Plakproef (contactallergietest)

U komt binnenkort naar de polikliniek Dermatologie van het Diakonessenhuis voor een allergietest, de zogenaamde plakproef. In deze folder leest u wat u van het onderzoek kunt verwachten.

Wat is een plakproef?

Bij de plakproef bekijken we of u allergisch bent voor stoffen waarmee uw huid en/of slijmvliezen in contact komen. Met andere woorden, we onderzoeken of u een contactallergie heeft.

Voorbereiding

Ter voorbereiding op de plakproef zijn de volgende punten van belang:

  • Stel de huid van uw rug niet bloot aan de zon of zonnebank gedurende drie weken voor het onderzoek.
  • Smeer de week voor de plakproef geen hormoonbevattende smeersels of Protopic/ Elidel op de rug.
  • Het medicijn Prednison kan het testresultaat beïnvloeden. Meld gebruik hiervan aan arts of assistente.
  • Bij dit onderzoek plakken wij pleisters op uw rug. Heeft u een behaarde rug, laat die dan twee dagen voor de test droog scheren van de schouders tot de taille.
  • Op de dag dat we de pleisters plakken mag u uw rug niet insmeren met crèmes of lotions. Als u dat wel doet, zullen de pleisters loslaten en moeten we de test opnieuw doen.
  • Bij zeer warm weer kan het beter zijn de testen uit te stellen. Door te sterke transpiratie kunnen de pleisters loslaten. Als uw huid erg onrustig is of als eczeem erg actief is, is het beter de test uit te stellen. Neem bij twijfel contact op met de polikliniek.

Het onderzoek

Voor het onderzoek hebt u in één week drie afspraken in het ziekenhuis. Tijdens het onderzoek maken we gebruik van gekleurde stoffen die kunnen afgeven op uw kleding. Houd daar rekening mee met uw kledingkeuze deze week.

Eerste afspraak

Op de eerste afspraak (dag 1) krijgt u op de rug testpleisters geplakt met stoffen waarvoor u allergisch kunt zijn. Dit duurt 10 tot 30 minuten. We testen een standaardreeks met de meest voorkomende allergenen (allergieopwekkende stoffen). Het betreft stoffen die het meest voorkomen in producten waar de huid dagelijks mee in aanraking komt. Dit zijn onder andere metalen, rubber, bestanddelen van cosmetica en huidverzorgingsmiddelen, geneesmiddelen, lijmsoorten en planten. De namen van de stoffen die we testen, staan op de grijze panels die u op dag 1 mee krijgt.

Eigen stoffen
U kunt (maximaal) 10 eigen stoffen laten testen. U kunt deze meebrengen naar de eerste afspraak. Producten die bedoeld zijn om op de huid te blijven, kunnen we testen. Denk aan: dag- en nachtcrème, bodymilk, bodylotion en oogschaduw. De volgende producten kunnen we niet testen: nagellak, deodorant, aftershave, mascara, eyeliner, shampoo, douchegel, badschuim, zeep, waspoeder, wasverzachter. Deze hoeft u dus niet mee te nemen.

Tweede afspraak

Ongeveer 48 uur na het aanbrengen van de pleisters heeft u een tweede afspraak. De assistente verwijdert de pleisters. Na tien minuten kunt u de polikliniek weer verlaten.

Derde afspraak

Ongeveer 72 uur na het aanbrengen van de pleisters heeft u een derde afspraak. De arts-assistent of de dermatoloog beoordeelt de testresultaten definitief. De resultaten worden met u besproken. Soms komen reacties pas een week na het plakken van de pleisters. Als er op een plek een reactie ontstaat (meestal in de vorm van een vierkant) neem dan contact op met de polikliniek.

Tijdens het onderzoek

Vanaf het moment dat de testpleisters op de rug geplakt zijn tot en met de derde en dus de laatste afspraak mag u uw rug niet blootstellen aan zon en zonnebank. Ook mag uw rug niet nat worden. Dat wil zeggen dat u niet mag douchen, baden en zwemmen. Probeer overmatige transpiratie te voorkomen. Activiteiten waardoor de pleisters los kunnen laten, zoals sporten en zwaar tillen, moet u vermijden. Als u zwaar lichamelijk werk verricht (zoals bouwwerkzaamheden) kunt u beter vrij nemen. Pleisters die aan de rand loslaten of omkrullen, moet u weer vastplakken met een pleister. Een strak hemd of T-shirt houdt de pleisters goed op hun plaats.

Bijwerkingen

De test is veilig en bijwerkingen treden zelden op. Wel kunt u jeuk voelen vooral wanneer er positieve reacties zijn. In het testgebied mag u niet krabben of wrijven, hierdoor wordt de test verstoord. De test kan ook worden uitgevoerd tijdens zwangerschap en borstvoeding. Als u meent dat u bepaalde pleisters niet kunt verdragen, meld dit dan van tevoren

Na het onderzoek

Een positieve reactie op een plaktest verdwijnt doorgaans binnen een tot twee weken. Een enkele keer kan een licht gekleurde vlek zichtbaar blijven.

Vragen

Met vragen naar aanleiding van deze folder kunt u terecht bij de polikliniek Dermatologie.

Telefoonnummers

Polikliniek Dermatologie 
088 250 6433

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].

Bijgewerkt op: 24 maart 2023

Code: DERM10