TENS-apparaat

De pijnspecialist heeft u een TENS-apparaat voorgeschreven. Voor instructie en levering van het TENS-apparaat kunt u zich melden bij de polikliniek Pijnbehandeling van het Diakonessenhuis locatie Zeist, balie 4. In deze folder kunt u de informatie nog eens rustig nalezen en wordt op diverse zaken dieper ingegaan. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven is.

Wat is een TENS-apparaat?

De afkorting TENS staat voor Transcutane Elektrische Nervus Stimulatie. TENS werkt op twee manieren tegen pijn: 

  1. De TENS blokkeert het pijnsignaal dat naar de hersenen gaat. Hierdoor gaan er minder pijnprikkels naar de hersenen. 
  2. Het lichaam wordt zelf aangezet tot het produceren van stoffen waarvan een pijnstillende werking uitgaat. 

De mate van pijnverlichting tijdens de behandeling en het aantal uren van pijnverlichting nadat u met de behandeling bent gestopt, is voor iedereen verschillend. Meestal neemt na verloop van tijd het pijnstillend effect toe. 

Het TENS-apparaat heeft een ingebouwde, oplaadbare Li-ion-batterij voor langdurig gebruik. Het apparaat is met een snoertje aan een, twee of vier elektroden verbonden, die op de huid worden geplakt. U kunt het apparaat door een klem aan bijvoorbeeld een riem of ander kledingstuk bevestigen waardoor het niet zichtbaar hoeft te zijn voor anderen.

TENS-apparaat

Het TENS-apparaat

Let op:

  • Zwangerschap: TENS is niet geschikt tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap.
  • ICD / on demand pacemaker: bij het dragen van een ICD of een on demand pacemaker kan, in overleg met de pijnarts, een TENS voorgeschreven worden. Het instellen gebeurt dan in aanwezigheid van de pacemakertechnicus.

Instructie en proefperiode

Een pijnconsulent van de afdeling pijnbehandeling geeft u instructie over het gebruik van het TENS-apparaat. Voordat het TENS-apparaat definitief wordt aangevraagd bij uw ziektekostenverzekeraar krijgt u het TENS-apparaat tijdens de proefperiode in bruikleen van de leverancier. De pijnconsulent zal u vragen een verklaring te ondertekenen dat u akkoord gaat met de levering van het bruikleenapparaat. Tijdens de proefperiode bent u aansprakelijk voor het zoekraken of niet terugsturen van het bruikleenapparaat.   

De pijnconsulent bepaalt welk programma het meest geschikt lijkt voor uw pijnklachten. Met dit programma start u voor een proefperiode van 2 weken. Na de proefperiode van 2 weken heeft u een poliklinische of telefonische afspraak met de pijnconsulent. Dan wordt gekeken of het bij u ingestelde programma naar tevredenheid werkt. Zo niet, dan wordt er een ander programma uitgeprobeerd. Ook dit programma wordt na 2 weken telefonisch of op de polikliniek met u besproken. Als de TENS behandeling naar tevredenheid verloopt, wordt het TENS-apparaat definitief door de pijnconsulent aangevraagd bij uw zorgverzekeraar. U mag dan het TENS-apparaat houden en de elektroden bijbestellen bij de leverancier van uw TENS-apparaat. Als blijkt dat het TENS-apparaat voor uw pijnklachten niet schikt is, kunt u het apparaat zelf terugsturen naar de leverancier met de bijgeleverde retoursticker.

Gebruik van het TENS-apparaat (algemeen)

Opladen

De TENS maakt gebruik van draadloze oplaadtechnologie. Dit betekent dat er geen kabel direct aan het apparaat aangesloten hoeft te worden om deze op te laden.

Om de TENS op te laden, sluit u de voedingsadapter van de draadloze oplaadpad eerst aan op de draadloze oplaadpad. Steek de stroomadapter in het stopcontact. Plaats de TENS in het midden van de draadloze oplaadpad. De indicatieled op de TENS gaat oranje branden, het apparaat laadt nu op.

De indicatieled op de draadloze oplaadpad gaat blauw branden als de TENS wordt opgeladen. Als de batterij bijna vol is, licht de indicatieled van de TENS groen op en gaat de blauwe indicatieled van de oplaadpad uit.

Aanbrengen van de elektroden

's Ochtends moet u de huid reinigen en controleren op irritaties of wondjes. Plaats nooit een elektrode op een geïrriteerde of kapotte huid. Het is noodzakelijk dat de elektroden op een schone en droge huid worden geplaatst. Draag de elektroden niet tijdens het baden, douchen of zwemmen. 

