Translate website
Disclaimer
Nederlands: U vraagt Google Translate Services om onze teksten te vertalen. Daardoor kunnen er fouten in de teksten zitten. Automatische vertalingen zijn niet perfect, ons ziekenhuis is niet verantwoordelijk voor mogelijke vertaalfouten. Heeft u vragen over uw gezondheid? Neem dan altijd contact op met uw arts.
Meer weten? Lees de toelichting vertaalbeleid
English: You ask Google Translate Services to actively translate our texts. Therefore they may contain errors. Automatic translations are not perfect. Diakonessenhuis is not responsible for possible translation errors. Do you have questions about your health? Then always contact your doctor.
Want to know more? Read the explanation of translation policy
Perifere laser-iridotomie (PI)
De oogarts heeft u een perifere laser-iridotomie geadviseerd voor de behandeling van gesloten-kamerhoekglaucoom of vanwege het risico hierop. Deze behandeling vindt plaats op onze polikliniek Oogheelkunde op locatie Utrecht en Zeist. In deze folder vindt u informatie over de aandoening en de laserbehandeling.
Wat is een perifere laser-iridotomie (PI)?
PI is een behandeling voor gesloten-kamerhoekglaucoom. Bij deze vorm van glaucoom wordt de vochtcirculatie in het oog geblokkeerd door de iris. Daardoor kan de oogdruk snel en flink stijgen. Dit komt vaker voor bij mensen met een hoge plussterkte en bij mensen met veel staar. Door verhoogde oogdruk kan de oogzenuw beschadigd raken, waardoor het zicht minder wordt.
Bij een PI maakt de arts met een laser een klein gaatje in de iris, zodat het oogvocht (kamerwater) erdoorheen kan. De oogdruk wordt hierdoor lager.
Een PI is een veilige en succesvolle behandeling. De behandeling is vrijwel pijnloos. Het gaatje in de iris is vanaf de buitenkant niet of bijna niet te zien. Meestal valt het bovenooglid over het gaatje heen. Heel soms ontstaat er een hinderlijke lichtinval. Dit gaat bijna altijd weer over.
Enkele weken na de behandeling vindt er een controle plaats op de polikliniek. Bij deze controle kijken we of het gaatje in de iris goed open is gebleven en hoe de oogdruk is.
Wat is laser?
Het woord laser is de Engelse afkorting van 'Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation'. Een laser is een soort lamp die een hele dunne, felle en zuivere lichtstraal geeft. Via een microscoop kan de arts deze lichtstraal in het oog richten om een brandplekje te maken of in het weefsel te snijden. Er zijn verschillende soorten lasers. Op onze polikliniek gebruiken we de Argon-laser en de YAG-laser.
Voorbereidingen
Vervoer regelen
Na de behandeling kunt u niet zelfstandig aan het verkeer deelnemen. Regel daarom iemand die u naar huis brengt.
Meenemen naar het ziekenhuis
Neem op de dag van de behandeling uw identiteitsbewijs mee naar het ziekenhuis.
Verhinderd
Bent u verhinderd voor de behandeling? Meld dit dan zo spoedig mogelijk (uiterlijk 24 uur voor de behandeling) aan de polikliniek Oogheelkunde. Er kan dan iemand anders in uw plaats komen. Bovendien kunt u meteen een nieuwe afspraak maken.
Dag van de behandeling
Melden
Op de afgesproken tijd meldt u zich op de polikliniek Oogheelkunde van de locatie waar u de afspraak heeft.
Voorbereiding op de polikliniek
De polikliniekassistente druppelt uw ogen. U krijgt daardoor tijdelijk kleine pupillen. Dat is nodig om de laserbehandeling te kunnen uitvoeren. De druppels moeten 20 minuten inwerken.
Gang van zaken tijdens de behandeling
De oogarts verdooft het oog met een druppel. Daarna plaatst de arts een glazen lensje op het hoornvlies en houdt dit vast. De oogarts richt hierdoor laserstralen op de iris.
Het laseren duurt ongeveer 2 minuten. U bent ongeveer 5 minuten binnen bij de oogarts.
Direct na de behandeling ziet u vaak minder scherp door de lichtflitsen en de oogdruppels die u heeft gehad.
Naar huis
Na de behandeling kunt u naar huis (zie ook Vervoer regelen).
Het kan zijn dat u enkele dagen uw ogen moet druppelen. Verder zijn er geen bijzondere leefregels.
Pijn
Als u pijn heeft, kunt u een pijnstiller (bijvoorbeeld paracetamol) nemen en het oog sluiten. Neem contact op met uw oogarts als de pijn langer dan 12 uur duurt.
Risico’s en complicaties
- Soms ontstaat er tijdens de laser een kleine bloeding. Deze verdwijnt vanzelf.
- Het oog kan enige tijd geprikkeld zijn.
- Heel soms is een tweede behandeling nodig als het gaatje niet goed open blijft.
- Heel zelden komt er ‘vals licht’ door het gaatje. Dat is licht dat door het gaatje het oog binnenkomt. Dit is meestal tijdelijk.
Opmerkingen over de tekst
Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].
Bijgewerkt op: 17 maart 2025
Code: OOG47