Röntgenonderzoek in het algemeen

U heeft een afspraak gemaakt voor een röntgenonderzoek. Dit onderzoek vindt plaats op de afdeling Radiologie van het Diakonessenhuis, locatie Zeist, Utrecht of Doorn. Deze folder geeft algemene informatie over een röntgenonderzoek.

Algemeen

Wat is een röntgenonderzoek?

Uw huisarts of specialist heeft ons gevraagd bij u een onderzoek te doen met behulp van röntgenstralen. Deze stralen dringen door het lichaam heen, zonder dat u dit merkt en zonder dat dit pijn doet. De stralen die door het lichaam gaan, vormen een beeld op een monitor. De arts kan met die beelden een aantal inwendige organen bestuderen en eventuele afwijkingen ontdekken. Om een zo goed mogelijk beeld te krijgen, worden meestal meerdere foto’s in verschillende standen en richtingen gemaakt.

Wie voert het röntgenonderzoek uit?

Het röntgenonderzoek staat onder leiding van een gespecialiseerde arts, de radioloog. Hij wordt bijgestaan door radiodiagnostisch laboranten. In de praktijk voeren de laboranten een groot aantal standaardonderzoeken zelfstandig uit. De radioloog beoordeelt de foto's. Na afloop krijgt uw behandelend arts een verslag van het onderzoek.

Zijn röntgenstralen schadelijk?

Röntgenstralen kunnen schadelijk zijn voor uw gezondheid. Daarom beperken we het gebruik van röntgenstralen tijdens het onderzoek zo veel mogelijk. Laat ons weten of u (mogelijk) zwanger bent. Sommige onderzoeken kunnen namelijk schadelijk zijn voor het ongeboren kind, vooral in de eerste maanden van de zwangerschap, dus ook al na het uitblijven van de menstruatie.

Voorbereidingen

Sommige onderzoeken kunnen plaatsvinden zonder speciale voorbereiding. Dat geldt met name voor foto’s van de longen en de botten. Bij andere onderzoeken zijn wel speciale voorbereidingen nodig, bijvoorbeeld bij onderzoek van de nieren en de spijsverteringsorganen. Bij deze onderzoeken moeten de ingewanden schoon zijn, zodat voedselresten de beelden niet kunnen vertekenen. Daarom verzoeken wij u om bij deze onderzoeken op de dag vóór het onderzoek speciaal voedsel of laxeermiddelen te gebruiken. Vooraf ontvangt u persoonlijke voorbereidingsinstructies, waarin precies staat wat u moet doen om het onderzoek te laten slagen.

Bepaalde organen zijn op een monitor niet zomaar zichtbaar. We kunnen ze zichtbaar maken door een contrastvloeistof toe te dienen. Dit toedienen kan op verschillende manieren:

  • voor een maagfoto slikt u pap door; 
  • voor een darmfoto wordt pap via de anus ingebracht; 
  • voor de nieren en allerlei andere onderzoeken krijgt u een injectie met contrastvloeistof.


Het lichaam scheidt de contrastvloeistof via de natuurlijke weg weer uit.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u deze tijdens het onderzoek stellen. Ook kunt u op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur bellen met de afdeling Radiologie.

Telefoonnummers

Afdeling Radiologie Utrecht
088 250 6542

Afdeling Radiologie Zeist
088 250 9860

Afdeling Radiologie Doorn
088 250 8888

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].

Bijgewerkt op: 30 april 2021

Code: RAD23