Trombolyse en trombectomie bij een herseninfarct

In deze folder vindt u informatie over de acute behandeling van een herseninfarct. Dit kan met een stolseloplossend medicijn (trombolyse) of met een operatie (trombectomie). Voor trombolyse gaat u naar onze verpleegafdeling Neurologie. Voor trombectomie gaat u naar een ander ziekenhuis. Uw behandelend arts heeft enkele zaken al met u besproken. In deze folder kunt u de informatie nog eens rustig nalezen en er wordt op diverse zaken dieper ingegaan. Algemene informatie over een opname in het ziekenhuis vindt u in de folder ‘Opname in het Diakonessenhuis’. Meer informatie over de afdeling Neurologie vindt u in de folder ‘Verpleegafdeling Neurologie/Neurochirurgie’.

Wat is trombolyse bij een herseninfarct?

Een herseninfarct

Als de zuurstofvoorziening naar de hersenen plotseling wordt onderbroken, spreken we van een beroerte. Er zijn twee mogelijke oorzaken: een hersenbloeding of een herseninfarct. Een herseninfarct ontstaat doordat een bloedpropje een bloedvat afsluit. Hierdoor krijgt een deel van de hersenen geen zuurstof waardoor hersenweefsel kan beschadigen. De volgende verschijnselen kunnen hierbij optreden: problemen met spreken, krachtsverlies en/of gevoelsstoornissen van een arm of een been, problemen met de sturing van een of meerdere ledematen, een afhangende mondhoek of  gezichtsvelduitval. Voor meer informatie over een beroerte verwijzen wij u graag naar de folder ‘Na een beroerte' van de Nederlandse Hartstichting.

Trombolyse

De behandeling van een herseninfarct bestaat voor een belangrijk deel uit het voorkomen van complicaties, het verkleinen van de kans op een nieuw herseninfarct en revalidatie. Bij een aantal mensen is behandeling mogelijk met een stolseloplossend middel (Alteplase). Deze behandeling wordt trombolyse genoemd. Hierbij kan een bloedpropje in een afgesloten bloedvat in de hersenen oplossen, waardoor de bloedstroom in het getroffen hersengebied zich kan herstellen. De schade aan het hersenweefsel blijft hierdoor mogelijk beperkt.

Wanneer komt u voor trombolyse in aanmerking?
Het middel dat bij de behandeling wordt gebruikt, heeft een sterk stolseloplossende werking. Het is daarom niet voor iedereen geschikt. De neuroloog bepaalt of u in aanmerking komt voor trombolyse. Hierbij zijn een aantal zaken van belang:

  • De tijd die is verstreken na het ontstaan van de eerste klachten. Alleen als u snel na het ontstaan van de klachten in het ziekenhuis bent, komt u voor deze behandeling in aanmerking. De behandeling moet binnen 12 uur na het ontstaan van de eerste klachten beginnen.
  • De ernst van de neurologische uitval.
  • De hoogte van de bloeddruk.
  • Het gebruik van antistolling.
  • De uitslag van de CT-scan van de hersenen.
  • De uitslag van het bloedonderzoek.

Trombectomie

Als trombolyse niet mogelijk is of als een bloedpropje blijft zitten ondanks trombolyse dan is soms trombectomie mogelijk. Dit is een operatie waarbij het bloedpropje uit de hersenen wordt verwijderd. Ook een trombectomie is erop gericht op de doorbloeding in de hersenen te herstellen. 

Wanneer komt u voor trombectomie in aanmerking?

  • Op de hersenscan moet een vaatafsluiting te zien zijn van een van de grotere hersenvaten.
  • Er moet voldoende neurologische uitval zijn om de ingreep te rechtvaardigen
  • Op een hersenscan moet te zien zijn dat er nog voldoende hersenweefsel te redden is door trombectomie
  • Trombectomie moet binnen 24 uur worden uitgevoerd maar bij voorkeur zo snel mogelijk.

Voorbereidingen

Hoe sneller met de behandeling begonnen wordt, hoe beter. Daarom doen we in korte tijd veel handelingen en onderzoeken om te bepalen of u voor trombolyse en/of trombectomie in aanmerking komt. Op de Spoedeisende hulp wordt:

  • bloed afgenomen;
  • uw gewicht bepaald;
  • neurologisch onderzoek verricht;
  • en er worden twee infusen ingebracht.

