Röntgenonderzoek van de blaas
U heeft een afspraak gemaakt voor een röntgenonderzoek van de blaas, ook wel cystogram genoemd. Dit onderzoek vindt plaats op de afdeling Radiologie van locatie Utrecht of Zeist. Kijk daarom goed op welke locatie u moet zijn. Deze folder geeft informatie over de gang van zaken rond het onderzoek. Het is belangrijk dat u zich realiseert dat de situatie voor u anders kan zijn dan beschreven is.
Voorbereidingen
In verwachting
Röntgenstralen moeten met zorg worden toegepast. Bent u (mogelijk) zwanger, neem dan (minimaal 24 uur) voor het onderzoek telefonisch contact op met de afdeling Radiologie.
Meenemen naar het ziekenhuis
Neem op de dag van het onderzoek uw identiteitsbewijs mee naar het ziekenhuis.
Verhinderd
Bent u verhinderd voor het onderzoek? Wilt u dit dan zo spoedig mogelijk (uiterlijk 24 uur vóór het onderzoek) melden aan de afdeling Radiologie van de desbetreffende locatie? Er kan dan iemand anders in uw plaats komen. Bovendien kunt u meteen een nieuwe afspraak maken.
Het onderzoek
Melden
Op het afgesproken tijdstip meldt u zich bij de receptie van de afdeling Radiologie. U neemt plaats in de gang, waar een laborant(e) u ophaalt.
Gang van zaken tijdens het onderzoek
Voor het onderzoek wordt u verzocht uw onderlichaam te ontbloten. Vervolgens gaat u op de onderzoekstafel liggen. De radioloog verricht het onderzoek. Hij ontsmet de uitgang van de urinebuis, waarna hij via de urinebuis een slangetje in de blaas brengt. Dit kan een branderig gevoel geven. Door het slangetje laat hij contrastvloeistof lopen tot de blaas vol is. Vervolgens verwijdert de radioloog het slangetje en maakt hij enkele foto’s. Ook maakt hij foto’s terwijl u plast. Vrouwen krijgen hiervoor een soort bekkentje, mannen een urinaal.
Duur van het onderzoek
Het onderzoek duurt ongeveer een half uur.
Na het onderzoek
Bij- en nawerkingen
Na het onderzoek kunt u tijdens het plassen tijdelijk een branderig gevoel hebben.
Uitslag
De behandelend arts bespreekt met u de uitslag van het onderzoek. Dit gebeurt meestal tijdens uw eerstvolgende bezoek aan de polikliniek. Is het onderzoek tijdens een opname verricht, dan bespreekt de arts de uitslag waarschijnlijk met u tijdens de visite.
Heeft de huisarts het onderzoek aangevraagd, dan krijgt u de uitslag via hem/haar. Uw huisarts ontvangt de uitslag binnen drie werkdagen na het onderzoek.
Opmerkingen over de tekst
Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].
Bijgewerkt op: 30 april 2021
Code: RAD24