Perifeer zenuwonderzoek

U heeft binnenkort een afspraak voor een perifeer zenuwonderzoek vanwege, mogelijk, een beknelde zenuw. In deze folder vindt u informatie over het onderzoek en de gang van zaken in het Diakonessenhuis.

Wat is een perifeer zenuwonderzoek?

Een perifeer zenuwonderzoek is een onderzoek waarbij met geluidsgolven (echo) de zenuwen in de ledematen worden bekeken. Een speciaal apparaatje (transducer) stuurt de geluidsgolven via de huid naar het weefsel. De weerkaatsing (echo) van de geluidsgolven wordt door het echoapparaat ontvangen en omgezet in een beeld van de zenuw. Het beeld wordt opgeslagen in de computer en later beoordeeld door de neuroloog.

Voorbereidingen

Voorbereidingen thuis

Zorg ervoor dat u met schone handen, armen en voeten naar het onderzoek komt. En draag geen sieraden om uw polsen.

Meenemen naar het ziekenhuis

Neem op de dag van het onderzoek uw identiteitsbewijs mee.

Verhinderd

Bent u verhinderd? Meld dit dan zo snel mogelijk (uiterlijk 24 uur voor de afspraak) bij de polikliniek Neurologie. Er kan dan iemand anders in uw plaats komen. Bovendien kunt u meteen een nieuwe afspraak maken.

Het onderzoek

Melden

Meld u ongeveer 10 minuten voor uw afspraak bij de polikliniek Klinische neurofysiologie (KNF) op onze locatie Utrecht. Om bij de polikliniek te komen moet u een stukje lopen. Als dat moeilijk gaat, kunt u bij aankomst in het ziekenhuis een leenrolstoel gebruiken. U vindt de rolstoelen bij de hoofdingang.

Gang van zaken

Het onderzoek vindt plaats in een vrij donkere ruimte, zodat de laborant goed op het scherm kan kijken.

Tijdens het onderzoek ligt u op een bed of zit u in een stoel naast het bed met uw handen op een kussen. De laborant doet wat koude gel op de plek waar de zenuw zit die onderzocht wordt. Dan beweegt hij/zij de transducer over deze plek. Dit doet geen pijn. Daarna veegt de laborant de gel weer weg.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt 15 tot 30 minuten.

Na het onderzoek

Naar huis

U kunt direct na het onderzoek weer naar huis.

Uitslag en controleafspraak

Als u nog geen afspraak heeft gemaakt met uw neuroloog, dan kunt u bellen voor een afspraak met de polikliniek Neurologie. Het telefoonnummer vindt u onder het kopje ‘Telefoonnummers’. Tijdens deze afspraak bespreekt u de uitslag van het onderzoek.

Telefoonnummers

Polikliniek Klinische neurofysiologie
088 250 6415

Polikliniek Neurologie
088 250 5303

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].

Bijgewerkt op: 28 juni 2022

Code: KNF14