Daarna gaat u naar de afdeling Radiologie voor een CT-scan van de hersenen. Als besloten wordt tot trombolyse, krijgt u de eerste gift van het stolseloplossende medicijn direct na het maken van de CT-scan. Daarna gaat u naar de Brain Care Unit. Dit is een speciale kamer op de verpleegafdeling Neurologie. Op de Brain Care Unit doen we diverse controles.  Om uw hartslag en het zuurstofgehalte in het bloed in de gaten te houden, wordt u aangesloten op een monitor. Indien nodig krijgt u een blaaskatheter en een maagsonde ingebracht.

De behandeling

Trombolyse bestaat uit het toedienen van het stolseloplossende medicijn via een infuus. Na het starten van de behandeling heeft u de eerste 2 uur bedrust. De verpleegkundigen houden u de eerste 24 uur goed in de gaten. Zij meten daarvoor meerdere keren uw hartritme, ademhaling, temperatuur, bloeddruk, zuurstofgehalte in het bloed en neurologische verschijnselen. 

Risico’s en mogelijke complicaties

Risico’s en mogelijke complicaties van trombolyse

Alteplase is een sterke bloedverdunner. Dat betekent dat de bloedstolling in uw hele lichaam tijdelijk is verstoord. Hierdoor is er een verhoogd risico op een hersenbloeding of bloedingen elders in het lichaam, zoals neusbloedingen, bloedingen van tandvlees of darmen. Als deze optreden, wordt de behandeling meestal gestaakt. Zo nodig krijgt u middelen die de normale bloedstolling weer herstellen. Alteplase kan blauwe plekken op de huid veroorzaken. Deze trekken vanzelf weg.

Risico’s en mogelijke complicaties van trombectomie

Bij trombectomie wordt er een slangetje via de lies en het hart tot in de bloedvaten van de hersenen gebracht. Via het slangetje wordt het vastzittende bloedpropje met een soort kurketrekker losgetrokken en via het hart en de lies uit uw lichaam gehaald. Er is een klein risico dat tijdens de ingreep een hersenbloeding ontstaat (door een scheurtje in een bloedvat). Ook kan er een kleiner herseninfarct ontstaan als een stukje van het bloedpropje losschiet en verderop in de kleinere bloedvaten een nieuwe afsluiting veroorzaakt.

Na trombolyse/trombectomie

Na de trombolyse en/of trombectomie wordt u verder behandeld zoals iedere patiënt met een herseninfarct:

  • De oorzaken van het herseninfarct worden verder onderzocht.
  • U start met medicatie om de kans op een nieuw herseninfarct te verkleinen.
  • Complicaties worden zoveel mogelijk voorkomen.
  • U start met revalideren onder begeleiding van een verpleegkundige, fysiotherapeut, ergotherapeut, logopediste en revalidatiearts.

Herstel 

De mate van herstel verschilt per persoon. Het grootste effect van trombolyse en trombectomie treedt binnen 24 uur op.

Vervolgtraject

Afhankelijk van uw herstel wordt in samenspraak met alle betrokken disciplines bekeken wat uw vervolgtraject is. U gaat:

  • naar huis met eventueel thuiszorg en therapie aan huis of dagrevalidatie.
  • revalideren in een revalidatiecentrum of in een verpleeghuis.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u deze tijdens uw opname stellen aan uw behandelend arts of de arts-assistent. Hij/zij komt dagelijks bij u langs. Ook kunt u terecht bij de verpleegkundige. Hij/zij zal uw vragen zo nodig voorleggen aan de behandelend arts. 

(Patiënten)organisaties

Meer informatie over een beroerte vindt u in de folder ‘Na een beroerte’ van de Nederlandse Hartstichting of in de folder 'Goede zorg na een CVA/TIA' van het kennisnetwerk CVA Nederland.

Telefoonnummers

Brain Care Unit
088 250 6183

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].

Bijgewerkt op: 17 september 2024

Code: NEU16