Opname op de jongerenkamer, locatie Utrecht

Je wordt binnenkort voor een operatie of onderzoek opgenomen op de jongerenkamer van het Diakonessenhuis in Utrecht. Dit is een kamer speciaal voor jongeren van dertien tot achttien jaar. Wij heten je van harte welkom.

In dit boekje vind je informatie over de voorbereiding thuis en in het ziekenhuis. En over de gang van zaken tijdens de opname. Heb je nog vragen? Stel deze dan gerust aan de medewerkers van de afdeling.

Ben je onverwacht opgenomen? Lees dan het hoofdstuk over ‘De spoedopname’ en dan verder vanaf ‘Wat neem je mee naar het ziekenhuis?’.

Laat ook je ouders dit boekje lezen! Waar we in de tekst over ouders spreken, kun je ook verzorgers lezen.

De kinderafdeling

Route

De jongerenkamer ligt op de kinderafdeling. Deze afdeling vind je op de vijfde verdieping van het Diakonessenhuis locatie Utrecht. Bij de hoofdingang ga je naar links en vervolgens met de lift of trap naar de vijfde verdieping.

De afdeling

Op de kinderafdeling liggen kinderen en jongeren in de leeftijd van nul tot achttien jaar. Sommige kinderen blijven maar een dag, andere kinderen wat langer.

Op de afdeling zijn acht eenpersoonskamers, twee tweepersoonskamers en vier driepersoonskamers. Word je opgenomen vanwege een infectieziekte of moet je beschermd worden tegen infecties? Dan kom je op een een- of tweepersoonskamer te liggen. Deze kamers noemen we ‘boxen’. Het kan zijn dat je naar een driepersoonskamer verhuist als je niet meer apart verpleegd hoeft te worden.

De jongerenkamer

Een van de driepersoonskamers is speciaal voor jongeren in de leeftijd van dertien tot achttien jaar. Dit noemen we de jongerenkamer. Op de kamer liggen jongens en meisjes bij elkaar. Vind je dit vervelend? Geef dit aan. We proberen dan een oplossing te vinden.

Op de kamer staan drie bedden. De kamer heeft een eigen badkamer. In de chillroom kun je televisie en dvd’s kijken en computeren. Hier kun je ook je familie en vrienden ontvangen.

Naast je bed staat een nachtkastje en op de kamer is een kledingkast. Deze kan niet op slot. Doe de gordijnen om je bed dicht als je dat wilt. Dat is voor anderen een teken dat ze niet zomaar binnen mogen lopen.

De televisie op je kamer kun je gratis gebruiken. Houd rekening met de anderen op je kamer als je mobiel belt.

Een spoedopname

De meeste opnames op de kinderafdeling zijn onverwachte opnames (spoedopnames). Word jij onverwacht opgenomen? Dan heb je natuurlijk geen tijd om je goed voor te bereiden. We snappen dat jij en je ouders flink geschrokken zijn. De artsen en verpleegkundigen zullen je uitleg geven over de onderzoeken en behandelingen die nodig zijn.

Bij een spoedopname moeten we vaak snel handelen. Dit is in jouw voordeel. We kunnen je dan niet altijd van tevoren informeren en toestemming vragen voor onderzoek of behandeling. De arts informeert je dan achteraf.

Een geplande opname

Voorbereiding

Een ziekenhuisopname is vaak spannend. Het is normaal als je bang of verdrietig bent. Zorg dat je van tevoren goed weet wat je te wachten staat. En kom gerust een kijkje nemen op de afdeling. Maak hiervoor een afspraak met de medisch pedagogisch zorgverlener via telefoonnummer 088 250 5395.

Zet voor jezelf de volgende vragen eens op een rijtje:

 • Waarom moet ik naar het ziekenhuis?
 • Wat gaat er gebeuren?
 • Begrijp ik waarom dat nodig is?
 • Ben ik het daar ook mee eens?

Praat over de opname met je ouders of met anderen. Stel je vragen ook aan de arts.

Preoperatieve screening

Zodra je arts je heeft verwezen voor de opname starten we met de voorbereiding ervan. Deze voorbereiding noemen we de preoperatieve screening. Hoe de preoperatieve screening verloopt en wat je hiervoor zelf moet doen lees je in de folder ‘Het plannen van uw operatie’.

Opnamedatum

In de meeste gevallen heb je met je arts overlegd wanneer je opgenomen wordt. Voor sommige opnames kun je snel terecht. Voor andere opnames is een wachtlijst. Meestal krijg je enkele dagen van tevoren schriftelijk of telefonisch bericht over de precieze opnamedatum. Kom je voor een operatie? Dan bellen we je een dag van tevoren om de opnametijd door te geven.

