Slikonderzoek (FEES-onderzoek)

U heeft een afspraak voor een slikonderzoek (FEES-onderzoek). Dit onderzoek vindt plaats op de polikliniek KNO. In deze folder vindt u informatie over de gang van zaken rond het onderzoek.

Wat is een FEES-onderzoek?

FEES betekent Flexibele Endoscopische Evaluatie van het Slikken. Dit onderzoek wordt verricht bij slikklachten zoals moeizaam slikken, regelmatig verslikken en andere ongebruikelijke verschijnselen tijdens het slikken. De arts voert dit onderzoek samen met een logopedist uit. Tijdens het onderzoek bekijken zij hoe u speeksel en voeding doorslikt en of dit veilig verloopt.

Voorbereidingen

Meenemen naar het ziekenhuis

Neem op de dag van het onderzoek de volgende zaken mee naar het ziekenhuis:

  • een geldig legitimatiebewijs;
  • uw verzekeringsgegevens;
  • indien van toepassing: een actueel overzicht van de medicijnen die u gebruikt.

Verhinderd

Bent u verhinderd? Meld dit dan zo spoedig mogelijk aan de polikliniek KNO. Er kan dan een andere patiënt in uw plaats komen en bovendien kunnen we direct een nieuwe afspraak met u inplannen. De contactgegevens vindt u onder het kopje ‘Telefoonnummers’.

Het onderzoek

Melden

Op de afgesproken tijd meldt u zich op de polikliniek KNO van het Diakonessenhuis in Utrecht (route 270).

Gang van zaken tijdens het onderzoek

Het FEES-onderzoek wordt in principe verricht door een arts en een logopedist. Via het neusgat wordt een dun slangetje (flexibele scoop) met een kleine camera richting de keel ingebracht. Dit kan een prikkelend, onaangenaam, gevoel geven maar is over het algemeen niet pijnlijk. Het slangetje blijft tijdens het onderzoek in uw neus zitten.

Bij het bekijken van de stembanden wordt u gevraagd om ‘ie’ te zeggen. Daarna krijgt u wat water, yoghurt of appelmoes en brood. Om het eten en drinken in uw keel goed zichtbaar te maken wordt dit soms blauw gekleurd met een onschadelijke kleurstof. Via de camera kunnen de arts en logopedist uw keel en de bovenkant van het strottenhoofd op een beeldscherm zien. Zo kunnen zij beoordelen hoe u uw eten en drinken doorslikt.

Aan het einde van het onderzoek wordt de gevoeligheid van de keel getest met het slangetje (de optiek). Hierna worden de bevindingen en verdere gang van zaken door de onderzoekers met u besproken.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek zelf duurt een kwartier. Inclusief voor- en nagesprek duurt uw bezoek aan de polikliniek ongeveer een half uur.

Risico’s en mogelijke complicaties

In zeldzame gevallen kan een bloedneus ontstaan.

Na het onderzoek

Naar huis

U kunt na het onderzoek direct naar huis. U zult doorgaans geen klachten ondervinden na het onderzoek.

Problemen thuis

Mochten zich in de dagen na het onderzoek toch problemen voordoen, dan kunt u contact opnemen met polikliniek KNO.

Vragen

Met vragen over het onderzoek kunt u terecht bij de polikliniek KNO of de afdeling Logopedie.

Telefoonnummers

Polikliniek KNO Utrecht/ Zeist
088 250 5026

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].

Bijgewerkt op: 17 augustus 2020

Code: KNO49