Operatieve behandeling van het voorhuidsriempje (Frenulotomie)

U heeft een afspraak in het Diakonessenhuis voor een ingreep aan het frenulum, het ‘riempje’ tussen de penis en de voorhuid. In deze folder vindt u in informatie over deze ingreep.

Wat is frenulotomie?

Frenulotomie betekent letterlijk het doorsnijden van het frenulum (voorhuidsriempje). De voorhuid is de zachte huid die over de eikel van de penis heen zit. De voorhuid zit aan de achterkant van de penis vast met een soort riempje. Als dit riempje te kort is, kan de voorhuid moeilijker terug geschoven worden over de eikel. Dit kan problemen geven bij het schoon houden van de penis. Daarnaast kan het pijn geven bij een erectie en bij het vrijen. Bij teveel hinder behoort een operatie tot de mogelijkheden. Deze ingreep gebeurt op de polikliniek onder plaatselijke verdoving.

Oorzaak

De oorzaak van een te kort voorhuidsriempje is niet duidelijk. Soms heeft het te maken met het stugger worden van de voorhuid. Soms is het aangeboren. Een kort riempje kan makkelijk inscheuren. Er ontstaat dan een litteken. Het litteken zorgt ervoor dat het riempje nog iets korter wordt.

Direct behandelen mogelijk

Als u dat prettig vindt, kunnen wij u direct behandelen. U krijgt een afspraak voor de ingreep zonder dat u eerst op de polikliniek langskomt. U hoeft dan maar één keer naar het ziekenhuis. Dit noemen we een ‘one stop visit’.

Voorwaarden direct behandelen frenulotomie

Direct behandelen kan alleen als u aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • u bent 18 jaar of ouder;
  • u heeft geen hartkwaal;
  • u gebruikt geen bloedverdunnende middelen;
  • u heeft in het verleden geen operatie aan de penis of plasbuis gehad.

Als u niet aan deze voorwaarden voldoet, of als u vragen heeft of twijfelt over de ingreep, dan krijgt u eerst een voorbereidende afspraak bij de uroloog.

Afspraak maken

Na verwijzing van uw huisarts nemen wij contact met u op om een afspraak in te plannen voor de ingreep of voor een gesprek met de uroloog.

Voorbereiding thuis

Als u een afspraak voor de ingreep maakt, krijgt u een recept voor verdovende zalf toegestuurd (EMLA zalf). Met dit recept kunt u de zalf ophalen bij uw apotheek.

Smeer de zalf 1 uur voor de ingreep op het frenulum.

Trek op de dag van de ingreep een strakke onderbroek aan naar het ziekenhuis.

Gang van zaken in het ziekenhuis

Melden

Op de dag van uw afspraak meldt u zich op het afgesproken tijdstip op de polikliniek Urologie.

De ingreep

De uroloog onderzoekt u eerst om te kijken of de frenulotomie inderdaad de juiste behandeling is. Vervolgens verdooft de uroloog het operatiegebied met verdovende zalf en/of met een injectie. Daarna wordt het riempje doorgesneden zodat de spanning op de penis en de voorhuid verdwijnt. Het wondje wordt zo nodig gehecht. De hechtingen die gebruikt worden lossen vanzelf op.

De ingreep duurt vijf tot tien minuten. 

Na de ingreep

  • Als u zich goed voelt, kunt u meteen na de ingreep weer naar huis. Wij raden u aan na de ingreep niet zelf aan het verkeer deel te nemen en niet alleen met het openbaar vervoer te reizen. Zorg dat iemand u naar huis vervoert. Overweegt u toch zelf auto te rijden, dan kan het zijn dat uw verzekeringsmaatschappij eventuele schade niet dekt. Raadpleeg vooraf de verzekeringsvoorwaarden.
  • Om een nabloeding te voorkomen mag u op de dag van de ingreep niet zwaar tillen of sporten. 
  • Na anderhalf uur is de verdoving uitgewerkt. Het is mogelijk dat u wat napijn heeft. Meestal verdwijnt die pijn binnen 24 uur en zijn medicijnen niet nodig. Eventueel kunt u een paracetamol gebruiken volgens de bijsluiter. 
  • Om de penis te ondersteunen en de wond rust te geven, is een strakke onderbroek het meest geschikt (geen boxershorts).
  • Een dag na de ingreep mag u weer douchen.
  • De eerste twee weken na de operatie mag u niet vrijen en zwemmen
  • De hechtingen zullen na twee tot drie weken vanzelf oplossen en hoeven er dus niet uitgehaald te worden.

Nacontrole niet nodig

Er wordt na deze operatie geen afspraak bij de dokter gemaakt. Meestal geneest alles zo goed dat een afspraak niet nodig is. Als u twijfelt of het goed gaat, kunt u bellen met de polikliniek Urologie. Wij maken dan een afspraak bij de dokter als dit nodig is.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of opmerkingen, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Urologie.

Telefoonnummers

Polikliniek Urologie
088 250 6327

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].

Bijgewerkt op: 15 juni 2021

Code: URO50 Frenulotomie