Triggerpointbehandeling

U heeft een afspraak in het Diakonessenhuis voor de behandeling van een triggerpoint. De behandeling vindt plaats op de afdeling Pijnbehandeling van het Diakonessenhuis locatie Zeist. Uw behandelend arts heeft enkele zaken al met u besproken. In deze folder kunt u de informatie nog eens rustig nalezen en wordt op diverse zaken dieper ingegaan.

Algemeen

Wat is een triggerpoint?

Een myofasciaal triggerpoint is een (zeer) drukpijnlijke plek in een spier. Als er druk op gegeven wordt, wekt dit een uitstralende pijn op in de triggerpoint zelf of in een ander deel van het lichaam. Elk triggerpoint heeft een specifiek uitstralingsgebied van pijn.

Doel van de behandeling

De behandeling bestaat uit twee delen: het toedienen van een injectie door de pijnspecialist, gevolgd door fysiotherapie door een fysiotherapeut. De behandeling heeft tot doel het triggerpoint te verminderen en na een aantal behandelingen te laten verdwijnen.

Voorbereidingen

Afspraak voor fysiotherapie

Het is van belang dat u voorafgaand aan de behandeling een intake door de fysiotherapeut afspreekt. U kunt hiervoor onder andere terecht bij de maatschap van Tongeren Fysiotherapeuten in Zeist. Hier werken fysiotherapeuten gespecialiseerd in de behandeling van een triggerpoint. De behandeling door de fysiotherapeut moet binnen 1 tot 1½ uur na de injectie plaatsvinden.

Vergoeding van de behandeling

Het hangt van uw verzekering af of de fysiotherapeutische behandeling volledig wordt vergoed. We adviseren u contact op te nemen met uw zorgverzekeraar.

Meenemen naar het ziekenhuis

Neem op de dag van het onderzoek uw identiteitsbewijs mee naar het ziekenhuis.

Verhinderd

Bent u verhinderd voor de behandeling? Wilt u dit dan zo spoedig mogelijk (uiterlijk 24 uur voor de behandeling) melden aan de afdeling Pijnbehandeling via telefoonnummer 088 250 9122 (tussen 8.00 en 17.00  uur). Er kan dan iemand anders in uw plaats komen. Bovendien kunt u meteen een nieuwe afspraak maken.

Gang van zaken

Melden

Meld u op het afgesproken tijdstip op de afdeling Pijnbehandeling, route 55 (afdeling B1, eerste verdieping) op locatie Zeist. Zorg dat u op tijd aanwezig bent. U kunt plaatsnemen in de wachtruimte.  Als u aan de beurt bent, haalt de gastheer/vrouw van de afdeling Pijnbehandeling u op en brengt u naar de behandelkamer. Een eventuele begeleider kan niet bij de behandeling aanwezig zijn. Hij/zij kan wachten in de wachtruimte.

De behandeling

De pijnspecialist spuit een lokaal verdovingsmiddel in het triggerpoint in de spier. Op de prikplaats plaatst de pijnspecialist een pleister. Hierna gaat u naar de fysiotherapeut, die de spieren door middel van oefeningen oprekt.

Houd rekening met een totale behandeltijd van ongeveer 20 minuten. Het aanprikken van de triggerpoint kan gevoelig zijn.

Na de behandeling

Vervoer

Na de behandeling bij de pijnspecialist kunt u in de meeste gevallen zelf aan het verkeer deelnemen. U kunt dus zelfstandig naar de fysiotherapeut en naar huis.

Bijwerkingen

Er kan napijn optreden door de behandeling. Deze pijn kan enkele dagen aanhouden. U kunt hiervoor een pijnstiller innemen (bijvoorbeeld paracetamol volgens bijsluiter).

Douchen en baden

De pleister op de prikplaats mag u ‘s avonds of de volgende dag verwijderen. Daarna kunt u weer douchen en baden. 

Oefeningen van de fysiotherapeut

Vaak geeft de fysiotherapeut u oefeningen voor thuis mee.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neem dan contact op met de assistent(e) van de afdeling Pijnbehandeling, bereikbaar op werkdagen van 9.30  tot 11.30 uur via telefoonnummer 088 250 9494.

Telefoonnummers

Afdeling Pijnbehandeling
Afspraken: 088 250 9122 (bereikbaar tussen 8.00 en 17.00 uur)
Medische vragen: 088 250 9494 (bereikbaar tussen 9.30 en 11.30 uur)

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].

Bijgewerkt op: 3 november 2020

Code: P40