Heb je vragen over de (verwachte) opnamedatum? Bel dan met de opnameplanner via telefoonnummer 088 250 6966. Dit kan op werkdagen tussen 9.00 en 12.30 uur.

Wat neem je mee naar het ziekenhuis?

Op de opnamedag neem je het volgende mee naar het ziekenhuis:

 • (een van) je ouders of een ander vertrouwd persoon
 • een geldig legitimatiebewijs
 • je medicijnen in de originele verpakking
 • (makkelijk zittende) kleding, houd er rekening mee dat het vaak warm is in het ziekenhuis
 • ondergoed, pyjama, pantoffels en schoenen
 • toiletspullen
 • schoolspullen (als je wat langer moet blijven)
 • als je dat wilt: boeken, knuffel, een foto van huisdier/familie/vrienden, tablet, mobiele telefoon (er is wifi op de afdeling)

Neem geen kostbare spullen mee naar het ziekenhuis. Heb je toch kostbare spullen bij je? Neem deze dan mee als je van je kamer gaat. Of leg de spullen in de kluisjes op de ouderkamer.

De dag van de opname

Aankomst op de afdeling
Op de opnamedag ga je op het afgesproken tijdstip met je ouders naar de kinderafdeling. Meld je bij de balie vooraan de afdeling. Is daar niemand? Meld je dan bij de unitpost op de afdeling. Een verpleegkundige ontvangt je en brengt je naar je kamer. Daar kun je je spullen uitpakken.

Opnamegesprek
Heb je geen telefonisch intakegesprek gehad? Dan heb je op de afdeling een opnamegesprek. Wij vragen dan wat je al weet over de opname, naar eerdere ziekenhuiservaringen, medicijngebruik, hobby’s, school en/of werk. Vergeet vooral niet je eigen vragen te stellen.

Voorbereidingen
Na de ontvangst doen we een aantal voorbereidingen. Je krijgt bandjes met je naam en geboortedatum om je arm en/of been. Word je geopereerd? Dan meten we je bloeddruk, hartslag en temperatuur. Ook krijg je een medicijn tegen de pijn. Je krijgt verdovende zalf op je hand of arm als voor de operatie een infuus nodig is.

Hebben jij en je ouders nog geen rondleiding gehad? Dan maakt een verpleegkundige of medisch pedagogisch zorgverlener je wegwijs op de afdeling.

Wie werken er op de kinderafdeling?

Je krijgt in het ziekenhuis met verschillende mensen te maken. Bijvoorbeeld artsen, verpleegkundigen, medisch pedagogisch zorgverleners, voedingsassistenten en schoonmaakpersoneel. We proberen te zorgen dat je zoveel mogelijk dezelfde gezichten ziet. Op het planbord in de gang zie je welke verpleegkundige en welke medisch pedagogisch zorgverlener voor jou zorgt.

Verpleegkundigen

Je wordt verpleegd door kinderverpleegkundigen of verpleegkundigen in opleiding tot kinderverpleegkundige. De verpleegkundigen in opleiding werken onder begeleiding van een kinderverpleegkundige.

Elke dag heb je een vaste verpleegkundige die je verzorgt en alle activiteiten organiseert. Deze verpleegkundige is de contactpersoon tussen jou en de arts en andere hulpverleners. De verpleegkundigen werken in diensten. Daarom kan de vaste verpleegkundige per dag wisselen.

Blijf je langere tijd in het ziekenhuis? Dan krijg je soms een eerst verantwoordelijke verpleegkundige (EVV). Dit is een vaste verpleegkundige die tijdens de hele opname aanspreekpunt blijft voor jou en je ouders.

Artsen

In het Diakonessenhuis werken meerdere kinderartsen en artsen van andere specialismen zoals chirurgie, keel-, neus- en oorheelkunde. Alle jongeren/kinderen worden elke dag in de ochtend besproken met de (kinder)arts. Elke ochtend komt de arts samen met een verpleegkundige bij je langs op de kamer. Dan kun je vragen over je behandeling stellen.

Overige medewerkers

Er zijn nog andere ziekenhuismedewerkers op onze afdeling werkzaam.

