Röntgenonderzoek van de slokdarm (slikvideo)

U heeft een afspraak gemaakt voor een röntgenonderzoek van de slokdarm. Dit onderzoek vindt plaats op de afdeling Radiologie van locatie Zeist. In deze folder vindt u informatie over de gang van zaken rond het onderzoek. Het is belangrijk dat u zich realiseert dat de situatie voor u anders kan zijn dan beschreven is.

Wat is een röntgenonderzoek van de slokdarm?

Een röntgenonderzoek van de slokdarm wordt ook wel een slikvideo genoemd. Bij dit onderzoek wordt uw slokdarm door middel van röntgenstraling en met behulp van contrastmiddel in beeld gebracht.

Voorbereidingen

Voorbereidingen thuis

  • Nuchter. U mag twee uur voor het onderzoek niet meer eten, drinken en roken. 
  • In verwachting. Röntgenstralen moeten met zorg worden toegepast. Bent u (mogelijk) zwanger? Neem dan (minimaal 24 uur) voor het onderzoek telefonisch contact op met de afdeling Radiologie. 
  • Sieraden. Wij vragen u tijdens het onderzoek geen spelden in uw haar te dragen en oorbellen en kettingen van tevoren af te doen.

Meenemen naar het ziekenhuis

Neem op de dag van het onderzoek uw identiteitsbewijs mee naar het ziekenhuis.

Verhinderd

Bent u verhinderd voor het onderzoek? Wilt u dit dan zo spoedig mogelijk (uiterlijk 24 uur vóór het onderzoek) melden aan de afdeling Radiologie? Er kan dan iemand anders in uw plaats komen. Bovendien kunt u meteen een nieuwe afspraak maken.

Het onderzoek

Melden

Op de afgesproken tijd meldt u zich op de afdeling Radiologie van locatie Zeist.

Gang van zaken tijdens het onderzoek

De laborant brengt u naar een kleedkamer waar u het bovenlichaam ontbloot. U mag uw broek en sokken aanhouden. Vervolgens gaat u voor het röntgenapparaat staan. De radioloog/laborant vraagt u om een aantal keer een slok pap uit een beker in de mond te nemen. U mag de pap pas doorslikken als de radioloog/laborant het zegt. Terwijl u de pap doorslikt, maakt de laborant video-opnamen van uw slokdarm. De radioloog/ laborant vraagt u een paar keer om van houding te veranderen. De foto’s worden in staande en soms ook in liggende houding gemaakt. 

Het onderzoek is pijnloos.

Duur van het onderzoek

De totale duur van het onderzoek bedraagt ongeveer tien minuten.

Na het onderzoek

Naar huis

U kunt direct na het onderzoek naar huis.

Bij- en nawerkingen en adviezen voor thuis

Van de gebruikte bariumpap kan uw ontlasting tijdelijk lichter van kleur worden. Sommige mensen hebben na het onderzoek door het ‘indikken’ van de barium last van een trage stoelgang. Om dat te voorkomen kunt u het beste goed drinken en eventueel in overleg met uw behandelaar een licht laxeermiddel gebruiken.

Problemen thuis

Doen zich na het onderzoek als gevolg van het onderzoek problemen voor? Neem dan op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur contact op met de afdeling Radiologie. De telefoonnummers vindt u onder het kopje 'Telefoonnummers'. Buiten kantoortijden en in het weekend kunt u contact opnemen met uw huisarts of huisartsenpost.

Uitslag

De behandelend arts bespreekt met u de uitslag van het onderzoek. Dit gebeurt meestal tijdens uw eerstvolgende bezoek aan de polikliniek. Is het onderzoek tijdens een opname verricht, dan bespreekt de arts de uitslag waarschijnlijk met u tijdens de visite. Heeft de huisarts het onderzoek aangevraagd, dan krijgt u de uitslag via hem/haar. Uw huisarts ontvangt de uitslag binnen twee werkdagen na het onderzoek.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u deze voor of na het onderzoek stellen. Ook kunt u op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur bellen met de afdeling Radiologie. Ook tijdens het onderzoek zullen de laborant en/of de radioloog uw eventuele vragen graag beantwoorden. 

Telefoonnummers

Afdeling Radiologie Utrecht
088 250 6542

Afdeling Radiologie Zeist
088 250 9860

Spoedeisende hulp Utrecht
088 250 6211

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].

Bijgewerkt op: 30 april 2021

Code: RAD39