welke medicijnen geven we via een ooginjectie?
Anti-VEGF
VEGF (vascular endothelial growth factor) zorgt voor meer aanmaak van nieuwe bloedvaatjes. Deze nieuwe en afwijkende bloedvaatjes zijn broos en lekken snel. VEGF zorgt er ook voor vocht uit de bloedvaten lekt, waardoor er vocht in of onder het netvlies komt. De medicijnen helpen de hoeveelheid VEGF in het oog te verminderen, zodat er minder nieuwe bloedvaatjes komen en lekkage uit de bloedvaten minder wordt. Er zijn verschillende medicijnen die dit doen. De resultaten en de bijwerkingen van alle middelen zijn vergelijkbaar.
- Avastin (bevacizumab)
Bij een behandeling met ooginjecties gebruiken we in het Diakonessenhuis meestal het middel Avastin®. Avastin® is niet officieel geregistreerd als ooginjectie, maar het is wel de eerste keus volgens de Nederlandse richtlijn. Dat is omdat het gelijkwaardig is aan de officieel geregistreerde middelen, maar minder kost.
Ongeveer een derde van de patiënten gaat door de behandeling beter zien, bij ongeveer een derde gaat het zicht niet verder achteruit en bij ongeveer een derde helpt de behandeling niet. - Eylea (aflibercept)
Eylea is vaak de tweede keuze van behandeling. Het vangt de VEGF-moleculen weg. Het is, net als Lucentis en Vabysmo, geregistreerd voor de behandeling van maculadegeneratie, bloedvatafsluitingen en vocht in het netvlies bij suikerziekte. - Lucentis (ranibizumab)
Lucentis is vergelijkbaar met Avastin. Het blokkeert de VEGF-moleculen. - Vabysmo (faricimab)
Vabysmo is een relatief nieuw medicijn, met introductie op de markt in 2023. Het heeft een duowerking (remt VEGF en Angiopoietine-2) en zou minder vaak toegediend hoeven te worden.
Corticosteroïden
Corticosteroïden zijn krachtige ontstekingsremmers en verminderen ook zwellingen. Ze werken minder specifiek dan de anti-VEGF, maar zijn wel krachtig.
- Celestone (betamethason) / Kenacort (triamcinolon)
Deze middelen worden in het slijmvlies (op het oogwit) ingespoten. - Ozurdex (dexamethason)
Dit is een langwerkend implantaat. Het lijkt op een langwerpig plugje (een soort klein tabletje), waarin het medicijn zit. Dit plugje wordt in het oog geïnjecteerd. Zo wordt de dexamethason langzaam afgegeven in de glasvochtruimte gedurende 3 tot 6 maanden.
Aantal injecties en controles
Anti-VEGF
Deze injectie krijgt u meestal elke maand. Als het netvlies droog is, rekken we de tijd tussen de injecties langzaam op. Er zitten dan steeds meer weken tussen de injecties. U komt na elke serie injecties op controle bij de optometrist of oogarts. We maken dan steeds een scan (OCT), waarop de hoeveelheid lekkagevocht te zien is.
Corticosteroïden
Een corticosteroïde-injectie geven we meestal één keer. En soms nog een keer.
Voorbereidingen thuis
Make-up, sieraden en contactlenzen
Maak uw gezicht goed schoon met water en eventueel zeep. Gebruik geen make-up en/of dagcrème. Doe uw sieraden af en laat deze thuis. Laat uw contactlenzen uit.
Medicijnen
U mag uw medicijnen gewoon innemen en uw oogdruppels gebruiken.
Vervoer regelen
U kunt en mag na de behandeling niet zelfstandig naar huis rijden. Regel daarom vooraf een taxi of iemand die u naar huis brengt.
Meenemen naar het ziekenhuis
Neem op de dag van de behandeling uw identiteitsbewijs mee. Ook is het handig een zonnebril mee te nemen, omdat uw oog na de behandeling gevoelig kan zijn.
Verhinderd
Bent u verhinderd voor het onderzoek? Meld dit dan zo spoedig mogelijk (uiterlijk 24 uur voor het onderzoek) aan de polikliniek Oogheelkunde. Er kan dan iemand anders in uw plaats komen. Bovendien kunt u meteen een nieuwe afspraak maken.