 • De medisch pedagogisch zorgverlener zorgt voor begeleiding tijdens je ziekenhuisopname.
 • De voedingsassistente zorgt voor het eten en drinken.
 • De fysiotherapeut wordt ingeschakeld als je bijvoorbeeld ademhalingsmoeilijkheden hebt of als je hulp nodig hebt bij het bewegen.
 • De psycholoog en medisch maatschappelijk werker zijn er voor problemen die niet medisch zijn. Je kunt bij hen terecht als je angstig, onzeker of verdrietig bent. Of als je vragen hebt rond relaties, school of werk. Wil je een afspraak met de psycholoog of maatschappelijk werker? Meld dit dan bij de verpleegkundige of arts.
 • De logopediste wordt ingeschakeld als je moeite hebt met bijvoorbeeld kauwen, slikken of spreken.
 • De afdelingssecretaresse heeft haar werkplek achter de balie aan het begin van de afdeling. Zij regelt de administratieve zaken van de afdeling. Ook maakt zij afspraken voor nader onderzoek of een bezoek aan de polikliniek.
 • Het schoonmaakpersoneel zorgt voor het schoonhouden van de afdeling.
 • De diëtiste adviseert je tijdens de opname over voeding. Bijvoorbeeld als je een dieet moet volgen of als je vragen hebt over je huidige dieet.
 • De diabetesverpleegkundige wordt ingeschakeld als je diabetes hebt.

Gang van zaken op de afdeling

Ouders

Je ouders zijn dag en nacht welkom op de afdeling. Ze kunnen zich melden via de intercom aan het begin van de afdeling.

Als je wilt, kan een van je ouders bij je op de kamer slapen. Dit noemen we rooming-in. Je krijgt dan een logeerbed op de kamer. Het logeerbed is een opklapbed. We vragen aan je ouders om het bed ’s ochtends voor 8.00 uur weer in te klappen. Verder vragen we je ouders om ’s nachts een pyjama te dragen. ’s Ochtends kunnen ouders de badkamer op de afdeling gebruiken. De ouder die is blijven slapen krijgt samen met jou een ontbijt.

Bezoek

Bezoek is welkom van 9.30 tot 12.00 uur en van 14.30 tot 20.00 uur. Kan je bezoek niet binnen de genoemde tijd komen? Overleg dan met de verpleegkundige. Broertjes, zusjes en andere kleine bezoekers zijn welkom onder begeleiding van een volwassene. Overleg altijd even met de verpleegkundige als je met je bezoek van de afdeling wilt.

Lig je op een isolatiekamer? Overleg dan met de verpleegkundige over het bezoek.

Bezoek kan vermoeiend zijn. Zorg dat er per keer maximaal twee bezoekers zijn. Bezoekers die ziek zijn of in contact zijn geweest met kinderziektes mogen vanwege besmetting niet op bezoek komen. Neem bij twijfel contact op met de verpleegkundige.

Ontspanning

Voor ontspanning (televisie, dvd, computer) kun je naar de chillroom naast de jongerenkamer. Je kunt ook naar de speelkamer of de patio. Hier kun je bijvoorbeeld spelletjes doen en knutselen. Moet je in bed blijven? Dan komt de medisch pedagogisch zorgverlener bij je langs voor activiteiten.

Eten en drinken

Wist je dat goed eten belangrijk is voor je herstel? Om te herstellen heeft je lichaam namelijk meer energie nodig. Daarom komt de voedingsassistent zes keer per dag langs met de keuken op wielen. Daarop staan verschillende gerechtjes en drankjes waar jij uit mag kiezen.

Op deze tijden komen we bij je langs met de keuken op wielen:

7.30 uur               12.00 uur            17.30 uur

10.00 uur            15.30 uur            19.30 uur

Soms komen we iets eerder, soms iets later.

Allergie of wensen
Heb je last van een allergie? Laat het weten aan ons weten, dan houden wij hier rekening mee.

Mee-eten
Willen je ouders of bezoekers mee-eten? Vraag naar de mogelijkheden bij de voedingsassistent.

Tolk

Heb je moeite met de Nederlandse taal? Dan kan een tolk aanschuiven bij belangrijke gesprekken. Meld het bij de verpleegkundige als je dit wilt.

Telefoon

Je mag je mobiele telefoon gebruiken. Houd wel rekening met de rust en privacy van je medepatiënten.

Onderwijs

Moet je langere tijd in het ziekenhuis blijven? Dan kun je in overleg met de arts en je ouders schoolwerk maken. Je school wordt ingeschakeld om je te begeleiden. Als het nodig is, krijg je hulp van de pedagogisch medewerkers.

Cliniclowns

Een keer per week komen de Cliniclowns de kinderafdeling van het Diakonessenhuis opvrolijken. Stichting Cliniclowns Nederland is er voor kinderen die het moeilijk hebben door ziekte, trauma of handicap. Cliniclowns zorgen voor afleiding en plezier, zodat je het ziek zijn even kunt vergeten. Geef het aan bij de verpleegkundige als je geen bezoek wilt van de Cliniclowns.

