Thuis rijpen van de baarmoedermond met de Foleykatheter

Uw arts of klinisch verloskundige heeft in overleg met u besloten de bevalling in te leiden. Met een inwendig onderzoek is vastgesteld dat uw baarmoedermond hier nog niet ‘rijp’ genoeg voor is. Met de Foleykatheter kunt u uw baarmoedermond rijp genoeg maken voor de bevalling. Dit kan zowel in het ziekenhuis als thuis. De arts of klinisch verloskundige kijkt of u met de Foleykatheter naar huis mag of dat u in het ziekenhuis moet blijven. In deze folder vindt u meer informatie over het plaatsen van de Foleykatheter in het ziekenhuis en het thuis rijpen van de baarmoedermond. Deze folder is een aanvulling op de folder ‘Inleiden van de bevalling’.

Wat is rijpen van de baarmoedermond met de Foleykatheter?

De methode die vaak gebruikt wordt om de baarmoedermond te rijpen is het inbrengen van een dun slangetje met een ballonnetje in de baarmoedermond. Dit slangetje heet de Foleykatheter. Na plaatsing van de katheter wordt het ballonnetje met zoutoplossing gevuld tot het de grootte heeft van een stuiterbal. Door de druk van het ballonnetje op de baarmoedermond wordt er steeds meer ontsluiting gemaakt . Daarnaast zorgt de druk ervoor dat het lichaam hormonen aanmaakt die de baarmoedermond rijpen.

afbeelding Foleycatheter

Foleykatheter

Het plaatsen van de Foleykatheter

De Foleykatheter wordt in het ziekenhuis geplaatst op de afdeling Triage. De arts of klinisch verloskundige spreekt met u een datum en tijdstip af wanneer de Foleykatheter geplaatst wordt. De afdeling Triage is ook een spoedafdeling voor zwangere vrouwen. Als er veel spoedgevallen zijn, kan het zijn dat uw afspraak verplaatst moet worden.

Altijd vooraf bellen

Om een onnodige rit naar het ziekenhuis te voorkomen vragen we u een half uur van te voren te bellen of er plaats is. Bel naar de afdeling Triage: 088 250 6459. In gesprek? Dan kunt u ook bellen naar de kraamsuites: 088 250 6042.

Soms komt het voor dat u later terug moet bellen of dat het plaatsen van de Foleykatheter een dag verplaatst wordt.

Melden

U meldt zich op de afdeling Verloskunde bij de balie. Meestal wordt u gevraagd even plaats te nemen bij het liftenplein.

Voorbereiding in het ziekenhuis

Voordat de Foleykatheter geplaatst wordt, maakt de verpleegkundige gedurende 30 tot 60 minuten een hartfilmpje (CTG) van de baby.

Gang van zaken tijdens het plaatsen van de Foleykatheter 

De verpleegkundige haalt u op en brengt u naar de onderzoekskamer. Uw partner mag meekomen. U kleedt zich van onderen uit en neemt plaats in een stoel met beugels. 

De arts of klinisch verloskundige beoordeelt  de ‘rijpheid’ van uw baarmoedermond met een inwendig onderzoek. Dit gebeurt met twee vingers. Daarna brengt hij/zij de Foleykatheter met behulp van een eendenbek of twee vingers in. Het inbrengen kan soms even lastig en gevoelig zijn, maar daarna heeft u er meestal weinig last van. Het uiteinde van de Foleykatheter blijft zichtbaar en voelbaar. Dit uiteinde wordt aan uw bovenbeen vastgeplakt.

Duur van de ingreep

Het plaatsen bestaat uit drie stappen:

 1. Voor het plaatsen van de Foleykatheter maakt de verpleegkundige 30 tot 60 minuten een hartfilmpje van de baby. 
 2. Het plaatsen van de Foleykatheter duurt ongeveer 10 tot 15 minuten. 
 3. Nadat de Foleykatheter geplaatst is maakt de verpleegkundige nog een keer een hartfilmpje van de baby gedurende 60 minuten.

Na het plaatsen van de Foleykatheter

Na het plaatsen van de Foleykatheter houden we u en uw baby 1 uur lang goed in de gaten om te kijken hoe het gaat.

Naar huis

Als het hartfilmpje (CTG) van uw baby goed is en u zich goed voelt kunt u naar huis om daar verder af te wachten.

Bij- en nawerkingen

De volgende bij- en nawerkingen kunnen voorkomen:

 • Menstruatieachtige buik- of rugpijn. 
 • Meer harde buiken. 
 • Slijm of bloedverlies. 
 • De ballon valt eruit. Als de ballon eruit valt kunt u deze weggooien en neemt u contact met ons op. 
 • De ballon knapt. U voelt dan vaak een knapje en er is wat vochtverlies. De Foleykatheter valt er dan uit. Dit is geen probleem, maar laat het ons wel even weten. Afhankelijk van het tijdstip plaatsen we dan een nieuwe Foleykatheter.

Heeft de baby er last van?
De baby merkt er waarschijnlijk niets van. De ballon zit aan de buitenkant van de vliezen.

Adviezen voor thuis

U kunt gewoon rondlopen, gebruik maken van de toilet en douchen. Wij raden af om te baden of seksuele gemeenschap te hebben, vanwege een eventueel verhoogd risico op een infectie. Het is verstandig deze dag(en) thuis te blijven. Zorg voor voldoende rust voor de aankomende bevalling.

Problemen thuis

Bel ons in de volgende gevallen via 088 250 6459:

 • bij ongerustheid
 • als de ballon eruit valt
 • als uw vliezen breken
 • als u gedurende één uur elke 5 minuten weeën ervaart die 50 - 60 seconden duren
 • bij veel helderrood bloedverlies (meer dan een menstruatie)
 • als u veel pijn ervaart of de baby minder voelt bewegen dan u gewend bent

Vervolgafspraak

De verpleegkundige maakt met u een afspraak voor de volgende dag om te kijken of uw baarmoedermond rijp genoeg is om de vliezen te breken. Neem voor deze afspraak ook uw spullen mee voor tijdens de bevalling.

Als uw baarmoedermond rijp genoeg is, brengen we u naar een kraamsuite. Daar worden uw vliezen gebroken en krijgt u een infuus met hormonen die de weeën opwekken. Als uw vliezen spontaan zijn gebroken, plannen we in overleg met u de inleiding.

Als uw baarmoedermond na deze behandeling nog niet rijp genoeg is, dan zijn er drie opties:

 1. We vullen de ballon zodat deze groter wordt of we plaatsen een nieuwe Foleykatheter. Als de CTG van uw baby goed is en u voelt zich goed, dan kunt u weer naar huis om af te wachten.

Bij optie 2 en 3 wordt u opgenomen in het ziekenhuis.

 1. Misoprostol (Angusta®) = 1 capsule à 25 µg)
  U krijgt elke 2 uur een capsule die u met water moet innemen. We maken een CTG als u weeën krijgt, als uw vliezen breken of als u maximaal 8x Misoprostol heeft gekregen. Als het nodig is, doen we een inwendig onderzoek.
 2. Hormoonveter (Propess)
  We plaatsen een zogenoemde hormoonveter achter uw baarmoedermond om deze rijper te maken.

Het rijpen van uw baarmoedermond kan enkele dagen duren.

Vragen

Met vragen naar aanleiding van deze folder kunt u terecht de afdeling Triage. Het telefoonnummer vindt u achter in deze folder.

Telefoonnummers

Triage Gynaecologie en verloskunde
088 250 6459

Kraamsuites (4 AB)
088 250 6042

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].

Bijgewerkt op: 13 december 2022

Code: VK17