Uroflowmetrie en bladderscan

U heeft een afspraak voor een uroflowmetrie-onderzoek en een bladderscan op de polikliniek Urologie. In deze folder vindt u meer informatie over de onderzoeken.

Wat is een uroflowmetrie?

Dit is een onderzoek waarbij u op een speciaal toilet met meetapparatuur moet plassen. De uroloog krijgt hierdoor inzicht in de kracht van de straal en de hoeveelheid urine die u uitplast.

Wat is een bladderscan?

Dit is een echografie (beeldvormend onderzoek met geluidsgolven), waarmee gemeten wordt hoeveel urine achterblijft in uw blaas na het plassen.

Voorbereidingen

Voorbereiding thuis

Voor dit onderzoek is het noodzakelijk dat u een gevulde blaas heeft. Twee uur voor het onderzoek begint u met het drinken van een halve tot één liter (zoals thee, koffie, water of fris). Tot aan het onderzoek houdt u de plas op. Op de polikliniek kunt u bij voldoende aandrang plassen op het speciale toilet. Als het u niet lukt zich op deze manier voor te bereiden, overleg dan met de assistenten op de polikliniek. Als u plastabletten gebruikt, neem deze dan niet direct voorafgaand aan het onderzoek in.

Verhinderd

Bent u verhinderd? Meld dit dan uiterlijk 48 uur van tevoren bij de polikliniek Urologie. U kunt dan meteen een nieuwe afspraak maken.

Het onderzoek

Flowmetrie

Bij voldoende aandrang waarschuwt u één van de assistenten. Zij wijst u het speciale toilet. U plast zoals u dat thuis gewend bent te doen. U moet dus niet extra uw best doen. Zorg dat er in de flowmeter geen ontlasting of papier terecht komt. De resultaten van de meting worden naar de computer verstuurd waar de arts ze kan inzien.

Het speciale toilet, voor dames met de bril naar beneden, voor heren met de bril omhoog

Afbeelding 1 - Het speciale toilet, voor dames met de bril naar beneden, voor heren met de bril omhoog

Bladderscan

Na het plassen waarschuwt u één van de assistenten. Zij neemt u mee voor het maken van de bladderscan. U neemt plaats op de onderzoekbank en ontbloot uw buik. De assistente plaatst na het opbrengen van wat gel een apparaatje op uw buik dat met geluidsgolven de hoeveelheid vocht in de blaas meet en weergeeft op een scherm. Dit onderzoek is niet pijnlijk of hinderlijk.

Bladderscan: via de echokop op de buik worden beelden gemaakt van de blaas

Afbeelding 2 - Bladderscan: via de echokop op de buik worden beelden gemaakt van de blaas 

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt vanaf het moment van plassen ongeveer 20 minuten.

Na het onderzoek

Na het onderzoek kunt u in de wachtkamer plaatsnemen en roept de arts u om de uitslag te bespreken. Hierna kunt u naar huis.

Vragen

Met vragen over het onderzoek kunt u terecht bij de polikliniek Urologie.

Telefoonnummers

Polikliniek Urologie
088 250 6327

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].

Bijgewerkt op: 29 maart 2021

Code: URO31