PET/CT-onderzoek vitaliteit van de hartspier

U heeft een afspraak gemaakt voor een PET/CT onderzoek vitaliteit van het hart. In deze folder kunt u de informatie nog eens rustig nalezen en er wordt op diverse zaken dieper ingegaan.

Afspraak verzetten/afzeggen

De radioactieve stof die voor dit onderzoek nodig is, wordt speciaal voor u besteld. Als u uw afspraak wilt verzetten of afzeggen kan dit tot uiterlijk twee dagen voor het onderzoek bij de afdeling Nucleaire geneeskunde van het Diakonessenhuis locatie Utrecht.

Wat is een PET/CT-onderzoek?

Een PET/CT-scan is een gecombineerd onderzoek. Deze bestaat uit een PET-scan en een CT-scan. Met de PETscan brengen we de glucosestofwisseling van het hart in beeld met behulp van een radioactief suiker. De computer combineert de resultaten van de CT-scan met die van de PET-scan. Hierdoor is beter te zien waar de radioactieve stof in de verschillende structuren van het hart is opgenomen.

Voorbereidingen

Voorbereidingen thuis

Nuchter zijn en medicijngebruik

  • De avond voor het onderzoek moet u vetarm eten. Zie hiervoor het overzicht achter in deze folder.
  • Tot 6 uur vóór het onderzoek mag u een licht, vetloos ontbijt gebruiken (bijvoorbeeld een beschuit met jam of honing; echter zonder boter of margarine). Water drinken is wel toegestaan.
  • Als u sondevoeding gebruikt moet u deze 12 uur vóór het onderzoek staken.
  • Als u medicijnen gebruikt, kunt u deze op de normale tijden innemen.

Heeft u suikerziekte?

  • Als u suikerziekte heeft, verzoeken wij u dit bij het maken van de afspraak aan ons door te geven. 
  • Gebruikt u tabletten? Volg dan de voorbereiding zoals hierboven beschreven en neem uw  tabletten gewoon in.
  • Spuit u insuline? Eet dan ’s ochtends om 7.00 uur een of twee boterhammen met jam, honing of stroop (echter zonder boter of margarine) en injecteer de gebruikelijke hoeveelheid insuline. Daarna mag u niets meer eten, drinken of roken. Water drinken is wel toegestaan. Neem iets te eten, extra eenheden insuline en voldoende naaldjes mee naar het ziekenhuis.

Lichamelijke activiteit
Doe het vanaf 24 uur vóór het onderzoek rustig aan: voer geen zware lichamelijke activiteit of sport meer uit. Zware lichamelijke activiteit of sport kan het onderzoekresultaat beïnvloeden.

Draag geen metaal
Wij adviseren u comfortabele bovenkleding te dragen zonder metaal (bh-beugels, ritsen, drukknopen etcetera). Metalen protheses/onderdelen in het lichaam (pacemakers, gewrichtsprothesen en dergelijke) ondervinden geen hinder van het apparaat.

Warm aankleden
Kleed u warm aan. Kou kan het onderzoeksresultaat beïnvloeden.

Zwangerschap en borstvoeding
Bestaat de mogelijkheid dat u zwanger bent op het moment van onderzoek of geeft u borstvoeding? Meld dit dan minimaal 48 uur vóór het onderzoek aan de afdeling Nucleaire geneeskunde.

Claustrofobie
Als u last heeft van een benauwd gevoel in kleine ruimten (claustro¬fobie) kunt u dit bij het begin van het onderzoek melden. Zo nodig krijgt u een kalmeringstablet. Houd er rekening mee dat u na het innemen van deze tablet niet meer zelfstandig naar huis kunt rijden. Regel daarom een taxi of iemand die u naar huis brengt óf maak gebruik van het openbaar vervoer. Als u voor een kalmeringstablet kiest, mag u drie dagen niet deelnemen aan het verkeer in verband met verminderd reactievermogen.

Meenemen naar het ziekenhuis

Neem het volgende mee naar het ziekenhuis:

  • uw verzekeringsbewijs; 
  • uw identiteitsbewijs (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs); 
  • een lijst van de medicijnen die u regelmatig slikt; 
  • eventueel een boek en/of eigen geluidsdrager en koptelefoon met muziek. Tijdens de inwerktijd van het radioactieve suiker bestaat de mogelijkheid om te lezen en hiernaar te luisteren;
  • eventueel iets te eten voor na het onderzoek.

Het onderzoek

Melden

U meldt zich op het afgesproken tijdstip bij de receptie van de afdeling Nucleaire geneeskunde van het Diakonessenhuis locatie Utrecht.

NB. Het is van groot belang dat u op tijd aanwezig bent, omdat de radioactieve stof maar zeer kort werkzaam is.

Voorbereidingen in het ziekenhuis

De laborant roept u op uit de wachtkamer en brengt u naar een voorbereidingsruimte. De laborant informeert u over het verloop van het onderzoek en beantwoordt eventuele vragen.