Om de elektroden stevig op de huid te laten plakken, kunt u voor het aanbrengen het plakoppervlak met een natte vinger een beetje vochtig maken. Bewaar de elektroden in de koelkast. Ze zijn dan langer bruikbaar. 

Er kan huidirritatie ontstaan door het gebruik van bepaalde typen elektroden, te veel transpiratie, te hard trekken aan de elektroden tijdens het verwijderen of langdurig gebruik van de elektroden op dezelfde plaats. Als huidirritatie optreedt, neem dan contact op met de leverancier van het apparaat.

De elektroden moet u vervangen als u merkt dat:

  • ze niet meer goed plakken 
  • de randjes gaan krullen 
  • ze bubbelig/korrelig worden
  • als de elektroden een vervelende prikkeling geven

Het plaatsen van de elektroden

Plaats de elektroden op de volgende manier: 

  • Bij het gebruik van één elektrode: plak het middelste gedeelte over de wervelkolom. 
  • Bij gebruik van twee elektroden op één uitgang: zorg dat de pijnlijke plek tussen twee elektroden zit en plaats de elektroden, minimaal 1 centimeter en maximaal zes tot acht centimeter uit elkaar. 
  • Soms worden er extra elektroden geplakt in een huidgebied behorende bij de zenuwbaan, bijvoorbeeld op de arm of het been. Hierdoor kan de zenuwbaan via de huidzenuwen extra gestimuleerd worden.

Instellen van het apparaat

  • Bevestig de twee uiteinden van het draadje aan de elektroden. Het maakt niet uit welke kleur u aan welke elektrode bevestigt. Bevestig de uiteinden van het draadje aan de elektroden voordat u deze op uw huid plakt. 
  • Aan de andere zijde van het draadje bevindt zich een stekkertje. Steek dit in het  apparaat. 
  • De sterkte van de stroom kunt u zelf regelen. Stel het apparaat zo in dat u een tinteling voelt. De TENS werkt het best wanneer de tinteling stevig maar comfortabel aanvoelt. 
  • Als er in de display een sleutelpictogram verschijnt, zijn de toetsen vergrendeld en wordt de achtergrondverlichting gedempt. Om het apparaat te ontgrendelen drukt u kort op de Aan-Uit knop. Het sleutelpictogram verdwijnt en de achtergrondverlichting gaat weer aan.

Afkoppelen van het apparaat

  • Zet het apparaatje uit voordat u de elektroden afdoet. 
  • Trek bij het verwijderen van de elektroden nooit aan de snoertjes, maar aan de rand van de elektroden. 
  • Plak de elektroden op de 'Place on this side' zijde van het folie, bewaar dit in het zakje in de koelkast. 
  • Berg het apparaat na elk gebruik op in het etui/koffertje.

Stimulatie

Conventional TENS (programma P13)

Programma P13 zet het lichaam aan tot het produceren van stoffen waarvan een pijnstillende werking uit gaat.

De pijnconsulent bespreekt met u de stimulatieduur. Deze varieert van 6 tot 24 uur.

Binnen 10 dagen kunt u resultaat van de behandeling verwachten.

 

HAN (programma P4)

Programma P4 zet het lichaam aan tot het produceren van stoffen waarvan een pijnstillende werking uit gaat.

De pijnconsulent bespreekt met u de stimulatieduur. Deze is meestal 4 tot 6 keer per dag 30 minuten.

Binnen 10 dagen kunt u resultaat van de behandeling verwachten.

    Algemene adviezen

    Om verzekeringstechnische redenen moet u het TENS-apparaat uitzetten als u een voertuig bestuurt.

    • Dit geldt voor alle voertuigen (auto, motor, fiets, bromfiets, brommobiel, scootmobiel etc.).
    • Dit geldt niet als u bijrijder bent. Dan kunt u het apparaat aanlaten. 

    Ook bij het bedienen van machines moet u het TENS-apparaat uitzetten.
    Als u met het vliegtuig reist, neem dan de meegeleverde douaneverklaring mee.

    Leverancier I-Pulz

    van Lent systems bv 
    Antwoordnummer 10502
    5340 WB  Oss 
    Telefoon 0412 640690 
    vanlentsystems.nl

    Vragen

    Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neem dan contact op met de assistente van de afdeling Pijnbehandeling, bereikbaar op werkdagen van 9.30 tot 11.30 uur via telefoonnummer 088 250 9494.

    Opmerkingen over de tekst

    Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].

    Telefoonnummers

    Afdeling Pijnbehandeling
    Afspraken/Secretariaat: 088 250 9122 bereikbaar tussen 8.00 en 17.00 uur
    Medische vragen: 088 250 9494 bereikbaar tussen 9.30 en 11.30 uur

    Bijgewerkt op: 3 juli 2023

    Code: P12