Röntgenonderzoek van de dunne darm

U heeft een afspraak gemaakt voor een dunne darmonderzoek. Dit onderzoek vindt plaats op de afdeling Radiologie van locatie Utrecht of Zeist. Kijk daarom goed op welke locatie u moet zijn. In deze folder vindt u informatie over de gang van zaken rond het onderzoek. Het is belangrijk dat u zich realiseert dat de situatie voor u anders kan zijn dan beschreven is.

Wat is een röntgenonderzoek van de dunne darm?

Met een dunne darmonderzoek wordt de binnenkant van de dunne darm met bariumpap zichtbaar gemaakt en worden er foto’s gemaakt van de binnenkant van de dunne darm. Een dunne darmonderzoek wordt ook wel een ‘enteroclyse’ of sellink genoemd.

Voorbereiding

Voorbereidingen thuis

Nuchter
Omdat het absoluut noodzakelijk is dat de dunne darm tijdens het onderzoek helemaal leeg is, mag u vanaf 24.00 uur op de dag vóór het onderzoek niet meer eten, drinken of roken. Wanneer u zich niet houdt aan deze voorschriften zijn uw darmen niet goed schoon, waardoor er geen goede foto’s gemaakt kunnen worden.

Medicijnen
Als u medicijnen gebruikt, kunt u die normaal innemen met een beetje water, tenzij anders met u is afgesproken.

Diabetespatiënten
Diabetespatiënten kunnen van te voren contact opnemen met:

  • de diëtist, als het over voeding gaat; 
  • de behandelend internist, als het over medicijnen (tabletten, spuiten en dergelijke) gaat.

Vervoer
Regelt u van te voren vervoer naar huis. Na het onderzoek wordt het afgeraden om zelfstandig naar huis te rijden of gebruik te maken van het openbaar vervoer.

In verwachting
Röntgenstralen moeten met zorg worden toegepast. Bent u (mogelijk) zwanger? Neemt u dan (minimaal 24 uur) voor het onderzoek telefonisch contact op met de afdeling Radiologie.

Meenemen naar het ziekenhuis

Neem op de dag van het onderzoek uw identiteitsbewijs mee naar het ziekenhuis. Het is verstandig extra ondergoed en eventueel kleding bij u te hebben. U kunt iets te eten meenemen voor na het onderzoek.

Verhinderd

Bent u verhinderd voor het onderzoek? Wilt u dit dan zo spoedig mogelijk (uiterlijk 24 uur vóór het onderzoek) melden aan de afdeling Radiologie van de desbetreffende locatie? Er kan dan iemand anders in uw plaats komen. Bovendien kunt u meteen een nieuwe afspraak maken.

Het onderzoek

Melden

Kijk goed op welke locatie het onderzoek plaatsvindt. Op de afgesproken tijd meldt u zich op de afdeling Radiologie van de locatie Utrecht of Zeist.

Gang van zaken tijdens het onderzoek

In verband met de mogelijkheid dat uw kleding tijdens het onderzoek vuil wordt, kleedt u zich uit. Onderbroek en sokken mag u aanhouden. Het kan ook zijn dat u een jasje van het ziekenhuis krijgt.

De dunne darm is het gedeelte van de darm die tussen maag en dikke darm ligt. Om de dunne darm tijdens het onderzoek goed te kunnen zien op de foto, moet deze volledig gevuld zijn met bariumpap (contrastmiddel). Het is niet mogelijk om de dunne darm voldoende te vullen door het drinken van bariumpap. Dit omdat de bariumpap vrij langzaam en in kleine stapjes de maag passeert en dit te lang zou duren.

Daarom wordt voor het onderzoek op de röntgenafdeling een dun slangetje via uw mond of neus door de slokdarm en de maag opgeschoven. Via het slangetje kan het contrastmiddel (de bariumpap) worden ingebracht.

Het inbrengen van het slangetje kan even een vervelend gevoel geven. Als het slangetje eenmaal op zijn plaats ligt, hebben de meeste mensen er weinig last van. Tijdens het onderzoek zal de arts van tijd tot tijd de dunne darm ‘doorlichten’ om de passage van het contrast te volgen. Af en toe wordt een foto gemaakt. Als de gehele dunne darm in beeld is gebracht is het onderzoek klaar.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 1 tot 1½ uur.

Na het onderzoek

Naar huis/verpleegafdeling

Na het onderzoek kunt u even plaatsnemen in de wachtkamer, totdat de darmen weer wat tot rust zijn gekomen. Hierna kunt u weer naar huis. Als u bent opgenomen wordt u weer naar de afdeling gebracht. Na het onderzoek kunt u iets eten. Neemt u daarom van huis iets te eten mee.

Na het onderzoek wordt het afgeraden om zelfstandig naar huis te rijden.

Bij- en nawerkingen en adviezen voor thuis/ op de verpleegafdeling

U zult enige dagen nog wat witte ontlasting hebben door de bariumpap. De witte vloeistof gaat namelijk gewoon via de ontlasting mee. Om de witte vloeistof sneller uit uw darmen te verwijderen, hoeft u niets anders te doen dan extra te drinken na het onderzoek.

Sommige mensen hebben na het onderzoek door “indikken” van de bariumpap last van een trage stoelgang. Om dat te voorkomen kunt u het best goed drinken en eventueel een licht laxeermiddel gebruiken.

Problemen thuis

Heeft u na het onderzoek problemen, dan kunt u op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur bellen met de afdeling Radiologie.

De uitslag van het onderzoek

De behandelend arts bespreekt met u de uitslag van het onderzoek. Dit gebeurt meestal tijdens de eerstvolgende controle op de polikliniek. Is het onderzoek verricht tijdens uw opname, dan bespreekt de arts de uitslag met u tijdens de visite.

Heeft de huisarts het onderzoek aangevraagd, dan krijgt u via hem/ haar de uitslag. Uw huisarts ontvangt de uitslag binnen drie werkdagen na het onderzoek.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u deze tijdens het onderzoek stellen. Ook kunt u op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur bellen met de afdeling Radiologie. 

Telefoonnummers

Afdeling Radiologie Utrecht
088 250 6542

Afdeling Radiologie Zeist
088 250 9860

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].

Bijgewerkt op: 28 mei 2019

Code: RAD13