Röntgenonderzoek van de gewrichten
U heeft een afspraak gemaakt voor een röntgenonderzoek van de gewrichten, ook wel arthrogram genoemd. Dit onderzoek vindt plaats op de afdeling Radiologie van locatie Utrecht. In deze folder vindt u informatie over de gang van zaken rond het onderzoek. Het is belangrijk dat u zich realiseert dat de situatie voor u anders kan zijn dan beschreven is.
Wat is een röntgenonderzoek van de gewrichten?
Een röntgenonderzoek van de gewrichten wordt verricht bij gewrichtsklachten. Het doel van het onderzoek is het zichtbaar maken van de gewrichten (de gewrichtsholten met de daarin gelegen banden en kraakbeen) met behulp van röntgencontrastmiddel en eventueel lucht.
Voorbereidingen
Meenemen naar het ziekenhuis
Neem op de dag van het onderzoek uw identiteitsbewijs mee naar het ziekenhuis.
Overgevoeligheid
In zeldzame gevallen komt een overgevoeligheid voor röntgencontrastmiddelen voor. Bent u overgevoelig voor deze middelen of vermoedt u dit te zijn, meldt u dit dan voor het begin van het onderzoek aan de laborant.
Zwanger?
Röntgenstralen moeten met zorg worden toegepast. Bent u (mogelijk) zwanger, neemt u dan (minimaal 24 uur) voor het onderzoek telefonisch contact op met de afdeling Radiologie.
Verhinderd
Bent u verhinderd voor het onderzoek? Wilt u dit dan zo spoedig mogelijk (uiterlijk 24 uur vóór het onderzoek) melden aan de afdeling Radiologie van locatie Utrecht? Er kan dan iemand anders in uw plaats komen. Bovendien kunt u meteen een nieuwe afspraak maken.
Het onderzoek
Melden
Op het afgesproken tijdstip meldt u zich bij de balie van de afdeling Radiologie van locatie Utrecht. U neemt plaats in de gang, waar een laborant(e) u ophaalt.
Gang van zaken tijdens het onderzoek
De laborant verzoekt u om het te onderzoeken lichaamsdeel te ontbloten. Vervolgens gaat u op de onderzoekstafel liggen. De radioloog spuit door middel van een naald wat contrastvloeistof en eventueel wat lucht in het gewricht. Na het inspuiten van de contrastvloeistof maakt de radioloog enkele foto’s. Nadat de foto’s gemaakt zijn, is het onderzoek klaar.
Het onderzoek kan pijnlijk zijn.
Duur van het onderzoek
Het onderzoek duurt ongeveer een kwartier.
Na het onderzoek
Naar huis/verpleegafdeling
U kunt direct na het onderzoek weer naar huis of als u opgenomen bent terug naar de verpleegafdeling.
Na het onderzoek mag u niet zelfstandig naar huis rijden. Regelt u daarom vooraf een taxi of iemand die u naar huis brengt.
Nazorg
Ontzie de eerste 12 uur het onderzochte lichaamsdeel, zodat het lichaam het contrastmiddel uit de gewrichtsholte kan opnemen.
Uitslag
De behandelend arts bespreekt met u de uitslag van het onderzoek. Dit gebeurt meestal tijdens uw eerstvolgende bezoek aan de polikliniek. Is het onderzoek tijdens een opname verricht, dan bespreekt de arts de uitslag waarschijnlijk met u tijdens de visite.
Heeft de huisarts het onderzoek aangevraagd, dan krijgt u de uitslag via hem/haar. Uw huisarts ontvangt de uitslag binnen drie werkdagen na het onderzoek.
Vragen
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u deze tijdens het onderzoek stellen. Ook kunt u op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur bellen met de afdeling Radiologie.
Telefoonnummers
Afdeling Radiologie Utrecht
088 250 6542
Opmerkingen over de tekst
Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].
Bijgewerkt op: 30 april 2021
Code: RAD33