PET/CT-onderzoek van de borst (mamma)

U heeft een afspraak gemaakt voor een PET/CT-onderzoek van de borst (mamma). In deze folder vindt u informatie over dit onderzoek.

Afspraak verzetten/afzeggen

De radioactieve stof die voor dit onderzoek nodig is, wordt speciaal voor u besteld. Wij verzoeken u dan ook, wanneer u verhinderd bent, dit zo spoedig mogelijk (uiterlijk 48 uur voor het onderzoek) door te geven aan de afdeling Nucleaire geneeskunde.

Wat is een PET/CT-onderzoek?

Een PET/CT-scan is een gecombineerd onderzoek. Het bestaat uit een PET-scan en een CT-scan. Voor de PET-scan gebruiken we de licht radioactieve stof ‘F-18 FES’. Deze stof gaat op zoek naar cellen waaraan het vrouwelijk hormoon (oestrogeen) kan koppelen. Met de CT-scan kan de exacte locatie van de ziekteprocessen worden bepaald.

Voorbereiding thuis

Nuchter zijn en medicijngebruik

U kunt gewoon eten en drinken. Drink een half uur voor de afspraak een halve liter water extra.

5 weken voor uw onderzoek mag u de volgende medicijnen niet meer innemen:

  • Tamoxifen
  • Faslodex
  • Fulvestrant
  • Oestrogenen (bijv. ethinylestradiol, estradiol of estriol)

Aromatase-remmers mag u wel blijven innemen.

Kleding

Bovenkleding
Wij adviseren u comfortabele kleding te dragen. Tijdens de scan moet u deze uit doen.

Onderkleding
Als u een broek of rok met een metalen rits draagt, dan kunt u die tijdens het onderzoek een stukje laten zakken.

Gebit

Gebitsprotheses moet u vlak voor het onderzoek uit uw mond halen. Gebruik geen Kukident of andere kleefpasta's op de dag van het onderzoek.

Zwangerschap en borstvoeding

Bestaat de mogelijkheid dat u zwanger bent op het moment van onderzoek of geeft u borstvoeding? Meld dit dan minimaal 48 uur vóór het onderzoek aan de afdeling Nucleaire geneeskunde van het Diakonessenhuis.

Claustrofobie

Als u last heeft van een benauwd gevoel in kleine ruimten (claustrofobie) kunt u dit bij het begin van het onderzoek melden. Zo nodig krijgt u een kalmeringstablet. Houd er rekening mee dat u na het innemen van dit tablet niet meer zelfstandig naar huis kunt rijden. Regel daarom een taxi of iemand die u naar huis brengt óf maak gebruik van het openbaar vervoer. 

Als u voor een kalmeringstablet kiest, mag u drie dagen niet deelnemen aan het verkeer in verband met verminderd reactievermogen.

Meenemen naar het ziekenhuis

Neem het volgende mee naar het ziekenhuis:

  • uw verzekeringsbewijs
  • uw identiteitsbewijs (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs)
  • eventueel iets te lezen of te luisteren met oordopjes of een koptelefoon voor tijdens de inwerktijd van de radioactieve stof 

Het onderzoek

Melden

U meldt zich op het afgesproken tijdstip bij de receptie van de afdeling Nucleaire geneeskunde van het Diakonessenhuis locatie Utrecht. 

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent omdat de radioactieve stof maar zeer kort werkzaam is.

Voorbereiding

De laborant roept u op uit de wachtkamer en brengt u naar een voorbereidingsruimte. De laborant informeert u over het verloop van het onderzoek en u krijgt de mogelijkheid om vragen te stellen. 

De laborant brengt een infuusnaald in uw arm in. Door de infuusnaald wordt de radioactieve vloeistof ingespoten. Daarna blijft u 50 minuten alleen in de ruimte, zodat de stof goed kan inwerken.

Tijdens de inwerktijd van de radioactieve vloeistof is het mogelijk om iets te lezen of te luisteren met oordopjes of een koptelefoon. U wordt tijdens de inwerktijd van de radioactieve vloeistof via een camera in de gaten gehouden. Vlak voor de scan wordt u gevraagd om de blaas goed te legen.

Gang van zaken tijdens het onderzoek

Tijdens het maken van de scan ligt u op een vrij smal bed. U ligt op uw buik op de onderzoektafel. Uw borst(en) liggen in een uitsparing in de tafel. Eerst maken we een CT-scan met een lage stralingsbelasting. Die gebruiken we om eventuele afwijkingen te kunnen lokaliseren. Deze scan duurt enkele minuten.

Vervolgens wordt in dezelfde houding de PET-scan gemaakt. Tijdens de PET-scan schuift de tafel om de drie minuten in grote stappen door de scanner. Tijdens de scan is het erg belangrijk dat u zo stil mogelijk blijft liggen. De PET-scan duurt ongeveer 20 minuten. Het apparaat maakt tijdens het scannen weinig geluid.

De laborant houdt u tijdens het onderzoek via camera’s in de gaten en hoort ook wat u zegt. U kunt dus altijd kenbaar maken hoe u zich voelt.

Duur van het onderzoek

De onderzoek duurt in totaal ongeveer 2,5 uur.

Aanwezigheid bezoek

Gedurende de inwerktijd van de radioactieve stof en het maken van de scans zijn eventuele begeleiders niet toegestaan.

Na het onderzoek

Naar huis

Na het onderzoek verwijdert een medewerker de infuusnaald. U kunt daarna op eigen gelegenheid naar huis. Houd er rekening mee, dat u niet zelfstandig naar huis mag rijden als u een kalmeringstablet heeft gekregen.

Adviezen voor thuis

Het is belangrijk dat u de rest van de dag veel drinkt. Dit versnelt de uitscheiding van de toegediende stof.

De uitslag van het onderzoek

Aan de hand van de beelden maakt de nucleair geneeskundige een verslag, indien nodig samen met de radioloog. Dit verslag gaat naar uw behandelend arts. Uw arts brengt u tijdens uw eerstvolgende afspraak op de hoogte van de resultaten van het onderzoek.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u deze voor het begin van het onderzoek stellen. Ook kunt u op werkdagen tussen 8.30 en 16.30 uur bellen met de afdeling Nucleaire geneeskunde.

Telefoonnummers

Polikliniek Nucleaire geneeskunde Utrecht
088 250 6263

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].

Bijgewerkt op: 19 april 2024

Code: NG41