Tepelhoftatoeage

In overleg met de plastisch chirurg heeft u een afspraak gemaakt voor een tepelhoftatoeage. In deze folder vindt u informatie over de ingreep. De folder is bedoeld als aanvulling op de mondelinge informatie die u van de plastisch chirurg ontvangt.

Wat is een tepelhoftatoeage?

Na een borstreconstructie is het mogelijk om een tepelhof te laten tatoeëren. De medische term voor tatoeage is dermatografie. Deze ingreep wordt poliklinisch uitgevoerd door een huidtherapeut onder supervisie van de plastisch chirurg. De behandeling vindt plaats in twee of drie sessies, waarbij tussen iedere sessie ongeveer vier tot acht weken tijd zit.

Voorbereiding

Vooraf melden

Meld eventuele allergieën aan de arts en de huidtherapeute.

Voorbereiding thuis

  • Als u bloedverdunnende middelen gebruikt, moet u hier 24 uur voor de behandeling mee stoppen. De huidtherapeut vertelt u wanneer u de bloedverdunnende middelen weer kunt gaan gebruiken.
  • Wij verzoeken u op de dag van behandeling geen bodylotion te gebruiken.
  • Voor de behandeling kunt u thuis als plaatselijke verdoving een uur van tevoren Emla crème aanbrengen op de plaats van de tepeltatoeage. Als u dit afdekt met een doorzichtige foliepleister of gewone plastic huishoudfolie kan de verdoving beter intrekken en word bovendien uw kleding niet vies. Het recept voor de Emla crème krijgt u tijdens uw eerste afspraak van de plastisch chirurg.

Meenemen

Neem bij ieder bezoek aan het ziekenhuis een geldig identiteitsbewijs mee.

Verhindering

Bent u verhinderd, neem dan tijdig (uiterlijk 48 uur voor uw afspraak) contact op met het secretariaat van de polikliniek Plastische chirurgie.

Behandeling

Melden

U meldt zich op de afgesproken dag en tijdstip op de polikliniek Plastische chirurgie van het Diakonessenhuis.

Eerste behandelsessie

Tijdens de eerste behandelsessie bepaalt de huidtherapeute in overleg met u de grootte van de tepelhof en de kleur. De kleur van de tatoeage wordt afgestemd op de andere tepelhof of op een ander stukje huid. Ook zet de huidtherapeute in deze sessie de eerste tatoeage.

In het algemeen is de tatoeage zetten niet pijnlijk en volstaat de Emla crème als verdoving. Desgewenst is een extra verdoving mogelijk.

Tijdens de behandeling tatoeëert de huidtherapeute de inkt in de huid met een speciaal apparaat. Door het tatoeëren ontstaat een schaafwondje dat een schrijnend gevoel kan geven. Dit wondje geneest vanzelf. U krijgt instructies voor nazorg.

Vervolgbehandeling

Na de eerste afspraak plant het secretariaat van de polikliniek de vervolgafspraken met u in. Na ongeveer vier weken vindt de volgende sessie plaats om de tatoeage bij te kleuren en een 3D effect te geven. Als het nodig is, krijgt u daarna een afspraak voor een derde sessie.

Duur van de behandeling

De eerste behandeling duurt ongeveer 60 minuten. De vervolgbehandelingen duren circa 45 minuten. Als er sprake is van een dubbelzijdige tepeltatoeage wordt er meer tijd ingepland.

Na de behandelingen

  • Na de tatoeage van de tepelhof krijgt u op de behandelde plek een vaselinegaasje en een kompres.
  • Wij adviseren u twee keer per dag het vaselinegaasje en het kompres te verschonen. U mag na drie dagen het vaselinegaasje vervangen door gewone vaseline en hiermee uw tatoeage verzorgen totdat de huid geen korstjes en schilfertjes meer vertoont.
  • Breng ook vaseline aan vóór het douchen, zodat de tatoeage niet nat wordt. En ga niet uitgebreid in bad of zwemmen.
  • Na een week is de tatoeage droog en hoeft u er geen vaseline meer op te smeren.

Resultaat

Direct na de tatoeage is de kleur van de tepelhof erg donker en doorbloed. Dit doordat de dode hoornlaag veel kleur opzuigt. Na een week zal de tatoeage een stuk lichter zijn.

De kleur van de tatoeage kan na enkele jaren minder intensief worden. Als de tatoeage veel lichter wordt, kunt u in aanmerking komen voor een herhaalbehandeling. Er wordt dan opnieuw een aanvraag ingediend om uw tatoeage bij te kleuren.

Vragen

Heeft u naar aanleiding van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Plastische chirurgie.

Telefoonnummers

Polikliniek Plastische chirurgie
088 250 5981

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].

Bijgewerkt op: 1 mei 2018

Code: PC27