Tekenaar

Een keer in de maand bezoekt een sneltekenaar van Stichting Tekenen voor Kinderen de afdeling. Deze maakt in korte tijd een tekening voor je.

Informatie

Informatie over jou geven we alleen aan jou en je ouders. Je ouders kunnen (ook ’s nachts) naar de afdeling bellen om te horen hoe het met je gaat. Het telefoonnummer is 088 250 6134.

Post

Het is leuk om post te ontvangen. Dit gaat het snelst via dit adres:

Jouw naam
Diakonessenhuis
Afdeling 5C, kamernummer ...
Bosboomstraat 1
3582 KE Utrecht

Stiltecentrum

In het Diakonessenhuis is een stiltecentrum. Hier kun je terecht voor een moment van stilte of als je wilt bidden. Het stiltecentrum is op de 1e verdieping.

Roken

In en rond het ziekenhuis is roken verboden.

Voorzieningen voor ouders

 • De ouderkamer is aan de linkerkant van de secretaressebalie. Hier kunnen je ouders even rustig zitten, televisie kijken, mobiel bellen en een maaltijd opwarmen. Er staat ook een koelkast voor het bewaren van eigen eten en drinken. Zet je naam en datum op je spullen.
 • Je ouders kunnen een badkamer en toilet op de afdeling gebruiken.
 • De winkel van Vermaat in de centrale hal is geopend op werkdagen van 8.00 tot 20.30 uur en in het weekend van 11.30 tot 20.30 uur.
 • Je ouders kunnen tegen betaling met jou mee-eten. Dit kunnen zij aangeven bij de voedingsassistent. Betalen kan alleen met een pinpas.
 • Moeten jij en je ouders regelmatig in het Diakonessenhuis locatie Utrecht zijn? Dan kunnen je ouders uitrijkaarten met korting kopen.

Naar huis

Ontslag

De behandelend arts of de zaalarts laat jou (meestal een dag van tevoren) weten wanneer je naar huis mag. Het ontslag is meestal in de ochtend tussen 10.00 en 11.30 uur. Overleg met je ouders en de verpleegkundige hoe laat je precies kan worden opgehaald.

Ontslaggesprek
Voordat je naar huis gaat, heb je een ontslaggesprek met de arts en/of verpleegkundige. Soms is dit op de dag van het ontslag, soms de dag ervoor. Tijdens het gesprek krijg je adviezen voor de eerste periode thuis. Je hoort bijvoorbeeld of je meteen weer mag sporten. Ook vraagt de verpleegkundige wat je van de ziekenhuisopname vond. Stel alle vragen die je nog hebt. Vaak krijg je een afspraak mee voor controle op de polikliniek.

Weer thuis

Je bent vast blij als je naar huis mag. Toch kan het soms ook wat tegenvallen. Vaak duurt het even voor je weer helemaal ‘de oude’ bent. Heb je nog vragen? Dan kun je altijd de afdeling bellen.

En verder

Rechten en plichten

Als patiënt in het ziekenhuis heb je een aantal rechten en plichten. Bijvoorbeeld het recht op informatie en het recht op privacy. Lees meer over deze rechten en plichten op deze website. Of vraag op de afdeling naar de folder ‘Patiëntenrechten van u en uw kind’.

Folders

Op onze website vind je folders over onderzoeken en behandelingen.

Vragen

Met vragen of opmerkingen kun je terecht bij de verpleegkundigen van de jongerenkamer.

(Patiënten)organisaties

Stichting Kind en Ziekenhuis
Voor informatie en advies rond jouw opname kunnen jij en je ouders terecht bij Stichting Kind en Ziekenhuis. Dit is een landelijke patiëntenorganisatie voor kinderen in de medische zorg.

Patiëntenverenigingen
Voor bijna alle aandoeningen en ziektes bestaat een aparte vereniging waar je terecht kunt voor informatie, begeleiding en lotgenotencontact. Bijvoorbeeld de Diabetes Vereniging, de Schildklierstichting en de Epilepsievereniging. Voor meer informatie over patiëntenverenigingen kun je terecht bij het informatiecentrum in de hal van het Diakonessenhuis of via e-mail [email protected].

Telefoonnummers

Polikliniek Kindergeneeskunde
088 250 6326

Opnameplanner kinderafdeling/kinderdagbehandeling
088 250 6966

Kinderafdeling (5C)
088 250 6134

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].

Bijgewerkt op: 23 februari 2024

Code: K29