Operatieve verwijdering van een huidafwijking door de dermatoloog

In overleg met uw dermatoloog heeft u besloten om een huidafwijking te laten verwijderen. Deze ingreep vindt plaats op de polikliniek Dermatologie van een van onze locaties (Utrecht, Zeist of Doorn) of op de afdeling Dagbehandeling van het Diakonessenhuis locatie Zeist. In deze folder vindt u algemene informatie over de gang van zaken rond de ingreep en over de voorbereidingen en nazorg thuis. Meerdere specialismen kunnen betrokken zijn bij de behandeling van huidafwijkingen. Zij werken waar nodig samen. Deze folder gaat specifiek over de behandeling door de dermatoloog.

Doel van de ingreep

Deze operatie heeft als doel:

  • het in zijn geheel verwijderen van de huidafwijking;
  • een zo goed mogelijk cosmetisch resultaat.

Er wordt altijd een klein randje extra huid (enkele millimeters) rond de zichtbare huidafwijking weggehaald omdat zich hier ook afwijkende cellen kunnen bevinden. Het verwijderde weefsel gaat voor microscopisch onderzoek naar het laboratorium voor een definitieve diagnose en om te controleren of de afwijking in zijn geheel verwijderd is.

Voor de ingreep

Voorbereidingen thuis

  • Houd er bij het maken van de afspraak voor de ingreep rekening mee dat u tot twee weken na de ingreep niet mag zwemmen en plan uw afspraak bij voorkeur niet kort voor een vakantie.
  • Zorg dat u paracetamol in huis heeft voor als u pijn krijgt na de ingreep. Paracetamol is verkrijgbaar bij drogist en apotheek.
  • Draag op de dag van de operatie makkelijk zittende kleding zodat u de te opereren plek eenvoudig kunt ontbloten en weer kunt bedekken.
  • Als de ingreep in het gezicht plaatsvindt, verzoeken wij u op de dag van de ingreep geen make-up op te doen.
  • Gebruik op de dag van de ingreep geen crème of bodylotion. 
  • Laat uw sieraden thuis.
  • Om de kans op complicaties te verkleinen en littekens zo mooi mogelijk te laten genezen, adviseren wij u om rond de ingreep te stoppen met roken. Het liefst vier tot zes weken van tevoren en minstens vier weken erna. Roken vernauwt de bloedvaten en kan er voor zorgen dat de wond minder goed geneest of dat er een infectie optreedt.
  • Als u een pacemaker of ICD heeft, meld dit dan bij uw behandelend arts.
  • Als u bloedverdunnende middelen gebruikt geldt het volgende:
    • Bij gebruik van Acenocoumarol: meld de datum van de ingreep bij de trombosedienst en geef aan dat de INR op betreffende datum tussen de 2 en 3 moet zijn.
    • Bij gebruik van acetylsalicylzuur (aspirine): u kunt in principe gewoon doorgaan met inname tenzij de arts u vraagt de inname te staken.  
  • Geef het aan als u overgevoelig bent voor pleisters.
  • U hoeft voor deze ingreep niet nuchter te zijn.

Meenemen naar het ziekenhuis

Neem uw legitimatiebewijs en afsprakenkaart mee naar het ziekenhuis.

Verhinderd

Bent u verhinderd? Meld dit dan zo spoedig mogelijk (uiterlijk 24 uur van tevoren) bij de polikliniek Dermatologie. Het telefoonnummer vindt u achter in deze folder.

Gang van zaken rond de ingreep

Melden

Afhankelijk van waar de ingreep plaatsvindt, meldt u zich als volgt:

  • Locatie Utrecht: u kunt zich op het afgesproken tijdstip melden bij de polikliniek Dermatologie.
  • Locatie Zeist: u kunt zich op het afgesproken tijdstip melden bij de polikliniek Dermatologie.
  • Locatie Doorn: u kunt zich op het afgesproken tijdstip melden bij de receptie.
  • Dagbehandeling locatie Zeist: u hoeft zich niet te melden en kunt plaats nemen in de wachtkamer bij de behandelkamers op de 3e verdieping. Op de dagbehandeling vragen we u om een kwartier voor het afgesproken tijdstip aanwezig te zijn.

De ingreep

Voor de ingreep verdooft de dermatoloog u plaatselijk met enkele injecties. Dit kan kortdurend een pijnlijk of branderig gevoel geven. Daarna snijdt de dermatoloog de huidafwijking weg. De afwijking wordt opgestuurd naar de patholoog voor een definitieve diagnose en de beoordeling in hoeverre de afwijking geheel verwijderd is. De wond wordt meestal gesloten met uitwendige hechtingen. Deze kunt u op de polikliniek of bij de huisarts laten verwijderen. De dermatoloog bespreekt met u wanneer en waar u dit moet laten doen. Ter ondersteuning worden over de wond steristrips (zwaluwstaartjes of hechtpleisters) aangebracht. Hierover wordt voor 24 tot 48 uur een drukverband aangelegd.

Duur van de ingreep

De ingreep duurt ongeveer een half uur.

Na de ingreep

Naar huis

Na de ingreep kunt u meteen naar huis. Zorg wel dat iemand u naar huis begeleidt.

Adviezen voor thuis

  • Laat de steristrips zitten tot de hechtingen worden verwijderd.
  • De plaats van de ingreep voelt door de verdoving stijf en verdoofd aan. Dit kan enkele uren duren. Als u daarna pijn krijgt, kunt u het beste paracetamol gebruiken (maximaal vier keer per dag 1000 mg). Andere pijnstillers zoals aspirine of ibuprofen/diclofenac/naproxen kunt u beter niet gebruiken. Ze hebben meer bijwerkingen, zoals maagslijmvlies irritatie. Bovendien werken ze bloedverdunnend en vergroten daardoor de kans op een bloeding of hinderlijke bloeduitstorting.
  • U mag de eerste twee dagen na de ingreep het drukverband niet nat maken. Na twee dagen kunt u het drukverband verwijderen. Daarna mag u kort douchen en de haren wassen. Als de hechtpleisters nat worden, is dat geen probleem. U mag twee weken niet baden en zwemmen.
  • Als de operatie op de rug, arm of been heeft plaatsgevonden, is het verstandig twee tot vier weken rustig aan te doen met sporten.
  • Staak roken tenminste gedurende vier weken na de ingreep. Dit is om de wond beter te laten genezen.

Problemen thuis

Als zich na de operatie problemen voordoen zoals langdurig nabloeden, extreme pijn of koorts kunt u op werkdagen contact opnemen met de polikliniek Dermatologie van het Diakonessenhuis. Het telefoonnummer vindt u achter in deze folder. Buiten kantoortijden kunt u bellen met de receptie (088 250 5000) en vragen naar de dienstdoend dermatoloog.

Controleafspraken

Na de ingreep maakt de polikliniekassistent vervolgafspraken met u voor het bespreken van de uitslag en/of controles op de polikliniek.

Vragen

Met vragen naar aanleiding van deze folder kunt u terecht bij de polikliniek Dermatologie. Het telefoonnummer vindt u achter in deze folder.

Telefoonnummers

Polikliniek Dermatologie
088 250 6433

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].

Bijgewerkt op: 2 mei 2018

Code: DERM17