Röntgenonderzoek van de blaas

U heeft een afspraak gemaakt voor een röntgenonderzoek van de blaas, ook wel cystogram genoemd. Dit onderzoek vindt plaats op de afdeling Radiologie van locatie Utrecht of Zeist. Kijk daarom goed op welke locatie u moet zijn. Deze folder geeft informatie over de gang van zaken rond het onderzoek. Het is belangrijk dat u zich realiseert dat de situatie voor u anders kan zijn dan beschreven is.

Wat is een röntgenonderzoek van de blaas?

Het doel van dit onderzoek is het zichtbaar maken van de blaas met behulp van röntgenstralen. Met dit onderzoek kan de arts een eventuele lekkage vaststellen en zien of er urine terugstroomt van uw blaas naar de nieren (reflux).

Voorbereidingen

In verwachting

Röntgenstralen moeten met zorg worden toegepast. Bent u (mogelijk) zwanger, neem dan (minimaal 24 uur) voor het onderzoek telefonisch contact op met de afdeling Radiologie.

Meenemen naar het ziekenhuis

Neem op de dag van het onderzoek uw identiteitsbewijs mee naar het ziekenhuis.

Verhinderd

Bent u verhinderd voor het onderzoek? Wilt u dit dan zo spoedig mogelijk (uiterlijk 24 uur vóór het onderzoek) melden aan de afdeling Radiologie van de desbetreffende locatie? Er kan dan iemand anders in uw plaats komen. Bovendien kunt u meteen een nieuwe afspraak maken.

Het onderzoek

Melden

Op het afgesproken tijdstip meldt u zich bij de receptie van de afdeling Radiologie. U neemt plaats in de gang, waar een laborant(e) u ophaalt.

Gang van zaken tijdens het onderzoek

Voor het onderzoek wordt u verzocht uw onderlichaam te ontbloten. Vervolgens gaat u op de onderzoekstafel liggen. De radioloog verricht het onderzoek. Hij ontsmet de uitgang van de urinebuis, waarna hij via de urinebuis een slangetje in de blaas brengt. Dit kan een branderig gevoel geven. Door het slangetje laat hij contrastvloeistof lopen tot de blaas vol is. Vervolgens verwijdert de radioloog het slangetje en maakt hij enkele foto’s. Ook maakt hij foto’s terwijl u plast. Vrouwen krijgen hiervoor een soort bekkentje, mannen een urinaal.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer een half uur.

Na het onderzoek

Bij- en nawerkingen

Na het onderzoek kunt u tijdens het plassen tijdelijk een branderig gevoel hebben.

Uitslag

De behandelend arts bespreekt met u de uitslag van het onderzoek. Dit gebeurt meestal tijdens uw eerstvolgende bezoek aan de polikliniek. Is het onderzoek tijdens een opname verricht, dan bespreekt de arts de uitslag waarschijnlijk met u tijdens de visite.

Heeft de huisarts het onderzoek aangevraagd, dan krijgt u de uitslag via hem/haar. Uw huisarts ontvangt de uitslag binnen drie werkdagen na het onderzoek.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u deze tijdens het onderzoek stellen. Ook kunt u op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur bellen met de afdeling Radiologie.

Telefoonnummers

Afdeling Radiologie Utrecht
088 250 6542

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].

Bijgewerkt op: 30 april 2021

Code: RAD24