De behandeling
Melden
- Heeft u een afspraak op onze locatie Zeist? Dan meldt u zich op de afdeling Dagbehandeling.
- Heeft u een afspraak op onze locatie Utrecht? Dan meldt u zich op de polikliniek Oogheelkunde.
Voorbereiding
Een doktersassistent haalt u op en verdooft uw oog meerdere keren met druppels. U krijgt ook een mutsje op.
De ingreep
Uw oog en het gebied rond uw oog wordt met jodium gereinigd. Als u overgevoelig bent voor jodium gebruiken we een ander middel. Met een ooglidspreider wordt uw oog open gehouden. Daarna geeft de oogarts u de injectie in het oogwit. Dit is meestal niet pijnlijk. U kunt wat druk voelen. Na de injectie wordt het oog gespoeld met water. De ooglidspreider wordt verwijderd en de omgeving rond uw oog wordt met water schoongemaakt. Daarna krijgt u verzachtende gel in uw oog.
Duur van de behandeling
De behandeling duurt ongeveer 10 minuten. Het totale bezoek op de poli duurt ongeveer 45 minuten. Direct na de behandeling mag u naar huis.
Risico's en mogelijke complicaties
Alle soorten ooginjecties brengen de volgende risico's mee:
- Overgevoeligheid voor de oogdruppels die gebruikt worden
- Lichte pijn tijdens of na de injectie. Heel soms ontstaat er hevige pijn in het oog door kleine schaafwondjes op het hoornvlies. In dat geval helpt een oogzalf.
- Rood oogwit vanwege een kleine bloeding waar de injectie is gegeven. Dit verdwijnt meestal binnen enkele dagen. Soms duurt het langer.
- Luchtbelletje in het behandelde oog. U ziet dan een donker bewegend vlekje onder in beeld. Dit verdwijnt vanzelf na één tot twee dagen.
- Vlekjes of vlokken in het beeld van het behandelde oog. Deze verdwijnen meestal binnen enkele dagen.
- Wisselende gezichtsscherpte
- Bloeding in het oog (glasvochtbloeding)
- Netvliesloslating
Injecties met corticosteroïden geven ook kans op:
- Tijdelijk verhoogde oogdruk
- Staar (cataract)
Let op! Als u tijdens de behandeling met anti-VEGF ooginjecties geopereerd moet worden, zeg dit dan tegen uw oogarts. Vertel ook tegen andere artsen dat u behandeld wordt met anti-VEGF ooginjecties.
Wanneer contact opnemen
Heel soms treedt een infectie op. Let vooral de eerste week na de behandeling goed op deze kenmerken van een infectie:
- Afscheiding of pus uit het oog
- Toenemende heftige pijn in het oog
- Toenemende roodheid
- Toenemende zwelling van het oogslijmvlies of de oogleden
- Toenemend wazig zien of slechter gaan zien
- Sterke overgevoeligheid voor licht
Krijgt u één van deze klachten, neem dan direct contact op met het ziekenhuis.
Hoe contact opnemen
- Tijdens kantoortijden belt u met de polikliniek oogheelkunde 088 250 9429.
- Buiten kantoortijden belt u in geval van spoed het algemene nummer van het ziekenhuis 088 250 5000.
(Patiënten)organisaties
Maculadegeneratie vereniging Nederland
Voor vragen over maculadegeneratie, ooginjecties, lotgenotencontact hulpmiddelen, etc. kunt u contact opnemen met de vrijwilligers van de Macula-Infolijn.
Telefoonnummer: 030 298 0707
E-mail: [email protected]
Oogvereniging/Ooglijn
Bel of mail de Ooglijn voor al je vragen over ogen, zien en leven met een oogaandoening.
Telefoonnummer: 030 294 54 44
E-mail: [email protected]
Elvea
Voor informatie over verschillende soorten hulpmiddelen.
Telefoonnnummer (werkdagen van 9.00 tot 13.00 uur): 088 900 8000
E-mail: [email protected]
www.oogartsen.nl
Voor uitgebreide informatie over vele oogaandoeningen.
Opmerkingen over de tekst
Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].
Bijgewerkt op: 6 december 2024
Code: OOG16