Scintigrafie van de speekselklieren

U heeft een afspraak gemaakt voor een scintigrafie van de speekselklieren. Dit onderzoek vindt plaats op de afdeling Nucleaire geneeskunde van het Diakonessenhuis, locatie Utrecht. In deze folder vindt u informatie over de gang van zaken rond het onderzoek. Het is belangrijk dat u zich realiseert dat de situatie voor u anders kan zijn dan beschreven is.

Doel van het onderzoek

Een speekselklierscintigram is een onderzoek waarbij met behulp van een radioactieve stof informatie wordt verkregen over de werking van de speekselklieren.

Voorbereidingen

Eten en drinken

Twee uur voorafgaand aan het onderzoek mag u niets meer eten of drinken.

Eerder onderzoek met contrastvloeistof

Het is belangrijk dat u tenminste een week voor dit onderzoek geen ander onderzoek op de afdeling Radiologie heeft ondergaan, waarbij contrastvloeistof is gebruikt.

Meenemen naar het ziekenhuis

Neem op de dag van het onderzoek uw identiteitsbewijs mee naar het ziekenhuis.

Het onderzoek

U gaat op een onderzoekstafel liggen. Een camera (gammacamera) wordt boven uw hoofd geplaatst. Vervolgens krijgt u een injectie met een radioactieve stof in een ader van uw arm. Tegelijkertijd worden er foto’s gemaakt. Deze foto’s duren 20 minuten. Vijftien minuten na de injectie krijgt u wat citroensap in de mond, terwijl het maken van de foto’s doorgaat. Houd het citroensap even in de mond en slik het daarna door.

Er zijn geen bijwerkingen.

Uptake bepaling van de schildklier- gammacamera

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u te horen van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.

Aandachtspunten

Zwanger?

Bestaat de mogelijkheid dat u zwanger bent op het moment van onderzoek of geeft u borstvoeding? Meld dit dan vóór het onderzoek aan de afdeling Nucleaire geneeskunde.

Bij verhindering

De radioactieve stof die voor dit onderzoek nodig is, wordt speciaal voor u besteld. Wij verzoeken u dan ook, wanneer u verhinderd bent om dit zo spoedig mogelijk (uiterlijk 48 uur voor het onderzoek) door te geven aan de afdeling Nucleaire geneeskunde.

Kinderen

Het is aan te raden om geen kleine kinderen mee te nemen als u voor onderzoek komt op de afdeling Nucleaire geneeskunde. In de wachtkamer zitten namelijk mensen die zijn ingespoten met een radioactieve stof. Het is voor kinderen beter om geen straling te ontvangen als dat niet nodig is.

Vragen

Als u nog vragen heeft, kunt u contact opnemen met de afdeling Nucleaire geneeskunde. De afdeling is op werkdagen bereikbaar van 8.30 uur tot 16.30 uur. 

Telefoonnummers

Polikliniek Nucleaire geneeskunde Utrecht
088 250 6263
 

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].

Bijgewerkt op: 28 augustus 2018

Code: NG18