Het bloedsuikergehalte wordt bepaald door een druppel bloed uit uw vinger te halen. Vervolgens krijgt u een capsule met een medicijn (Acipimox) die u moet innemen met een slokje water. De Acipimox zorgt ervoor dat uw hartspier gestimuleerd wordt om suiker op te nemen. Uw hart zal daardoor ook de radioactieve stof beter opnemen. Acipimox kan kortdurend een huiduitslag en jeuk veroorzaken. Dit verdwijnt na enkele uren vanzelf. Om dit te verminderen krijgt u Ascal opgelost in wat water te drinken.

Na een half uur krijgt u weer een capsule Acipimox. Na weer een half uur krijgt u een suikerrijke maaltijd zonder vet.

Als u de maaltijd op heeft krijgt u een infuus en bepalen we het suikergehalte van uw bloed. Door de infuusnaald wordt de radioactieve vloeistof ingespoten. Daarna blijft u 50 tot 60 minuten alleen in een comfortabele stoel liggen, zodat de stof goed kan inwerken. Het is de bedoeling dat u ontspannen en rustig blijft liggen. Dit om ervoor te zorgen dat de radioactieve stof niet in de spieren wordt opgenomen.

Gedurende de inwerktijd van de radioactieve vloeistof is het mogelijk om naar uw meegenomen muziek op uw eigen geluidsdrager en koptelefoon te luisteren. U mag na een kwartier rusten ook de rest van de inwerktijd een boek lezen. U wordt tijdens de inwerktijd van de radioactieve vloeistof via een camera in de gaten gehouden. Het is belangrijk dat u het lekker warm heeft. U wordt daarom toegedekt met een deken. Na de inwerktijd wordt u gevraagd om de blaas goed te legen. Alle kleding zonder metalen onderdelen kunt u aanhouden. 

Gang van zaken tijdens het onderzoek

Tijdens het maken van de scan ligt u op een vrij smal bed. U ligt op de rug, meestal met uw armen boven uw hoofd. Er wordt eerst een CT-scan gemaakt met een lage stralenbelasting.

Vervolgens wordt in dezelfde houding de PET-scan gemaakt. Tijdens de scan is het erg belangrijk dat u zo stil mogelijk blijft liggen. De PET-scan duurt ongeveer 10 minuten. Het apparaat maakt tijdens het scannen weinig geluid.

De laborant houdt u tijdens het onderzoek via camera’s in de gaten en hoort ook wat u zegt. U kunt dus altijd kenbaar maken hoe u zich voelt.

PET/CT-onderzoek vitaliteit van de hartspier

Afbeelding 1 - PET scanner met persoon

Duur van het onderzoek

De totale duur van het onderzoek bedraagt ongeveer 3,5 uur.

Aanwezigheid bezoek

Gedurende de inwerktijd van de radioactieve stof en het maken van de scans zijn eventuele begeleiders niet toegestaan.

Na het onderzoek

Naar huis

Na het onderzoek verwijdert de laborant de infuusnaald en mag u weer eten en drinken. U kunt daarna op eigen gelegenheid naar huis. Houd er rekening mee, dat wanneer u een kalmeringstabletje heeft gekregen u niet zelfstandig naar huis mag rijden.

Adviezen voor thuis

Het is belangrijk dat u de rest van de dag veel drinkt. Dit versnelt de uitscheiding van de toegediende stoffen.

De uitslag van het onderzoek

Aan de hand van de beelden maakt de nucleair geneeskundige een verslag. Dit verslag gaat naar uw behandelend arts. Uw arts brengt u tijdens uw eerstvolgende afspraak op de hoogte van de resultaten van het onderzoek.

Vetarm dieet

De avond (vanaf 18.00 uur) voor het PET-CT vitaliteit van het hart onderzoek moet u vetarm eten. Hieronder staat aangegeven wat wel en niet toegestaan is. 

Broodmaaltijd

ToegestaanNiet Toegestaan
brood(producten)margarine, halvarine, roomboter
mueslikaas en vleeswaren
zoet belegpap, yoghurt, vla
suiker
fruit
heldere soep
ontbijtkoek

Warme maaltijd

ToegestaanNiet Toegestaan
aardappelen, pasta, rijst en bonengefrituurde gerechten
mager vlees (kipfilet of rundertartaar) of witvis (zonder vet bereiden)gebonden sauzen
heldere soepkaas
groentenmayonaise
ei
ToegstaanNiet toegestaan
vruchten- of groentesaphalfvolle en volle melk
limonadechocolademelk
koffie (eventueel met magere melk)
thee (eventueel met magere melk)
frisdrank
spa rood
water
magere zuivelproducten
ToegestaanNiet toegestaan
dropnoten
fruitkoekjes
rijstwafelschips
ontbijtkoekchocolade

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u deze voor het begin van het onderzoek stellen. Ook kunt u op werkdagen tussen 8.30 en 16.30 uur bellen met de afdeling Nucleaire geneeskunde.

Telefoonnummers

Polikliniek Nucleaire geneeskunde Utrecht
088 250 6263

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].

Bijgewerkt op: 4 april 2019

Code: NG31