Translate website
Disclaimer
Nederlands: U vraagt Google Translate Services om onze teksten te vertalen. Daardoor kunnen er fouten in de teksten zitten. Automatische vertalingen zijn niet perfect, ons ziekenhuis is niet verantwoordelijk voor mogelijke vertaalfouten. Heeft u vragen over uw gezondheid? Neem dan altijd contact op met uw arts.
Meer weten? Lees de toelichting vertaalbeleid
English: You ask Google Translate Services to actively translate our texts. Therefore they may contain errors. Automatic translations are not perfect. Diakonessenhuis is not responsible for possible translation errors. Do you have questions about your health? Then always contact your doctor.
Want to know more? Read the explanation of translation policy
Operatieve behandeling van neuspoliepen
U wordt binnenkort opgenomen voor een operatie van neuspoliepen. Na overleg met de arts heeft u ingestemd met deze operatie. Voor deze operatie wordt u een dag en een nacht opgenomen. In deze folder vindt u informatie over de gang van zaken rond de operatie. Het is belangrijk dat u zich realiseert dat de medische situatie in uw geval anders kan zijn dan beschreven is. Algemene informatie over een opname kunt u lezen in de folder ‘Opname in het Diakonessenhuis’.
Algemeen
Wat zijn neuspoliepen?
De mens beschikt over vier verschillende soorten neusbijholten:
- de kaakholte (2x)
- de voorhoofdsholte (2x)
- het zeefbeencomplex (2x)
- de wiggebeensholte (1x)
Neuspoliepen zijn goedaardige uitstulpingen van het neusslijmvlies. Door neuspoliepen kunnen verschillende klachten worden veroorzaakt. De meest voorkomende klachten zijn neusverstopping, een loopneus en reukverlies. Ook kunnen poliepen regelmatig optredende ontstekingen van de neusbijholten veroorzaken. De oorzaak van het ontstaan van neuspoliepen is niet precies bekend. Het tegelijkertijd voorkomen van een allergie wordt wel regelmatig gezien.
Doel van de operatie
Het doel van de operatie is gericht op het verwijderen van de poliepen vanuit hun oorsprong (meestal het zeefbeencomplex).
Resultaat
Na de operatie blijven de neuspoliepen in 60% van de gevallen weg. In 40% van de gevallen komen de poliepen in meer of mindere mate in de loop van enkele jaren terug.
Voorbereidingen
Voorbereidingen thuis
Voorschriften over nuchter zijn en medicijngebruik kunt u vinden in de folder ‘Algehele en regionale anesthesie’.
Verhinderd
Bent u verhinderd voor de operatie? Wilt u dit dan zo spoedig mogelijk (uiterlijk 48 uur voor de opname) melden aan de polikliniek KNO? Er kan dan iemand anders in uw plaats komen. Bovendien kunt u meteen een nieuwe afspraak maken. Indien u verkouden bent, griep of koorts heeft, kan het zijn dat de arts de operatie uitstelt. U kunt hiervoor contact opnemen met de polikliniek KNO.
De opname
Melden
U meldt zich op het afgesproken tijdstip bij de balie van de verpleegafdeling.
Anesthesie
De behandeling kan onder plaatselijke of algehele verdoving worden uitgevoerd. De medische term voor verdoving is anesthesie. Informatie over de verdoving vindt u in de folder ‘Algehele en regionale anesthesie’.
De operatie
De operatie van neuspoliepen
Via de neusgaten kan het zeefbeencomplex geopend worden, waarna de poliepen ‘met wortel en al’ kunnen worden verwijderd. De gehele operatie wordt uitgevoerd terwijl de behandelend KNO-arts met een kijkertje (endoscoop), onder verschillende hoeken, in de neus en in de bijholten kan kijken. Zodoende is er een optimaal zicht en kan er zo sparend mogelijk worden geopereerd. Hierdoor is het bijna altijd mogelijk om de gehele operatie via de neusgaten uit te voeren.
Duur van de operatie
De operatie duurt ongeveer één uur.
Na de operatie
De uitslaapkamer
U wordt na de operatie wakker op de uitslaapkamer (recovery) van de operatieafdeling. Wanneer u voldoende hersteld bent, gaat u terug naar de verpleegafdeling.
Nabloeden
Als de operatie is beëindigd, wordt meestal een tampon in de beide neusgangen achtergelaten. Dit moet nabloeden voorkomen. De tampons worden na één of meer dagen verwijderd.
Complicaties
Elke operatie heeft een kans op complicaties. Dit geldt ook voor operaties van neuspoliepen. De kans op een complicatie is zeer klein.
Het zeefbeencomplex wordt begrensd door de schedelbasis aan de bovenzijde en de oogkas aan de zijkant. De begrenzing met de oogkas is papierdun, zodat in uitzonderingsgevallen na de operatie een bloeduitstorting van het onder-/bovenooglid zichtbaar kan zijn. In zeer zeldzame gevallen (minder dan een half procent) kan letsel van oog- of hersenweefsel ontstaan. Een nabloeding kan optreden. De bloeding is over het algemeen goed te stelpen door middel van het opnieuw inbrengen van neustampons.
Ontslag
Naar huis
Als alles zonder problemen is verlopen, mag u de dag na de operatie naar huis. Voordat u naar huis gaat, vertelt de KNO-arts u hoe de operatie is verlopen.
Controleafspraak
De eerste poliklinische controle vindt meestal twee weken na de operatie plaats. U krijgt een afspraak mee voor het controlebezoek op de polikliniek KNO.
Adviezen voor thuis
- Gedurende de eerste week na de operatie mag u uw neus niet snuiten, mag u niet zwaar tillen en bukken en moet u niezen zoveel mogelijk voorkomen.
- Gedurende de eerste twee weken na de operatie is sportbeoefening niet aan te raden.
- Na de operatie is het verstandig de neus met een, door uw KNO-arts voorgeschreven, zoutoplossing te spoelen. Hierdoor geneest uw neus sneller. U krijgt bij uw ontslag een spoelinstructie mee. U vindt deze ook via www.diakonessenhuis.nl > Folders > KNO.
Het neus- en neusbijholtenslijmvlies is meestal pas na acht weken volledig genezen. Gedurende die periode kan korstvorming en overvloedige slijmvorming met soms bloedige bijmenging optreden.
Problemen thuis
Wanneer contact opnemen?
Neem in de volgende gevallen contact op met het ziekenhuis:
- Als u aanhoudende koorts heeft.
- Als pijn 1 uur na het innemen van de afgesproken pijnmedicatie ondraaglijk blijft.
- Bij veranderingen aan de wond (roodheid, warmte, zwelling en/of pus uit de wond).
- Bij hevige hoofdpijn, bewustzijnsdaling of dubbelzien.
Hoe contact opnemen?
- De eerste 24 uur na ontslag belt u tijdens kantoortijden met de afdeling waar u behandeld bent.
- De dagen erna belt u tijdens kantoortijden met de polikliniek KNO.
- Buiten kantoortijden belt u in geval van spoed het algemene nummer van het ziekenhuis 088 250 5000.
Met vragen die kunnen wachten, kunt u terecht bij de polikliniek. Dit kan telefonisch of via de app BeterDichtbij.
(Patiënten)organisaties
Meer informatie vindt u op de website kno.nl.
Opmerkingen over de tekst
Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].
Bijgewerkt op: 2 januari 2025
Code: KNO12