SSEP-onderzoek

U heeft een afspraak gemaakt voor een SSEP-onderzoek. Dit onderzoek vindt plaats op de afdeling Klinische neurofysiologie. In deze folder vindt u informatie over de gang van zaken rond het onderzoek.

Wat is een SSEP-onderzoek?

SSEP, of ook wel SEP geschreven, staat voor (Somato) Sensory Evoked Potential. Met dit onderzoek wordt de werking van de sensibele zenuwbanen in het lichaam getest. De zenuwbanen van de armen en/of benen worden in het onderzoek bekeken. De zenuwgeleiding van de benen en/of de armen naar de hersenen en wordt hierbij opgemeten en geregistreerd.

Voorbereidingen

Voorbereidingen thuis

In verband met het aanbrengen van elektroden (dopjes) op de hoofdhuid, wordt u verzocht de dag voor het onderzoek uw haren te wassen. Gebruik geen haarlak, gel of vet in het haar. 

Meenemen naar het ziekenhuis

Neem op de dag van het onderzoek uw identiteitsbewijs mee naar het ziekenhuis.

Verhinderd

Bent u verhinderd? Wilt u dit dan uiterlijk 24 uur van tevoren melden bij de afdeling Klinische neurofysiologie? Er kan dan iemand anders in uw plaats komen. Bovendien kunt u gelijk een nieuwe afspraak maken.

Het onderzoek

Melden

Op de afgesproken datum en tijd meldt u zich bij de balie van de afdeling Klinische neurofysiologie.

Mobiele telefoon op stil
U wordt verzocht uw mobiele telefoon op stil te zetten zodat deze het onderzoek niet kan verstoren.

Gang van zaken tijdens het onderzoek

Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoeksbank. Een laborant(e) van de afdeling klinische neurofysiologie voert het onderzoek uit. Eerst tekent de laborant de plaats van de elektroden op uw hoofd. Vervolgens krijgt u gel op uw hoofdhuid om deze te reinigen en daarna worden enkele elektroden met een vette pasta op uw hoofd bevestigd. Als uw armzenuwen worden doorgemeten, worden er elektroden bij het sleutelbeen en in de nek bevestigd. Als uw beenzenuwen worden doorgemeten, worden er elektroden in de knieholte en op de rug bevestigd.

Vervolgens wordt gedurende enkele minuten een serie zwakke stroomstootjes gegeven op een zenuw ter hoogte van uw enkel en/of uw pols. Dit gebeurt met een stimulator die bestaat uit een houdertje met twee kleine sponsjes. Dit gebeurt zowel aan de rechter- als aan de linkerkant. U voelt daarbij kleine schokjes in uw voeten en handen. Soms wordt het onderzoek uitgevoerd aan uw bovenbeen, met stroomstootjes aan de binnen- en buitenzijde van uw been. Het is belangrijk dat u zo ontspannen en stil mogelijk ligt.

Het onderzoek is niet pijnlijk, maar de stroomstootjes kunnen een vervelend gevoel geven (vergelijkbaar met een statisch schokje van bijvoorbeeld de autodeur).

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer één uur tot vijf kwartier. 

Na het onderzoek

Verwijderen pasta en naar huis

De vette pasta die tijdens het onderzoek in uw haar is aangebracht, wordt met een vochtig watje zoveel mogelijk verwijderd door de laborant(e). De rest kunt u thuis met shampoo uitwassen. Na afloop van het onderzoek kunt u, als u poliklinisch bent gekomen, direct naar huis.

Uitslag van het onderzoek

Uw behandelend arts bespreekt met u de uitslag van het onderzoek op de polikliniek.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u deze tijdens het onderzoek stellen. Ook kunt u op werkdagen tussen 8.30 en 16.30 uur bellen met de afdeling Klinische neurofysiologie. 

Telefoonnummers

Polikliniek Klinische neurofysiologie
088 250 6415

Polikliniek Neurologie
088 250 5303

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].

Bijgewerkt op: 11 februari 2022

Code: KNF07