PET/CT-onderzoek van de prostaat

U heeft een afspraak gemaakt voor een PET/CT-scan. In deze folder kunt u de informatie nog eens rustig nalezen en wordt er op diverse zaken dieper ingegaan.

Als u uw afspraak wilt verzetten of afzeggen kan dit tot uiterlijk twee dagen voor het onderzoek bij de afdeling Nucleaire geneeskunde van het Diakonessenhuis locatie Utrecht.

Wat is een PET/CT-scan?

Een PET CT-scan is een gecombineerd onderzoek. Dit bestaat uit een PET-scan en een CT-scan. Voor de PET-scan gebruiken we een stof, voor dit onderzoek F-18 PSMA, die specifiek prostaatkankercellen in beeld brengt. Met de CT-scan kan de exacte locatie van de ziekteprocessen worden bepaald.

Voorbereidingen

Extra drinken

  • Drink thuis 1 uur voorafgaand aan het onderzoek 0,5 liter water. 

Kleding

  • Wij adviseren u makkelijk zittende kleding te dragen zonder metaal (zoals metalen ritsen en knopen). 
  • Als u toch een broek met een metalen rits aan heeft, moet u die bij de scan laten zakken.

Sieraden en hulpmiddelen

  • Laat sieraden indien mogelijk thuis.
  • Haal een eventuele gebitsprothese vlak voor het onderzoek uit uw mond. 

Claustrofobie

Als u last heeft van een benauwd gevoel in kleine ruimten (claustrofobie) kunt u dit bij het begin van het onderzoek melden. Zo nodig krijgt u een kalmeringstablet. Houd er rekening mee dat u na het innemen van deze tablet niet meer zelfstandig naar huis kunt rijden. Regel daarom een taxi of iemand die u naar huis brengt óf maak gebruik van het openbaar vervoer.

Als u voor een kalmeringstablet kiest, mag u drie dagen niet deelnemen aan het verkeer in verband met verminderd reactievermogen.

Meenemen naar het ziekenhuis

Neem het volgende mee naar het ziekenhuis:

  • uw verzekeringsbewijs 
  • uw identiteitsbewijs (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs) 
  • eventueel een geluidsdrager met koptelefoon of een boek of tijdschrift. Tijdens de inwerktijd van de radioactieve stof bestaat de mogelijkheid hiernaar te luisteren of te lezen. 
  • voldoende verschoningen in geval van incontinentie of als u een stoma heeft 
  • voldoende katheterisatiebenodigdheden indien u thuis uzelf katheteriseert.

Verhinderd

De radioactieve stof die voor dit onderzoek nodig is, wordt speciaal voor u besteld. Wij verzoeken u dan ook, wanneer u verhinderd bent, dit zo spoedig mogelijk (uiterlijk 48 uur voor het onderzoek) door te geven aan de afdeling Nucleaire geneeskunde.

Het onderzoek

Melden

U meldt zich op het afgesproken tijdstip bij de receptie van de afdeling Nucleaire geneeskunde van het Diakonessenhuis locatie Utrecht. 

Het is van groot belang dat u op tijd aanwezig bent omdat de radioactieve stof maar zeer kort werkzaam is.

Gang van zaken tijdens het onderzoek

De laborant roept u op uit de wachtkamer en brengt u naar een voorbereidingsruimte. De laborant informeert u over het verloop van het onderzoek en u krijgt de mogelijkheid tot het stellen van vragen.

Er wordt een infuusnaald in uw arm ingebracht, via deze infuusnaald zal de radioactieve vloeistof ingespoten worden. De radioactieve stof moet 2 uur inwerken. Gedurende deze tijd is er de mogelijkheid om te liggen op een bed, te lezen o.i.d.  U kunt een laptop, tablet of mp3-speler meenemen. Tijdens de inwerktijd krijgt u 0,5 liter water te drinken, u kunt in de tussentijd gewoon naar de toilet gaan.

Na de inwerktijd gaat u in ieder geval naar het toilet om uit te plassen.

Tijdens het maken van de scan ligt u op een vrij smal bed. U ligt op de rug, indien mogelijk met de armen boven het hoofd.  Er wordt eerst een CT-scan gemaakt met een lage stralenbelasting, dit duurt enkele minuten.

Vervolgens wordt in dezelfde houding de PET-scan gemaakt. Tijdens de scan is het erg belangrijk dat u zo stil mogelijk blijft liggen. De PET-scan duurt ongeveer 30 minuten. Het apparaat maakt tijdens het scannen weinig geluid.

De laborant houdt u tijdens het onderzoek via camera’s in de gaten en hoort ook wat u zegt. U kunt dus altijd kenbaar maken hoe u zich voelt.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt in totaal ongeveer 3 uur.

Aanwezigheid anderen

Gedurende de inwerktijd van de radioactieve stof en het maken van de scans zijn eventuele begeleiders niet toegestaan.

afbeelding PET/CT-onderzoek vitaliteit van de hartspier

Afbeelding 1 - PET scanner met persoon

Na het onderzoek

Naar huis

Na het onderzoek verwijdert een laborant de infuusnaald. U kunt daarna op eigen gelegenheid naar huis. Houd er rekening mee dat wanneer u een kalmeringstablet heeft gekregen, u niet zelfstandig naar huis mag rijden.

Adviezen voor thuis

Het is belangrijk dat u de rest van de dag veel drinkt. Dit versnelt de uitscheiding van de toegediende stoffen.

De uitslag van het onderzoek

Aan de hand van de beelden maakt de nucleair geneeskundige een verslag. Dit verslag gaat naar uw behandelend arts. Uw arts brengt u tijdens uw eerstvolgende afspraak op de hoogte van de resultaten van het onderzoek.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u deze voor het begin van het onderzoek stellen. Ook kunt u op werkdagen tussen 8.30 en 16.30 uur bellen met de afdeling Nucleaire geneeskunde.

Telefoonnummers

Polikliniek Nucleaire geneeskunde Utrecht
088 250 6263

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].

Bijgewerkt op: 23 februari 2023

Code: NG36