Thuisbehandeling IBD met MijnIBDcoach

Op onze polikliniek Maag-darm-leverziekten behandelen en begeleiden we u waar dat kan op afstand. Hiervoor maken we onder andere gebruik van MijnIBDcoach. Dit is een digitale coach die u en ons helpt om uw gezondheid goed in de gaten te houden. In deze folder vindt u hierover meer informatie.

Wat is mijn IBDcoach?

Colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn vallen onder de noemer Inflammatory bowel disease (IBD). MijnIBDcoach is een digitaal programma waarmee u thuis via de computer, tablet of smartphone uw gezondheid goed kunt volgen. MijnIBDcoach is onderdeel van uw behandeling en:

  • helpt u om meer te weten te komen over uw ziekte;
  • laat zien wat u zelf kunt doen om uw ziekte onder controle te houden;
  • helpt u en ons een opvlamming snel te herkennen en te behandelen;
  • maakt laagdrempelig en direct contact met uw behandelaars mogelijk.

Via MijnIBDcoach behandelen en begeleiden wij u op afstand. Zo hoeft u minder vaak voor afspraken naar ons ziekenhuis te komen als uw gezondheid stabiel is.

Aanmelden

Heeft u interesse om MijnIBDcoach te gebruiken? Laat dit dan uw MDL-verpleegkundige of MDL-arts weten. Stuur hiervoor een e-mail naar [email protected]. Zij kijken dan of u MijnIBDcoach kunt gebruiken.

Wat heeft MijnIBDcoach te bieden?

Als u inlogt op MijnIBDcoach ziet u op de eerste pagina zes verschillende icoontjes:

Kenniskuren

Leer meer over IBD met informatie, tips en persoonlijke adviezen over uw behandeling en uw ziekte. In de kenniskuren vindt u tekst, filmpjes, afbeeldingen en geluidsfragmenten. U kunt zelf kiezen welke kenniskuur u wilt volgen. U kunt zich daarbij ook laten adviseren door mijnIBDcoach.

icoon kenniskuren IBDcoach

Sessies

In een sessie worden u vragen gesteld. Bijvoorbeeld ter voorbereiding op uw volgende afspraak op het spreekuur. Of als een gezondheidscheck. U ontvangt een e-mail als er een nieuwe sessie voor u klaarstaat. Het aantal sessies dat klaarstaat, ziet u aan het getal rechts bovenin het plaatje.

icoon sessies IBDcoach

Reminders

Reminders herinneren u per e-mail aan dingen die niet moet of wilt vergeten. Bijvoorbeeld het innemen van uw medicijnen op een bepaald tijdstip, of een sportieve activiteit. U kunt zelf zoveel reminders aanmaken als u wilt. Automatisch ontvangt u een reminder als u de vragenlijst nog niet heeft ingevuld.

icoon reminders IBDcoach

Behandelplan

Het behandelplan laat het verloop van uw behandeling voor IBD zien. In het behandelplan staan ook regelmatige controles van uw gezondheid: de 'periodieke gezondheidscheck'.

icoon behandelplan IBDcoach

Vragen

Hier kunt u een vraag stellen aan uw MDL-verpleegkundige of MDL-arts. Heeft u klachten van uw IBD, maar twijfelt u of het verstandig is om uw MDL-verpleegkundige bellen? Beantwoord dan een aantal vragen in de coach via het beladvies onder het kopje Bij Twijfel. De coach vertelt u dan wat u het beste kunt doen.

icoon vragen IBDcoach

Instellingen

Achter deze knop kunt u de lettergrootte van MijnIBDcoach instellen, uw wachtwoord wijzigen en lezen hoe MijnIBDcoach omgaat met uw privacy.

icoon instellingen IBDcoach

Hoe werkt MijnIBDcoach?

Via MijnIBDcoach vult u regelmatig vragenlijsten over uw gezondheid in. Hoe vaak u dit doet, stemt u af met uw MDL-verpleegkundige.

U en uw MDL-verpleegkundige en MDL-arts volgen hoe het met uw gezondheid gaat via de vragenlijsten. Zij zien aan gele, oranje en rode tekens of ze de antwoorden op uw vragenlijst verder moeten bekijken.

Hoeveel tijd kost het gebruik van MijnIBDcoach?

U gebruikt mijnIBDcoach als dat nodig is.

Gaat het goed met uw gezondheid? Dan gebruikt u mijnIBDcoach om kenniskuren te volgen en de spreekuurcontacten met uw MDL-verpleegkundige/MDL-arts voor te bereiden.

Gaat het een tijdje wat minder met uw gezondheid? Dan kan uw MDL-verpleegkundige/MDL-arts besluiten om u wat extra in de gaten te houden. U krijgt dan wekelijks enkele korte vragen over uw klachten voor maximaal 6 weken. In die sessie vragen we hoe het met u gaat. Zo zijn we er sneller bij als het slechter met u gaat.

Een kenniskuur volgen kost 5 tot 10 minuten per dag, 1 tot 4 dagen lang. Wordt uw gezondheid tijdelijk extra in de gaten gehouden? Dan kost u dat 5 minuten per dag. U hoeft voor mijnIBDcoach nooit thuis te blijven. U doet sessies als u dat het beste uitkomt.

Waar kan ik inloggen?

Ga naar www.mijnibdcoach.nl. Rechtsboven logt u in met de inloggegevens uit de e-mail. Als u de eerste keer inlogt maakt u een eigen wachtwoord aan.

Heeft u zich aangemeld? Na een paar dagen krijgt u bericht voor het invullen van een uitgebreide vragenlijst en een nulmeting. Het invullen duurt ongeveer 15 minuten. De volgende vragenlijsten zijn korter.

Hoelang kan ik MijnIBDcoach gebruiken?

MijnIBDcoach helpt u en uw MDL-verpleegkundige of MDL-arts bij de behandeling van uw IBD. Als MijnIBDcoach onderdeel is van uw behandeling kunt u er onbeperkt (kosteloos) gebruik van maken.

MijnIBDcoach: niet voor spoed

MijnIBDcoach is niet bedoeld voor spoedsituaties. Neem bij spoed contact op met uw MDL-verpleegkundige, telefoonnummer 088 250 6253. Zij is direct bereikbaar:

  • maandag 9.30 – 10.15 uur
  • dinsdag t/m vrijdag 13.00 – 13.30 uur

Heeft u problemen buiten kantooruren of in het weekend? Neem dan contact op met de Spoedeisende hulp.

Problemen?

Heeft u een probleem met MijnIBDcoach? Of ontvangt u geen e-mail meer? Neem dan contact op met de helpdesk van Sananet (de leverancier van MijnIBDcoach), op werkdagen bereikbaar via 046 458 8001 of via [email protected].

Vragen

Heeft u vragen over de behandeling en begeleiding via MijnIBDcoach? Dan kunt u terecht bij ons MijnIBDcoach team. We zijn bereikbaar via [email protected]. U kunt ook een telefonische afspraak maken via de polikliniek Maag-darm-leverziekten, 088-250 6667.

Heeft u vragen die niet door mijnIBDcoach beantwoord worden? Maakt u zich zorgen? Wilt u een persoonlijk advies? Neem dan contact op met uw huisarts, MDL-verpleegkundige of MDL-arts.

Opmerkingen over de tekst

Heeft u opmerkingen over de tekst? Dat horen wij graag. Stuur een mail naar [email protected]

 

 

Bijgewerkt op: 25 februari 2022

Code: MDL37