Röntgenonderzoek van de urinebuis / plasbuis

U heeft een afspraak gemaakt voor een röntgenonderzoek van de urinebuis (plasbuis). Dit onderzoek wordt ook wel urethrografie genoemd. In deze folder vindt u informatie over de gang van zaken rond het onderzoek.

Wat is een röntgenonderzoek van de urinebuis?

Bij dit onderzoek worden röntgenfoto’s van de urinebuis gemaakt met behulp van een contrastmiddel. Het onderzoek is bedoeld om eventuele vernauwingen in de urinebuis vast te stellen.

Zijn er risico's?

Bij dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van röntgenstraling. Door de moderne technieken die in ons ziekenhuis worden toegepast, is het risico van röntgenstraling minimaal.

Voorbereidingen

Voorbereidingen thuis

Kies voor kleding die u gemakkelijk kunt aan- en uittrekken.

Meenemen naar het ziekenhuis

Neem op de dag van het onderzoek uw identiteitsbewijs mee naar het ziekenhuis.

Verhinderd

Bent u verhinderd voor het onderzoek? Wilt u dit dan zo spoedig mogelijk (uiterlijk 24 uur vóór het onderzoek) melden aan de afdeling Radiologie van de desbetreffende locatie? Er kan dan iemand anders in uw plaats komen. Bovendien kunt u meteen een nieuwe afspraak maken.

Het onderzoek

Melden

Op het afgesproken tijdstip meldt u zich bij de receptie van de afdeling Radiologie. U neemt plaats in de wachtruimte. Een laborant haalt u op en wijst u een kleedkamer. Daar ontbloot u uw onderlichaam. Een eventuele begeleider kan u desgewenst helpen. Uw begeleider kan tijdens het onderzoek niet aanwezig zijn in de onderzoeksruimte.

Gang van zaken tijdens het onderzoek

De laborant haalt u op uit de kleedkamer en brengt u naar de onderzoeksruimte. U neemt plaats op de onderzoekstafel. De radioloog verricht het onderzoek. De radioloog maakt de penis schoon met een desinfecterende vloeistof en plaats een dun slangetje (katheter) in de urinebuis. Met een ballonnetje sluit de radioloog de urinebuis voorzichtig af. Dit kan een onaangenaam gevoel geven. Hierna spuit de radioloog via de katheter een contrastvloeistof in. Deze vloeistof zorgt ervoor dat de urinebuis duidelijk zichtbaar wordt op de foto’s. Na het maken van de foto’s wordt de katheter verwijderd.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Na het onderzoek

Naar huis

U kunt na het onderzoek meteen naar huis.

Bij- en nawerkingen

Door het inbrengen van het slangetje (katheter) kan na afloop van het onderzoek de plasbuis geïrriteerd zijn. Dit kan tijdens het plassen een branderig gevoel geven. 

Er kan bloed uit de penis komen. U hoeft zich hier geen zorgen over te maken. Duurt het bloeden langer dan 2 dagen? Neem dan contact op met de polikliniek Urologie.

Adviezen

Het is belangrijk na het onderzoek een dag extra veel te drinken om de blaas en urinebuis goed door te spoelen. Dit verkleint de kans op een blaasontsteking.

Complicaties

Door het inbrengen van het slangetje in de urinebuis kan soms een blaasontsteking optreden.

Uitslag

De behandelend arts bespreekt met u de uitslag van het onderzoek. Dit gebeurt meestal tijdens uw eerstvolgende bezoek aan de polikliniek. Is het onderzoek tijdens een opname verricht, dan bespreekt de arts de uitslag waarschijnlijk met u tijdens de visite.

Heeft de huisarts het onderzoek aangevraagd, dan krijgt u de uitslag via hem/haar. Uw huisarts ontvangt de uitslag binnen drie werkdagen na het onderzoek.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u deze tijdens het onderzoek stellen. Ook kunt u op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur bellen met de afdeling Radiologie.

Telefoonnummers

Afdeling Radiologie Utrecht
088 250 6542

Afdeling Radiologie Zeist
088 250 9860

Polikliniek Urologie
088 250 6327

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].

Bijgewerkt op: 4 mei 2021

Code: RAD57