Racz procedure

U heeft een afspraak op de afdeling Pijnbehandeling van het Diakonessenhuis voor een Racz procedure. Deze behandeling vindt plaats op locatie Zeist. Uw behandelend arts heeft enkele zaken al met u besproken. In deze folder kunt u de informatie nog eens rustig nalezen en er wordt op diverse zaken dieper ingegaan. Het is goed dat u zich realiseert dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Wat is een Racz procedure?

Bij een Racz procedure wordt  met een naald en onder röntgendoorlichting een zenuwwortel behandeld met een verdovingsvloeistof en een ontstekingsremmend middel. Het doel hiervan is om de pijn te verminderen. Het effect van de behandeling is doorgaans tijdelijk. De behandeling kan zo nodig herhaald worden. 

Voorbereidingen

Belangrijk om te melden

Neem voor de behandeling contact op met de afdeling Pijnbehandeling als één van de onderstaande zaken op u van toepassing is en u deze nog niet heeft besproken met de pijnspecialist. Deze informatie kan belangrijk zijn voor uw behandeling:

 • Gebruik van bloedverdunnende medicijnen. De pijnspecialist bespreekt met u of en hoelang van tevoren u moet stoppen met de medicijnen.
 • Een (mogelijke) zwangerschap. Tijdens de behandeling wordt gebruik gemaakt van röntgenstralen. Deze zijn mogelijk schadelijk voor het ongeboren kind.
 • Suikerziekte.
 • Allergie of overgevoeligheid voor jodiumhoudende contrastmiddelen, jodium, medicijnen of pleister.

Afspraken en verhindering

Voor het maken of afzeggen van afspraken kunt u op werkdagen tussen 8.00 en 17.00 uur terecht op telefoonnummer 088 250 9122.

Gang van zaken

Melden

U kunt zich melden bij de receptie van de afdeling Pijnbehandeling in het Diakonessenhuis Zeist, route 55 (hoofdingang, afdeling B1, eerste etage). Zorg dat u op tijd aanwezig bent. U wordt verzocht plaats te nemen in de wachtruimte. Als u aan de beurt bent, haalt de gastheer of gastvrouw van de afdeling Pijnbehandeling u op en brengt u naar de behandelkamer. In verband met het gebruik van röntgenstralen, kan een eventuele begeleider niet bij de behandeling aanwezig zijn. Hij/zij kan wachten in de wachtruimte. Houd rekening met een verblijf in het ziekenhuis van ongeveer twee uur. In de wachtruimte van de afdeling Pijnbehandeling kunt u gebruik maken van koffie en thee. Uw eventuele begeleider kan daarnaast gebruik maken van het restaurant op de begane grond.

De behandeling

Deze behandeling wordt uitgevoerd door uw eigen anesthesioloog/pijnbehandelaar. Soms behandelt de pijnbehandelaar u samen met een arts-assistent die in opleiding is. Als dit het geval is, vragen wij u of u hier bezwaar tegen heeft.

U gaat op uw buik op een smalle tafel liggen. Er wordt een droog gaasje tussen uw billen geplaatst. Ter hoogte van uw stuitje krijgt u een verdovingsprik. De pijnspecialist brengt onder röntgendoorlichting via een naald een dun slangetje in ter hoogte van het staartbeen. Het slangetje wordt ingebracht tot de plaats waar u de behandeling krijgt. De pijnspecialist spuit vervolgens wat contrastvloeistof in om te controleren of het slangetje op de juiste plek is ingebracht. Daarna wordt de verdovingsvloeistof en het ontstekingsremmend medicijn ingespoten. Dit geeft soms een branderig gevoel. De behandeling duurt ongeveer tien minuten. Na de behandeling gaat u naar de verkoeverkamer van de afdeling Pijnbehandeling om bij te komen. Na enige tijd bespreekt de pijnspecialist met u wanneer u voor controle moet komen op de polikliniek.

Complicaties/ bijwerkingen

De volgende complicaties of bijwerkingen kunnen na een Racz optreden:

 • Een doof gevoel in de benen of schaamstreek. Dit verdwijnt na enige uren als de verdoving is uitgewerkt.
 • Tijdelijk krachtvermindering in de benen en/of voeten.
 • Soms heeft u na de behandeling tijdelijk wat moeite met plassen.
 • Bij suikerpatiënten kunnen de bloedsuikerwaarden variëren.
 • De behandeling wordt zorgvuldig uitgevoerd. Toch bestaat er een geringe kans op aanprikken van het ruggenmergvlies. Dit kan hoofdpijn en duizeligheidklachten tot gevolg hebben. Als de hoofdpijn en/of duizeligheid langer dan twee dagen aanhoudt, neem dan contact op met de afdeling Pijnbehandeling.
 • Als er een bloedvaatje is geraakt bij het prikken kan een bloeduitstorting ontstaan. Dit veroorzaakt soms wat pijn.

Na de ingreep

Naar huis

Na de behandeling mag u dezelfde dag niet zelfstandig aan het verkeer deelnemen. Zorg ervoor dat iemand anders u naar huis brengt.

Weer thuis

 • Er kan napijn optreden als gevolg van de injectie. Deze pijn kan enkele dagen aanhouden. U kunt hiervoor eventueel een pijnstiller innemen (bijvoorbeeld Paracetamol volgens bijsluiter).  
 • Op de prikplaats wordt een pleister geplakt. Deze mag u ’s avonds of de volgende dag verwijderen. U kunt dan ook weer douchen en baden.  
 • Pas na enkele weken kan het resultaat van de behandeling worden beoordeeld. Het is echter goed mogelijk dat u al eerder een gunstig effect bemerkt. In een aantal gevallen moet de behandeling herhaald worden.

Let op

 • De anticonceptiepil is tot de eerstvolgende menstruatie niet betrouwbaar.
 • Binnen vijf uur na de behandeling moet u hebben geplast. Als dit niet lukt, moet u (direct na die vijf uur) contact opnemen met de afdeling Pijnbehandeling of de dienstdoende anesthesioloog (via het algemene nummer van het ziekenhuis).

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neem dan contact op met de assistent(e) van de afdeling Pijnbehandeling, bereikbaar op werkdagen van 9.30 tot 11.30 uur via telefoonnummer 088 250 9494.

Telefoonnummers

Afdeling Pijnbehandeling
088 250 9122 (afspraken)/ 088 250 9494 (vragen, bereikbaar van 9.30 tot 11.30 uur)

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].

Bijgewerkt op: 17 april 2019

Code: P02