Steunkousen
Uw dermatoloog heeft u steunkousen geadviseerd en u heeft een afspraak bij de bandagist voor het aanmeten van de steunkousen. In deze folder vindt u informatie over dit spreekuur.
Het steunkousenspreekuur
Een steunkous dient om de hoeveelheid vocht in het onderbeen te verminderen en het bloed in het onderbeen sneller te doen stromen. De dermatoloog schrijft de steunkous voor als nabehandeling van een trombosebeen of een open been of bij patiënten die veel vocht vasthouden in de benen.
Voor het aanmeten van de steunkous kunt u terecht bij het steunkousenspreekuur van de bandagist. Dit spreekuur vindt op locaties Utrecht en Zeist plaats op woensdag.
Gang van zaken tijdens het spreekuur
De bandagist zal bij u de steunkousen aanmeten volgens de aanwijzingen van de dermatoloog. Deze schrijft precies voor hoe sterk en hoe lang de kous moet zijn. De kous wordt aangemeten op het blote been. Als u zwachtels draagt, zal de bandagist uw been na afloop weer zwachtelen. Tot slot maakt de bandagist met u een afspraak om de steunkous te komen passen. Het aanmeten van de steunkous duurt ongeveer 15 minuten.
Onderhoud van de steunkous
Was de steunkousen regelmatig in een lauwwarm sopje met een vloeibaar wasmiddel. Spoel de kousen goed uit, zodat alle zeepresten eruit zijn. Rol de kousen droog in een handdoek en laat ze verder opdrogen. Leg de kousen niet bij de kachel, op de verwarming of in de zon. Warmte, lichtstralen en zalf tasten het rubber in de kousen aan. Vermijd daarom ook het gebruik van vet, olie en zalf op de benen voordat u de kousen aandoet. Lees altijd de bijgesloten informatie van de fabrikant.
Aantrekken van de steunkous
Het aantrekken van de steunkous kan lastig zijn. U kunt dit op de volgende manieren makkelijker maken:
- Trek de kous aan net voordat u ’s morgens opstaat.
- Trek een pantykousje onder de kous aan.
- Gebruik een aantreksok van glad materiaal over de voet. Gebruik deze voor kousen met gesloten en open teen.
- Gebruik rubberen handschoenen om meer grip te krijgen op de kous.
- Trekt u de kousen meteen na het douchen aan? Een heel klein beetje talkpoeder op uw benen zorgt dat de huid droog is en het aantrekken makkelijker gaat.
Vergoeding
Diverse zorgverzekeraars vergoeden een groot deel van de kosten van steunkousen. De bandagist kan u hier meer over vertellen. Ook de betaling van de kousen regelt u met de bandagist. De bandagist die in ons ziekenhuis werkt, is in dienst van de firma Livit. Uit praktische overwegingen en omdat wij goede ervaringen met deze firma hebben, verwijzen wij u automatisch naar deze bandagist door. Het staat u natuurlijk vrij om te kiezen voor een andere bandagist.
Vragen
U kunt met uw vragen over aflevering van kousen, betaling en overige vragen terecht bij de firma Livit:
Firma Livit Orthopedie
Franciscusdreef 38a
3565 AC Utrecht
T 088 245 20 00
E [email protected]
Opmerkingen over de tekst
Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].
Bijgewerkt op: 20 april 2021
Code: DERM22