Pijn de baas (pijnbestrijding bij uw kind in de thuissituatie)
Goede pijnbestrijding is erg belangrijk voor het herstel van uw kind. In het ziekenhuis heeft uw kind hiervoor pijnstillers gekregen. Het is de bedoeling dat u hier gedurende de afgesproken periode thuis mee doorgaat. In deze folder leest u wat u thuis zelf kunt doen.
Doel van pijnbestrijding
Pijn is onaangenaam en geeft stress. Uw kind kan er angstig of verdrietig door worden. Bovendien kan pijn ertoe leiden dat uw kind minder eet en/of minder beweegt en daarmee belemmert pijn het herstel van uw kind. Gelukkig is pijn met medicijnen goed te bestrijden. Het doel van pijnbestrijding is om de pijn dragelijk te maken. Door een goede pijnbehandeling gaat uw kind beter eten, bewegen, is er sprake van een betere (wond)genezing en herstelt uw kind sneller.
Hoeveel pijnstilling is nodig?
Uw kind krijgt een voorschrift voor pijnbestrijding. Het is belangrijk dat u de voorgeschreven pijnmedicatie volgens onderstaand voorschrift geeft.
Dag 1 t/m 3
Paracetamol(zetpil/tablet): .................mg om de ................uur.
Als uw kind een recept heeft gekregen voor diclofenac gebruikt u dat als volgt:
Dag 1 t/m 3 (maximaal 10 stuks)
Diclofenac(zetpil/tablet): ..................mg om de .................uur.
Tijdstip:.....................................................................................................................
Vanaf dag 4
Paracetamol(zetpil/tablet): ..................mg om de ..................uur.
Tijdstip:.....................................................................................................................
Gebruik van de pijnliniaal
Vraag uw kind drie keer, verspreid over de dag, om met de pijnliniaal aan te geven hoeveel pijn hij/zij heeft (zie afbeeldingen). Kinderen van 4 tot 7 jaar kunnen dit aangeven met een gezichtje. Het groene lachende gezichtje betekent: ‘Ik heb geen pijn’. Het rode verdrietige gezichtje betekent ‘Ik heb heel veel pijn’. Kinderen vanaf 7 jaar kunnen dit ook aangeven op de schaal van nul (geen pijn) tot tien (heel veel pijn).
Als het pijncijfer lager is dan vier betekent dit dat de pijnmedicatie voldoende is. U gaat gedurende de afgesproken periode gewoon door met het geven van pijnstilling (volgens voorschrift). Blijf ook regelmatig de pijnbeleving checken met de pijnliniaal. Als het pijncijfer hoger is dan vier kijkt u eerst of er een mogelijke oorzaak is (bijvoorbeeld misselijkheid, hoe ziet de wond eruit, is alle medicatie steeds gegeven) en of u zelf iets kunt doen (zie overzicht hieronder). Als de pijn hoger dan vier blijft bij de volgende meting, ondanks de gegeven medicijnen, neem dan contact op met de specialist van uw kind.
Dit kunt u zelf doen in geval van pijn, als aanvulling op de medicatie
- Troost uw kind en zorg voor afleiding (spelletje doen, tv kijken, boekje lezen, muziek luisteren, masseren).
- Stimuleer uw kind door het complimentjes te geven als het goed gaat (bijvoorbeeld goed dat hij/zij de medicijnen zo goed inneemt, goed drinkt, …)
- Het is voor uw kind prettig om controle over de situatie te hebben. Dit kan door keuzes te geven (bijvoorbeeld laten kiezen wat hij/zij wil drinken). Ook door het gebruik van de pijnliniaal krijgt uw kind controle over de pijn.
- Het eten van een waterijsje kan de pijn ook verminderen.
Opmerkingen over de tekst
Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].
Bijgewerkt op: 10 februari 2020
Code: K14