Samen beslissen

Als u naar het ziekenhuis gaat, wilt u de beste behandeling. Vaak zijn er meerdere mogelijkheden voor uw situatie. Wij vinden het belangrijk dat u vast nadenkt over wat u belangrijk vindt. Zodat we samen met u kunnen beslissen over uw behandeling. In deze folder vindt u informatie over samen beslissen en de vragen die hierbij kunnen helpen. We hopen dat deze informatie u helpt om goed voorbereid te zijn op uw bezoek aan het ziekenhuis.

Wat is samen beslissen?

In ons ziekenhuis vinden we het belangrijk om samen met u te beslissen over uw behandeling.  We willen graag weten wat u denkt en wat u belangrijk vindt in uw situatie. Samen beslissen houdt het volgende in:

Uw mening telt
We horen graag wat u denkt en wilt.

Stel vragen
Als u iets niet begrijpt, vraag het gerust. We zijn er om u te helpen en te zorgen dat u begrijpt wat er gebeurt.

We geven informatie
We vertellen u wat er aan de hand is, wat de verschillende behandelmogelijkheden zijn en wat de risico's zijn.

Beslissingen nemen
Samen bepalen we wat het beste voor u is. Soms kan dit betekenen dat we niet of niet direct behandelen. We zullen altijd met u praten over alle mogelijke opties, inclusief de mogelijkheid om niet te behandelen. Het is belangrijk dat u zich prettig voelt bij de beslissingen die we samen nemen.

Bedenk welke vragen u wilt stellen

Welk onderzoek of welke behandeling past het beste bij u? Het is belangrijk om dat samen met uw arts op een rijtje te zetten. Vragen die daarbij kunnen helpen:

  1. Wat zijn mijn mogelijkheden?
  2. Wat zijn de voordelen en nadelen van elke optie?
  3. Wat betekent dat voor mij?

Toestemming geven

Voor uw behandeling is uw toestemming nodig.

Om toestemming te kunnen geven, is het belangrijk dat u goed geïnformeerd bent. Die informatie krijgt u van uw zorgverlener in een gesprek en/of via een folder. 

Uw mening en voorkeuren zijn belangrijk. U beslist zelf of u met de behandeling instemt. Uw zorgverlener zal uitdrukkelijk of minder uitdrukkelijk om uw toestemming vragen. Dit hangt af van hoe ingrijpend een behandeling is. Hoe meer risico een behandeling met zich meebrengt, hoe uitdrukkelijker we u om toestemming vragen.

Het geven van toestemming nadat u goed geïnformeerd bent, noemen we informed consent. Of in het Nederlands: geïnformeerde besluitvorming.

Schriftelijke toestemming

Bij belangrijke besluiten of ingrijpende behandelingen noteert uw zorgverlener uw toestemming in uw patiëntendossier. Dit zorgt ervoor dat we dit altijd terug kunnen vinden.

Meer informatie

Bekijk ook de video over Samen beslissen

Vragen

Als u vragen heeft, stel ze gerust aan uw zorgverleners. Zij zijn er om u te helpen.

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].

Bijgewerkt op: 19 december 2023

Code: DIAK20