Sweetprocedure (RF-behandeling bij aangezichtspijn)

U heeft een afspraak op de afdeling Pijnbehandeling van het Diakonessenhuis voor een zenuwblokkade van de zenuwknoop van de aangezichtszenuw. Voor deze behandeling verblijft u een nacht in het Diakonessenhuis, locatie Zeist. Uw behandelend arts heeft enkele zaken al met u besproken. In deze folder kunt u de informatie nog eens rustig nalezen en er wordt op diverse zaken dieper ingegaan.

Wat is een sweetprocedure?

Aangezichtspijn, ook trigeminusneuralgie genoemd, is een vorm van pijn in het gezicht. Een van de behandelingsmogelijkheden is een blokkade van de zenuwknoop van de aangezichtszenuw. Dit gebeurt door verhitting op de plaats van de zenuwknoop. Hierdoor kan de pijn meestal verminderen of verdwijnen. De behandeling is genoemd naar de ontdekker, dr. Sweet.

Voorbereidingen

Belangrijk om te melden

Neem voor de behandeling contact op met de afdeling Pijnbehandeling als één van onderstaande zaken op u van toepassing is en u dit nog niet besproken heeft met de pijnspecialist. Deze informatie kan belangrijk zijn voor uw behandeling.

  • Gebruik van bloedverdunnende medicijnen. De pijnspecialist zal met u bespreken of en hoelang van tevoren u moet stoppen met de medicijnen.
  • Een (mogelijke) zwangerschap. Tijdens de behandeling wordt gebruik gemaakt van röntgenstralen. Deze zijn mogelijk schadelijk voor het ongeboren kind.
  • Allergie of overgevoeligheid voor jodiumhoudende contrastmiddelen, jodium, medicijnen of pleister.

Intakegesprek

Voorafgaand aan de ingreep hebt u een gesprek met een intakeverpleegkundige. Zij neemt een vragenlijst over uw gezondheid met u door en informeert u over de voorbereidingen op de ingreep. Zij vertelt u ook wat er op de dag van de ingreep en de dagen erna gaat gebeuren. Als u al bent opgenomen in het Diakonessenhuis, dan is een gesprek met de intakeverpleegkundige niet nodig.

Koorts

Als u op de dag van behandeling koorts heeft, kan de behandeling op dat moment niet doorgaan. Neem in dat geval tussen 8.00 en 17.00 uur contact op met de afdeling Pijnbehandeling via telefoonnummer 088 250 9122.

Nuchter zijn

U moet nuchter zijn voor de ingreep. Houdt u zich daarom aan onderstaand schema:

  • Tot zes uur voor de ingreep mag u eten.
  • Tot twee uur voor de ingreep mag u heldere vloeistoffen/ doorzichtige dranken als water, appelsap, bouillon, zwarte thee en koffie (zonder melk) drinken. Melk, melkproducten en producten met vezels zoals sinaasappelsap mag u niet meer drinken.

Afspraken en verhindering

Voor het maken of afzeggen van afspraken kunt u op werkdagen tussen 8.00 en 17.00 uur terecht op telefoonnummer 088 250 9122.

Gang van zaken

Melden

U kunt zich melden bij de receptie van de verpleegafdeling waar u wordt opgenomen. Zorg dat u op tijd aanwezig bent. Op de verpleegafdeling kunt u makkelijk zittende kleding (zoals een pyjama) aantrekken. Als u aan de beurt bent, brengt de verpleegkundige u in een bed naar de afdeling Pijnbehandeling.

De behandeling

Tijdens de behandeling ligt u op uw rug. U krijgt een infuus in de arm voor het toedienen van de sedatie. De pijnspecialist plaatst met behulp van röntgendoorlichting een speciale naald via de wang bij de kern van de aangezichtszenuw (ganglion Gasseri) om de zenuw met warmte te behandelen. Omdat het inbrengen van de naald pijnlijk kan zijn, vindt deze behandeling onder sedatie plaats. Tijdens de behandeling bent u aangesloten aan bewakingsapparatuur zoals gebruikelijk is bij een sedatie.

Als de naald is ingebracht, zal de pijnspecialist of verpleegkundige u wekken om te controleren of de naald op de juiste plek zit. Hiervoor stuurt de pijnspecialist een stroompje door de naald. Als u een lichte tinteling voelt in het aangedane deel van uw gezicht, zit de naald op de juiste plaats. Hierna wordt u weer onder sedatie gebracht. Terwijl u onder sedatie bent, vindt verwarming van de zenuwknoop plaats.

Na de behandeling

Na de behandeling gaat u naar de verkoeverkamer. Als u goed wakker bent, wordt u naar de verpleegafdeling teruggebracht. De ochtend na de behandeling komt de pijnspecialist bij u langs om het resultaat te beoordelen. Als alles goed is, mag u naar huis.

Complicaties/ bijwerkingen

Er kan (tijdelijk) gevoelsvermindering optreden in dat deel van het gezicht en er kan een blauwe plek op de wang ontstaan. In zeldzame gevallen kan het gevoel van het hoornvlies (oog) verminderen en kan er zwakte van de kauwspier ontstaan. Daarnaast is er een zeer geringe kans op een hersenvliesontsteking.

Weer thuis

Er kan napijn optreden ten gevolge van de behandeling. Deze pijn kan enkele dagen tot weken aanhouden. U kunt hiervoor eventueel een pijnstiller innemen (bijvoorbeeld paracetamol volgens bijsluiter).

Op de prikplaats wordt een pleister geplakt. Deze mag u ’s avonds of de volgende dag verwijderen. U kunt dan ook weer douchen en baden. Het effect van de behandeling is pas goed te beoordelen na drie tot zes weken.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neem dan contact op met de assistent(e) van de afdeling Pijnbehandeling, bereikbaar op werkdagen van 9.30 tot 11.30 uur via telefoonnummer 088 250 9494.

Telefoonnummers

Afdeling Pijnbehandeling
088 250 9122 (afspraken) / 088 250 9494 (vragen, bereikbaar van 9.30 tot 11.30 uur)

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].

Bijgewerkt op: 17 april 2019

Code: P10