Scintigrafie van de mamma (borst)

U heeft een afspraak gemaakt voor een scintigrafie van de mamma (borst). Dit onderzoek vindt plaats op de afdeling Nucleaire geneeskunde van het Diakonessenhuis, locatie Utrecht. In deze folder vindt u informatie over de gang van zaken rond het onderzoek. Het is belangrijk dat u zich realiseert dat de situatie voor u anders kan zijn dan beschreven is.

Doel van het onderzoek

Het doel van dit onderzoek is om een afwijking in de mamma (borst) en in lymfeklieren in de oksel zichtbaar te maken met behulp van de radioactieve stof 99mTc-myoview.

Voorbereidingen

Voorbereidingen

Er zijn geen voorbereidingen voor dit onderzoek.

Meenemen naar het ziekenhuis

Neem op de dag van het onderzoek uw identiteitsbewijs mee naar het ziekenhuis.

Het onderzoek

U krijgt een injectie in een ader van uw arm met de radioactieve stof 99mTc-myoview. Deze stof moet vijftien minuten inwerken. Voor het onderzoek moet u uw bovenkleding uit doen. Vervolgens  gaat u op uw rug op een onderzoekstafel liggen. Met een grote camera (gammacamera) worden nu drie foto’s gemaakt van de borsten en oksels. Iedere foto duurt tien minuten. 

Voor de volgende twee foto’s gaat u op een speciaal kussen op uw buik liggen. Op deze manier kunnen er foto’s van de zijkant van de borst worden gemaakt.

Het onderzoek in z’n geheel duurt ongeveer een uur en een kwartier.

afbeelding onderzoekstafel met gammacamera

De onderzoekstafel met gammacamera

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u te horen van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.

Aandachtspunten

Zwanger?

Bestaat de mogelijkheid dat u zwanger bent op het moment van onderzoek of geeft u borstvoeding? Meld dit dan vóór het onderzoek aan de afdeling Nucleaire geneeskunde.

Bij verhindering

De radioactieve stof die voor dit onderzoek nodig is, wordt speciaal voor u besteld. Wij verzoeken u dan ook wanneer u verhinderd bent, dit zo spoedig mogelijk (uiterlijk 48 uur voor het onderzoek) door te geven aan de afdeling Nucleaire geneeskunde.

Kinderen

Het is aan te raden om geen kleine kinderen mee te nemen als u voor onderzoek komt op de afdeling Nucleaire geneeskunde. In de wachtkamer zitten namelijk mensen die zijn ingespoten met een radioactieve stof. Het is voor kinderen beter om geen straling te ontvangen als dat niet nodig is.

Vragen

Als u nog vragen heeft, kunt u contact opnemen met de afdeling Nucleaire geneeskunde, telefoonnummer 088 250 6263. De afdeling is op werkdagen bereikbaar van 8.30 uur tot 16.30 uur.

Telefoonnummers

Polikliniek Nucleaire geneeskunde Utrecht
088 250 6263

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].

Bijgewerkt op: 25 augustus 2018

Code: NG05