Sacro-iliacale blokkade

U heeft een afspraak op de afdeling Pijnbehandeling van het Diakonessenhuis voor een sacro-iliacale blokkade. Deze behandeling vindt plaats op locatie Zeist. In deze folder vindt u informatie over de gang van zaken rond de behandeling. Uw behandelend arts heeft enkele zaken al met u besproken. Het is goed om u te realiseren dat uw situatie anders kan zijn dan hier is beschreven.

Wat is een sacro-iliacale blokkade?

Een sacro-iliacale blokkade is een behandeling waarbij een ontstekingsremmend medicijn wordt ingespoten ter hoogte van het sacro-iliacale (SI) gewricht. Doel hiervan is vermindering van de pijn in dit gebied door de pijn als het ware te blokkeren.

Het SI-gewricht

Het SI-gewricht zit laag in de rug tussen het heiligbeen en het bekken. De behandeling van het SI-gewricht wordt toegepast bij lage rugklachten, soms met uitstralende pijn naar de flank, de bil, de lies of het bovenbeen.

Voorbereidingen

Belangrijk om te melden

Neem voor de behandeling contact op met de afdeling Pijnbehandeling als één van onderstaande zaken op u van toepassing is en u dit nog niet besproken heeft met de pijnspecialist. Deze informatie kan belangrijk zijn voor uw behandeling.

  • Gebruik van bloedverdunnende medicijnen. De pijnspecialist bespreekt met u of en hoelang van tevoren u moet stoppen met de medicijnen.
  • Een (mogelijke) zwangerschap.
  • Suikerziekte.
  • Allergie of overgevoeligheid voor jodiumhoudende contrastmiddelen, jodium, medicijnen en/of pleisters.

Afspraken maken of afzeggen

Voor het maken of afzeggen van afspraken kunt u op werkdagen tussen 8.00 en 17.00 uur contact opnemen met de afdeling Pijnbehandeling. De contactgegevens vindt u onder het kopje 'Telefoonnummers'.

De behandeling

Melden

U kunt zich melden bij de receptie van de afdeling Pijnbehandeling in het Diakonessenhuis locatie Zeist,. Zorg dat u op tijd aanwezig bent. U kunt plaatsnemen in de wachtruimte. Als u aan de beurt bent, haalt de gastheer/vrouw van de afdeling Pijnbehandeling u op en brengt u naar de behandelkamer.

Houd rekening met een verblijf in het ziekenhuis van ongeveer twee uur. In de wachtkamer van de afdeling Pijnbehandeling kunt u gebruik maken van koffie en thee. Uw eventuele begeleider kan daarnaast ook gebruik maken van het restaurant op de begane grond.

Gang van zaken tijdens de behandeling

U gaat op uw buik op een smalle tafel liggen. De huid wordt ontsmet op de plaats waar u de injectie krijgt en verdoofd. Onder röntgendoorlichting plaatst de pijnspecialist een naald. Ter controle van de positie van de naald kan contrastvloeistof ingespoten worden. Vervolgens spuit de specialist een verdovingsmiddel en een ontstekingsremmend medicijn in. Wordt u aan twee zijden van het bekken behandeld (er zijn twee gewrichten tussen het bekken en het heiligbeen), dan krijgt u twee injecties.

De behandeling duurt ongeveer tien minuten. Na de behandeling gaat u naar de verkoeverkamer van de afdeling Pijnbehandeling om bij te komen. Na enige tijd bespreekt de pijnspecialist met u wanneer u voor controle terug moet komen op de polikliniek.

Complicaties / bijwerkingen

De volgende complicaties of bijwerkingen kunnen na een lokaal infiltraat optreden:

  • Een doof gevoel in uw benen. Dit verdwijnt na enige uren als de verdoving is uitgewerkt.
  • Bij vrouwen kunnen opvliegers optreden en kan de menstruatie korte tijd verstoord worden.
  • Als er een bloedvaatje is geraakt bij het prikken, kan een bloeduitstorting (blauwe plek) ontstaan. De blauwe plek trekt vanzelf weg maar kan pijn veroorzaken.
  • Bij suikerpatiënten kunnen de bloedsuikerwaarden variëren.

Na de ingreep

Naar huis

Na de behandeling mag u dezelfde dag niet zelfstandig aan het verkeer deelnemen. Het is verstandig om vooraf iemand te vragen u naar huis te brengen. Vanuit het ziekenhuis kunt u eventueel een taxi bellen.

Weer thuis

Er kan napijn optreden ten gevolge van de injectie. Deze pijn kan enkele dagen tot weken aanhouden. U kunt hiervoor eventueel een pijnstiller innemen (bijvoorbeeld Paracetamol volgens bijsluiter). Op de prikplaats wordt een pleister geplakt. Deze mag u ’s avonds of de volgende dag verwijderen. U kunt dan ook weer douchen en baden. Pas na zes weken tot twee maanden kan het resultaat van de behandeling worden beoordeeld. Het is echter goed mogelijk dat u al eerder een gunstig effect bemerkt. In een aantal gevallen moet de behandeling herhaald worden.

Let op

De anticonceptiepil is tot de eerstvolgende menstruatie niet betrouwbaar.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neem dan contact op met de assistente van de afdeling Pijnbehandeling, bereikbaar op werkdagen van 9.30 tot 11.30 uur via telefoonnummer 088 250 9494.

Telefoonnummers

Polikliniek Pijnbehandeling Zeist
088 250 9122 - bereikbaar tussen 08.00 en 17.00 uur / 088 250 9148 noodnummer morfinepomp.

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].

Bijgewerkt op: 17 april 2019

Code: P29